Hrvatska, novogodišnje "čestitke" za Srbe

Antisrpski incidenti su odomaćena pojava u Hrvatskoj, ocenjuje Milorad Pupovac. Samo od početka godine, srpsku zajednicu uznemirila su tri incidenta.

Prvi je "čestitka" za Božić koju je uputio, sada već bivši član HDZ-a Ivan Đakić – fotografija ustaše koji drži odrubljenu glavu srpskog vojnika. Zatim, Hrvatski tjednik s naslovnom stranom na kojoj je Pupovac s krvavim nožem i glavom hrvatskog doktora Ivana Šretera. I optužbe gradonačelnika Vukovara na račun srpske manjine za velikosrpsku politiku.

Da je zvanični portal grada Vukovara mesto za video-snimak sa fudbalske utakmice, koji prati tvrdnja da srpska deca ne poštuju hrvatsku himnu, i dalje je stav gradonačelnika Vukovara.

Ivan Penava na brojne reakcije i najave zaštitnice dečjih prava da će ispitati slučaj, kaže da je to snimak iz emisije i da se na takvim događajima inače ne prikriva identitet dece.

"Ovde se ne radi o deci snimljenoj u školi, već na utakmici. Šta su radili tamo, ta deca? Gde su bili njihovi profesori i direktori? Zašto im nisu rekli šta je red, a šta nije red", kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Posle objavljivanja snimka, napadnut je srednjoškolac vukovarske škole "Nikola Tesla" koji nastavu sluša na srpskom.

Čitav slučaj mogao bi da završi na sudu. Protiv Penave, tužbu najavljuje Milorad Pupovac. Smatra da takva retorika, pre svega, decu izlaže opasnostima.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da iz tog razloga će se s jedne strane obratiti određenim međunarodnim institucijama da bi zaštitili rezultate mirne reintegracije.

"A s druge strane, moramo formirati pravni tim koji će ljudima koji protivno hrvatskom ustavu šire nacionalnu netoleranciju, koji narušavaju postignuća u pogledu mira, koji nastoje onemogućiti realizaciju manjinskih prava. To ćemo učiniti ne samo političkim sredstvima, nego i pravnim sredstvima", kaže Pupovac.

Gradonačelnik Vukovara s druge strane negira da tuča ima veze s objavljivanjem snimka, dodaje da nisu tenzije u tom gradu posledica njegove izjave "o puzećoj srpskoj agresiji" već, kaže, posledica devedesetih.

"Ja upravo apelujem na to što se događa kada godinama ne reagujete, okrećete glavu, kad ne uče o 'domovinskom ratu', već da je to bio građanski rat, da smo svi krivi i srušili Vukovar, a onda uzimate kontekst neustajanja na himnu", naveo je Penava.

Ipak, srpska zajednica smatra da ne reaguju svi u Hrvatskoj isto.

"Hrvatska javnost i ozbiljan deo politike gleda na to sa spremnošću da to osudi i da se takve stvari ne događaju u Hrvatskoj", smatra Pupovac.

Iako je gradonačelnik Vukovara posle incidenta pozvan u Zagreb na razgovor i činilo se da se stvar smirila, analitičari ocenjuju da će premijer Plenković uskoro morati da bira – saradnja i podrška SDSS-a ili ostavka vukovarskog gradonačelnika. S druge strane – Pupovac kaže da postoji granica preko koje saradnja sa HDZ-om više neće biti moguća.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. jan 2019, 16:05) - anonymous [neregistrovani]

@Да се не заваравамo

Pitam se, kako bi svi reagovali da pocnemo i mi ovako da se ponasamo, kao oni.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 11:37) - anonymous [neregistrovani]

Ako oni provociraju za Hrvate u Srbiji koji imaju sve u Vojvodini

onda treba država Srbija, a ne samo jadni Pupavac da reaguju i zahtevaju zaštitu preostalih jadnih Srba u Hrvatskoj preko EU

(ponedeljak, 21. jan 2019, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

re pozvati ljude

slazem se u potpunosti,lepo napravit naselja u srbiji,prodat kuce i stanove,doneet novac,decu,znanje.... u srbiju i lepo zivet.hrvati su izvrsili etnicko ciscenje sopstvenog naroda pa su ga prikazali kao agresora.mislim ludilo par ekselans.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

politika

mora biti tako,jer o cemu bi mogli da pricaju kada drzava tone.firme se zatvaraju,ljudi mladi i stari beze i sa cime mogu da zabavljaju narod nego sa nepresusnim izvorom a to su srbi.trebalo bi bar po 1000 evra mesecno davat svakom srbinu jer oni odrzavaju naciju u svakom pogledu.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 07:58) - anonymous [neregistrovani]

Да се не заваравамо

Једини начин да тамо живите ако сте Србин јесте да се одрекнете било каквог изјашњавања ком народу припадате а камоли да то кажете са љубављу и поносом. Дакле не само да морате заборавити на злочине над вашим народом, често и најближима, него и своје писмо, културу, историју. 

(nedelja, 20. jan 2019, 21:45) - anonymous Lala [neregistrovani]

Odomaćena pojava

Ja bi još dodao: i privilegovana .

(nedelja, 20. jan 2019, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

pozvati ljude

U Srbiji ima mesta za ljude i njihove domove.Graditi naselja i pozvati Srbe iz Hr da se nasele u Srbiju.Bice nas mnogo vise a Hrvatska ce ostati prazna i nju ce naseliti Arapi.

(nedelja, 20. jan 2019, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

Smisao njihovog

Domoljublja...nije ljubav prema Hrvatskoj...nego mrznja i omalovazavanje srpskog naroda...Oluja ih je toliko ponela da kao da su zauzeli Peking....a ne proterali seosko stanovnistvo uz pomoc Natoa......Sada kada im drzava tone...prosto im fale Srbii da bi mogli pokazivati "misice"...Mislim da narod koji je ostao u Hr...u buducnosti moze ocekivati jos jedan val terora...iz ciste frustracije Hr drustva.....

(nedelja, 20. jan 2019, 20:03) - Deda Pera [neregistrovani]

Noćna mora...

Mržnja prema Srbima i svemu što je Srpsko u hrvatskoj je postalo toliko normalno da to više nije normalno...
Srbi su za hrvate očigledno noćna mora....

(nedelja, 20. jan 2019, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

Oni se ne mire

S činjenicom da jos ima Srba u Hrvatskoj...koji znaju i pamte.....Ako sam ja 90 primao pretece nocne pozive..protjerivanje sa posla..gledao minirane kuce uglednih Srba i otimacinu stanova srpskim gradanima.......To danas da izjavis...je za "njih"laž i velikosrpska politika......Zlocina..mrznje..ubistava...je bilo na obje strane...ali je realno 250 000 protjerano iz zone pod UN zastitom i jos toliko se iselilo iz gradova poput Zg Splita Osjeka..Zadra.Dubrovnika Sibenika Karlovca itd......Sta ..jos zele??Da preostali predu na katolicanstvo i postanu veci Hrvati od njih samih????Samo ce dobiti kontra inat...ja sad nikad nebi vise pod Njihovu himnu stao..iako ju je komponovao Srbin