NATO seminar u Danskoj otkazan zbog zabrane prisustva Trampovom kritičaru

Danski atlantski savet saopštio je da je otkazao seminar o NATO-u i prekookeanskim odnosima, nakon što je američka ambasada u Danskoj navodno zabranila da američki akademik, poznat po kritikovanju predsednika Donalda Trampa, govori na skupu.

Danska organizacija saopštila je da "američka ambasadorka u Danskoj Karla Sands nije želela da Stenli Sloun učestvuje na događaju koji američka vlada suorganizuje i sponzoriše", prenosi AP. 

Sloun, član Atlantskog saveta u Sjedinjenim Američkim Državama, bio je među nekoliko pozvanih predavača na konferenciji "Proslava 70. godišnjice NATO-a", koja je zakazana za utorak u Kopenhagenu.

Šef danskog Atlantskog veća Lars Bangert Struve izjavio je da je poznato da Stenli Sloun ima kritički pristup prema predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Američka ambasada je na svom Tviter nalogu napisala da predloženo uključenje Slouna u konferenciju u poslednjem trenutku nije u skladu sa "sporazumom poštovanim prilikom regrutovanja svih ostalih govornika".

U svom odgovoru na Tviteru, Sloun je rekao da mu je žao što se američka ambasada protivi njegovom učestvovanju, pošto je "iskusan predavač javne diplomatije, koji uvek dobro predstavlja svoju zemlju".

Stejt department nije komentarisao situaciju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 08. dec 2019, 21:52) - Воронцов [neregistrovani]

У Америци Трампа може да критикује ко год хоће

Нема штп му нису радили у држави Америци и шта му не раде и сада али ето на скупу у Данској не сме да се критикује Трамп. Изгледа да све више не подносе Данску зато што су Американци показали апетите према Гренланду. А ни дозвола за Северни ток није им по вољи.