Vojska SAD potvrdila pad aviona, pronađena tela pilota

Predstavnici Oružanih snaga SAD, posle nekoliko sati spekulacija, priznali su da se u Avganistanu srušio avion "E-11". Lokalne vlasti navode da su pronađena tela dvojice pilota. Talibani tvrde da su oborili avion.

Avion je pao u pokrajini Gazni, u centralnom delu Avganistana, a talibani su nedugo zatim saopštili da su "oborili letelicu koja je prevozila američke vojnike".

Posle nekoliko časova spekulacija, američka televizijska mreža Si-Bi-Es prenela je izjavu neimenovanog zvaničnika koji je potvrdio da se u Avganistanu srušio američki vojni avion.

Foks njuz javlja da se u avionu nalazilo manje od pet osoba. 

Avion koji se srušio u Avganistanu je "Bombardijerov" E-11A, letelica koji služi za uspostavljanje komunikacija u složenim okolnostima.

Zadatak ove letelice je da omogući neometanu komunikaciju između jedinica i komande bez obzira na konfiguraciju terena.

Lokalne avganistanske vlasti saopštile su da su prinađena tela dvojice pilota, ali nisu komentarisali moguće druge žrtve. 

Avganistanski zvaničnici su, u prvi mah, saopštili da je pao avion nacionalne kompanije "Arijana afgan erlajns".

Nekoliko sati kasnije, šef policije je rekao da avion "pripada stranim snagama", dok je prvi čovek ove avio-kompanije Alem Šah Ibrahimi demantovao da je pala jedna od letelica tog avio-prevoznika.

Talibani su, istovremeno, saopštili da se u avionu nalazilo nekoliko visokih oficira, ali su predstavnici oružanih snaga SAD demantovali te navode.

 

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2020, 22:54) - Буђановчанин [neregistrovani]

Е!!!

Е мој Јунаци лако је оборити
видљиви авион, оборите ви
ки ми један невидљиви.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

korekcija

Ovaj avion je jedan od cetiri takva u USAF. Model jeste E-11A, baziran na civilnom modelu biznis mlaznjaka Bombardier BD-700 Global Express , kome je dodata oprema za komunikaciju nad bojistem.
Oprema je namjenjena za olaksavanje komunikacije izmedju napred rasporedjenih jedinica i jedinica podrske, ukljuciv i avijaciju za podrsku. Laicki receno, funkcionise kao leteci centar veze, tako sto prima i salje poruke jedinica na zemlji i prosljedjuje ih ili komandi ili naoruzanoj avijaciji, ili drugim jedinicama za podrsku, i obratno.
U Avganistanu leti skoro non stop, jer je zbog prirode terena skoro nemoguce odrzavati stalne fiksne veze sa jedinicama u pokretu ili avionima i helikopterima koji lete nize od horizonta.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 20:56) - anonymous [neregistrovani]

@Авион

@Авион
Ne eksplodiraju sedista ali izgore. Ako je tacno da ga je pogodila raketa onda je vec u vazduhu doslo do pozara u avionu i samim tim nije ni cudo sto je prepolovljen. Avioni prilikom pada, i kad ih ne pogodi raketa, znaju da se prepolove cak i pre nego sto udare u zemlju.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

Авион

Експлодирао по средини, или је био пун експлозива или је оборен, не експлодирају седишта кад авион падне.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 18:14) - anonymous [neregistrovani]

Сигуран сам

да је пао из "техничких разлога" !!!!!

(ponedeljak, 27. jan 2020, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

američki gubici januara 2020.

Poprilično visoki, pored ovog visokosofisticiranog aparata, al-shabab im je napao špijunsku bazu u Keniji 5. januara i uništio 6 sličnih aviona.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

E-11

Avion koga vise nema (pao je ili oboren) bio je jedan jedini u americkom ratnom vazduhoplovstvu. To je bio leteci komunikacioni centar, cija je uloga bila da leti nad bojistem i ostvaruje vezu medju visokim komandama kopnenih trupa po njemu u uslovima teskog elektronskog ometanja. Avion je vec mesecima bio baziran u Kandaharu i povremeno je leteo, navodno da podrzava americke operacije protiv Talibana. S obzirom da Talibani nemaju bas nikakve mogucnosti elektronskog ometanja, a ni trupe koje se protiv njih bore nemaju tako visoki nivo komandovanja da bi im ovakav avion bio potreban, mozete da pogodite zasto je ovaj avion bio stacioniran uz granicu Irana. To daje i neku ideju kako je mogao da "padne".

(ponedeljak, 27. jan 2020, 16:39) - Markovljev [neregistrovani]

Ako koza laze ...

Kaze se, ako koza laze, rog nelaze. Podseti me ovo na obaranje nevidljivog na Fruskoj gori. Cudno je da SAD nema hrabrosti priznati gubitak aviona i vojnika. Ja znam da u danasnje vreme ima vise "istina" ali ovde nema prostora za drugu istinu. Nisu Talibanci ispisali ove brojeve i oznake na ostatcima aviona.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 16:30) - Воронцов [neregistrovani]

Талибани тврде да су оборили војни авион?

У овако противречним извештајима наравно да још није јасно о чему се ради ?

(ponedeljak, 27. jan 2020, 16:29) - Moma [neregistrovani]

Vidi se oznaka...

Ukoliko je ovo originalna fotografija, avion očigledno pripada američkom vojnom vazduhoplovstvu...