Grčka ratifikovala Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u

Grčki parlament je večeras ratifikovao Protokol o pristupanju Severne Makedonije u članstvo NATO-a, čime i zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum i upotreba novog imena države Republika Severna Makedonija za unutrašnju i spoljnu upotrebu, prenosi grčki list Katimerini.

Sa 153 glasa za i 140 protiv ratifikovan je Protokol o pristupanju, sada i zvanično, Republike Severne Makedonije u NATO. Ovim činom u grčkom parlamentu završen je i poslednji korak u rešavanju 27-godišnjeg spora oko ustavnog imena između ova dva suseda.

Članice NATO-a potpisale su Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu prošle srede, nekoliko dana nakon što je grčki parlament odobrio sporazum između Atine i Skoplja.

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Severne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a, ova država i oficijalno će postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Severne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rešavanjem spora oko ustavnog imena koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene nezavisnosti 1991. godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 10. feb 2019, 08:39) - flamantes [neregistrovani]

slobodangg@t-com.me

Procedura je takva da svaka članica NATO-a mora ratifikovati pristupna dokumenta. Ta procedura traje oko godinu dana. Uvjeren sam da će se sve to odigrati bez tenzija, naročito u slučaju država regiona. 

(subota, 09. feb 2019, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

Šta je sad ovo?

Sad pametujemo i Grcima?
A mi kao "nikome se ne povinujemo"???
Užas!

(subota, 09. feb 2019, 16:59) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv. Poslusna Grcka

Ako nisi poslusan prema okupatoru ON ti kazni
dozivotnom robiju ,bedu,,i propasti...

(subota, 09. feb 2019, 15:56) - Воронцов [neregistrovani]

Грчка веома послушна према НАТО

Што год НАТО затражи они покорно извршавају.