Španija izručuje Americi venecuelanskog obaveštajca

Španski Visoki sud saopštio je da će SAD izručiti bivšeg venecuelanskog vojnog obaveštajca, čime je preinačena ranija odluka o odbijanju zahteva Amerikanaca. Uga Karvahala je španska policija uhapsila na zahtev američkih vlasti u aprilu.

Uga Karvahala, saveznika preminulog lidera Venecele Uga Čavesa, SAD traže zbog optužbi za krijumčarenje droge.

Bivši načelnik venecuelanske vojne obaveštajne službe je ranije odbacio optužbe da je sarađivao sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije i da im je pomagao da krijumčare kokain u SAD.

Španski sud je u odluci naveo da postoji "dovoljno dokaza koji opravdavaju ekstradiciju".

Karvahala je španska policija uhapsila na zahtev američkih vlasti u aprilu. Sud je potom u septembru odlučio da bi Karvahal trebalo da bude oslobođen, a zahtev za njegovo izručenje odbačen, podseća Rojters.

Španski mediji su prošle nedelje objavili da je Karvahal nestao, a policija je potvrdila da traga za njim, ne precizirajući koliko dugo.

Karvahal je pušten uz kauciju na slobodu, ali mu je oduzet pasoš i nije mu dozvoljeno da napušta region Madrida. Naloženo mu je i da se svakih 15 dana javlja sudu.

SAD zahtevaju ekstradiciju Karvahala od kako je prebegao u Španiju krajem marta, nakon što je javno podržao opoziciju u naporima da svrgne venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura.

Tužilaštvo u Njujorku saopštilo je da bi Karvahalu trebalo da se sudi za "narkoterorizam", u okviru tužbe protiv grupe venecuelanskih zvaničnika optuženih da su SAD "preplavili" drogom.

Karvahala SAD povezuju sa zaplenjenom pošiljkom 5,6 tona kokaina u Meksiku 2006. godine, a optužuju ga i za pomaganje kolumbijskim pobunjenicima, navodi AP.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. nov 2019, 21:13) - anonymous [neregistrovani]

Izručuje?

Ili vraća kući? Pošto vidim da je za njih radio.