SDA traži preispitivanje imena Republike Srpske

Stranka demokratske akcije (SDA) će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta Republika Srpska (RS).

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišćen u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata", navodi se u saopštenju, prenosi Kliks.

Dalje se kaže da je vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravna na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko disktrikt.

"To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen ni u nazivu, a drugi isključeni", dodaju iz SDA.

Navodi se da će Stranka demokratske akcije pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS s Ustavom Bosne i Hercegovine, a na temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jan 2019, 00:19) - anonymous [neregistrovani]

Logika

Prema ovoj logici, onda je neustavan i naziv Bosna i Hercegovina jer svakako da u Bosni ne zive samo Bosanci (ili sto Bosnjaci pokusavaju sebe da nametnu kao privilegovane stanovnike BiH zbog svog imena).Hrvati sebe smatraju Hrvatima, a Srbi termin Bosanac kao regionalni naziv za Srbina u BiH.Samim time, i Federacija BiH je neustavan naziv, jer je BiH valjda siri pojam i republika.Mislim da je SNSD-u bolje da tako odgovori na ovakve provokatorske poteze koji ne znaju da u Republici Srpskoj zivi preko 80% Srba i da su je oni izvojevali kada su bili napadnuti, i da zbog toga nosi to ime.

(sreda, 23. jan 2019, 19:11) - Milos [neregistrovani]

Naziv Republike

Da sam na mjestu lidera iz Republike Srpske , a nisam , ja bih prihvatio inicijativu I demokratski raspljavljao o tome , razmotrio par novih naziva ( ukljucujuci I predloge iz Federacije ) i zakljucio da je postojeci naziv najbolji! Zivjela demokratija !
Ili drugim recima receno , zezaju oni vas - zezajte i vi njih ( Da se ne izrazavam vulgarno )

(sreda, 23. jan 2019, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Muslimani hoce cijelu BiH za sebe

Stranka SDA ne zeli zajednicku BIH drzavu sastavljenu od tri naroda nego hoce unitarnu i samo njihovu BiH sto im naravno nece i ne moze proci. U BiH nema dogovora i nema suzivota i nece ga nikada biti dok god Muslimani ne prihvate Republiku Srpsku.
Ali,zlo je u tome sto Muslimane u tim namjerama podrzavaju SAD i EU i zato oni i provociraju Srbe i Hrvate.Da ih ne podrzava Zapad oni bi prihvatili suzivot jer znaju da sami ne mogu nista promijeniti.A,kako vrijeme odmice nece moci postici svoj cilj ni sa SAD i EU.

(sreda, 23. jan 2019, 18:21) - Дејан [neregistrovani]

Глупости никад краја

Ако би ишли по тој логици онда би пола државa овог света требало да мења име. Примери: Немачка, Француска, Енглеска, Шпанија, Русија, Саудијска Арабија итд. 

(sreda, 23. jan 2019, 17:50) - Dragan S [neregistrovani]

Prosla su vremena

Prosla su vremena koja su njima bila koliko toliko povoljna i danasnja desavanja samo umanjuju njihovu mogucnost opstanka i unitarne BH. Oni su sami to zapoceli i sada im prestoji raspad te njihove koalicije i kao krajni produkt svih tih zbivanja bice odlazak Hrvata i Srba prema svojim maticnim drzavama.

(sreda, 23. jan 2019, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

prokletinja

Ljudska prokletinja=samo da nema mira.

(sreda, 23. jan 2019, 17:26) - anonymous [neregistrovani]

šta je sledeće?

Nekad Muslimani (sada Bošnjaci) su živeli u Jugoslaviji, pa im nije valjala. Sad im smeta naziv Republika Srpska!? Znači po njihovom samo da bude unitarna BiH, aha, može malo sutra.

(sreda, 23. jan 2019, 16:47) - anonymous [neregistrovani]

Hipokrizija

Znaci SDA brine polozaj Hrvata u RS, a ne brine ih polozaj Hrvata u FBiH, njihovo preglasavanje i biranje ''hrvatskog'' predstavnika od strane Muslimana?

(sreda, 23. jan 2019, 16:44) - anonymous [neregistrovani]

Otvoreno krsenje Dejtonskog sporazuma ce dovesti do raspada BiH

Jasno kao dan da se radi o otvorenom krsenju Dejtonskog sporazuma.