Nepromenjen stav ruske crkve o Kosovu

Novi ruski patrijarh Kiril potvrdio u Moskvi u razgovoru sa delegacijom SPC, koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, stav ruske crkve po pitanju Kosova i Metohije. Stav se zasniva na poštovanju teritorijalne celovitosti Srbije i međunarodnih sporazuma.

U razgovoru sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve, ruski patrijarh Kiril potvrdio je stav ruske crkve po pitanju Kosova i Metohije, koji se zasniva na poštovanju teritorijalne celovitosti Srbije i međunarodnih sporazuma.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril primio je delegaciju SPC samo nekoliko dana posle izbora za patrijarha, 27. januara.

Patrijarh je istakao da je u osnovi stava Ruske pravoslavne crkve, pored principa poštovanja međunarodnih sporazuma, princip uvažavanja viševekovne istorije Srbije "za koju Kosovo i Metohija predstavlja istorijski i duhovni centar".

"Patrijarh Aleksije II je u više navrata dizao svoj glas u vezi sa teritorijalnom celovitošću Srbije. Solidarišemo se sa srpskom braćom i molimo Boga za mir ljudi koji su uvučeni u sukob", rekao je Kiril u razgovoru sa delegacijom SPC , koja je prisustvovala ceremoniji njegovog ustoličenja.

Kiril je izrazio podršku SPC i kada je reč o situaciji u Crnoj Gori, gde postoji pokušaji da se ustanovi crkva odvojena od SPC.

Ruski patrijarh je, međutim, napomenuo da "političke strasti ne bi trebalo da imaju upliv u crkveni život.

"Želeo bih da kažem da podržavamo Srpsku crkvu u nameri da očuva svoje jedinstvo i celovitost, kako bi sa više snage služila srpskom narodu", poručio je patrijarh.

Ruski patrijarh poželeo je sve najbolje srpskom patrijarhu Pavlu, koji je duže vreme u bolnici.

Novi ruski patrijarh Kiril izabran je nakon što je početkom decembra preminuo patrijarh Aleksij II.

broj komentara 0 pošalji komentar