Grčka započela ratifikaciju Protokola o pristupanju Makedonije NATO-u

Komitet za bezbednost i spoljnu politiku grčkog parlamenta počeo je debatu o ratifikaciji protokola o pristupanju Makedonije NATO-u, što je poslednja faza u procesu stupanja na snagu sporazuma o preimenovanju te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Sutra će grčki parlament na plenarnoj sednici nastaviti debatu o ratifikaciji protokola o učlanjenju Makedonije u NATO. 

Očekuje se da poslanici u grčkom parlamentu ratifikuju ovaj protokol, nakon ratifikacije sporazuma sa Makedonijom o promeni imena države. 

Opozicione partije, na čelu sa najvećom opozicionom strankom Novom demokratijom, ne podržavaju ovaj korak, kao što nisu podržali ni ratifikaciju sporazuma sa Makedonijom, ali grčka vlada ima potrebnu većinu za ratifikaciju. 

Posle ratifikacije, Grčka treba zvanično da obavesti vlasti u Skoplju kako bi konačno stupio na snagu ustavni amandman o promeni imena Makedonije. 

Podrška Grčke Makedoniji da postane članica NATO-a deo je Prespanskog sporazuma kojim je okončan 27. godišnji spor oko njenog imena. Grčka je tvrdila da ime severnog suseda Makedonija implicira njegove teritorijalne pretenzije na istoimenu grčku pokrajinu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 08. feb 2019, 11:32) - Воронцов [neregistrovani]

У Грчкој су увек само празне дебате

На крају се увек проведе оно што тражи НАТО-