Vaterpolisti Zvezde stigli u Beograd – "incident nema veze sa sportom"

Vaterpolisti Crvene zvezde koji su juče napadnuti u Splitu štanglama i palicama jutros su doputovali u Beograd. Direktor VK Crvena Zvezda Igor Milojević rekao je za RTS da oni nisu toliko fizički povređeni ali da je golman Aleksandro Kralj teško podneo situaciju i da mu je život bio ugrožen. Predsednik VSS Viktor Jelenić kaže za RTS da mora da se razmišlja o bezbednosti svih sportista i građana i dodaje da je napad u Splitu velika sramota.

Igor Milojević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a najavio da će sutra u 12 sati biti održana konferencija za novinare povodom napada na vaterpoliste na kojoj će se igrači obratiti javnosti. Posebno ističe da je VK Crvena zvezda uz Aleksandra Kralja i da će uvek stati iza njega.

Zahvalio je Vaterpolo savezu Srbije i predsedniku Viktoru Jeleniću na brzoj rekaciji kao i svim klubovima iz Srbije koji su stali u zaštitu igrača Zvezde. S druge strane, Milojević je zahvalio i čelnicima iz Hrvatske koji su osudili napad.

Ocenio je da to nema veze sa sportom i rekao da se nada da će sportski rezultati pokazati da može da bude i drugačije.

Napominje da je brzo reagovala i predsednica Hrvatske kao i ostali klubovi u toj zemlji.

Milojević kaže da je vaterpolo džentlmenski sport i da se vode ozbiljne borbe u bazenu ali da su vaterpolisti uvek pokazivali da su velika gospoda van tih sportskih događaja. Kaže i da ga je lično zvao hrvatski selektor koji je uputio podršku igračima Zvezde.

"Sportska diplomatija prevazilazi sve granice i treba da bude primer kako funkcionišu odnosi", smatra Milojević.

Ipak, kaže da ovakve situacije pozivaju na oprez kada je u pitanju bezbednost i da mnogi mogu da se ugledaju na srpske organe i policiju kada je u pitanju obezbeđenje učesnika sportskih događaja.

O predstojećim koracima odlučiće institucije, kaže Milojević i dodaje da ne želi ishitrene odluke. Podseća da je regionalna liga reagovala i da su ponudili Zvezdi da snose troškove ako utakmica ponovo bude odigrana.

"Sportski aspekti nisu narušeni", rekao je Milojević i upozorio na huliganizam, napominjući da mala grupa ljudi želi da ovlada velikom.

Kaže da je sport prelepa priča koja bi trebalo da pomaže deci u razvoju a ne da se događaju ovakve situacije.

Ponovo je pomenuo napadnute vaterpoliste ističući da su oni pokazali da su hrabri i da nisu dozvolili da im se skinu klupska obeležja u kafiću.

Jelenić: Mora da se reaguje

Predsednik Vaterpolo Saveza Srbije Viktor Jelenić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, najavio da će održati sastanak sa svim klubovima učesnicima regionalne vaterpolo lige i da će na tom sastanku biti doneta odluka o daljim koracima i nastupima.

Ističe da u prvoj regionalnoj vaterpolo ligi učestvuju tri kluba iz Srbije a u drugoj četiri a kaže i da je pitanje da li će Zvezda pristati da igra u Splitu.

Ranije je najavio da će tražiti dodatno obezbeđenje za naše srpske klubove u Hrvatskoj. Ističe da mora da se razmišlja o bezbednosti svih sportista.

"Velika je sramota što se ovo desilo", ukazao je Jelenić i dodao da to nije prvi takav incident.

Podsetio je da su pre nekoliko godina mladi vaterpolisti Partizana napadnuti u Zagrebu i istakao da mora da se reaguje.

Dodao je da su ga zvali prijatelji iz Hrvatske i da su se svi koji su dobronamerni izvinili, ali kaže da to nije njihova stvar uz ocenu da se u Srbiji tako nešto nikada nije dogodilo nijednom hrvatskom sportisti.

"Pričam o huliganima i divljacima koji nemaju nikakvu meru", kaže Jelenić i dodaje da oni ne gledaju da li je reč o sportisti ili običnim ljudima pitajući se šta naši turisti koji tamo budu išli na letovanje mogu da očekuju.

Jelenić dodaje da su ga zvali i predstavnici regionalne lige i da su u VSS stigle osude i izvinjenja.

Incident je juče osudila i hrvatska vlada a premijer Andrej Plenković je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova i splitskim gradonačelnikom.

Vest o napadu prenela je i američka agencija AP navodeći da su srpski vaterpolisti skakali u ledeno more da bi se spasili od hrvatskih nacionalista. 

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 15. feb 2019, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

Postovanje i prijateljstvo

Ja sam iz Hrvatske (premda zivim u inozemstvu) te osjecam istinsku sramotu, tugu i bol zbog ovog groznog nacionalistickog napada splitslih huligana. Nazalost, zbog ovakvih incidenata te vrlo mlake reakcije predsjednice, moze se steci dojam da je citava zemlja takvog agresivnog stava, a to nikako nije slucaj. Ima nas i dobronamjernih sa zeljom da njegujemo medjusobno prijateljstvo i postovanje. Od srca, topli pozdrav. Iva

(nedelja, 10. feb 2019, 17:38) - Mirotvorac [neregistrovani]

Odgovor

Da

(nedelja, 10. feb 2019, 16:30) - Milos Canada [neregistrovani]

februar

svi da plivamo u jeku sezone u hrvatskoj

(nedelja, 10. feb 2019, 13:50) - anonymous [neregistrovani]

Krajina

Dali ce ovo biti opomena turistima iz Srbije koji dolaze u Hrvatsku i Dalmaciju na leto.?

(nedelja, 10. feb 2019, 13:37) - Danonymous [neregistrovani]

Re: Masovna pojava

Primanje u EU nema nikakave veze sa pravdom ili bilo čim sličnim - to je čista politika najjačih članica EU. Nemačkoj je potreban izlazak na Sredozemno more (preko Jadrana), približavanje Rusiji i sl. Koje promene su tražene od Hrvata, Rumunije, Bugarske... Korupcija u punim razmerama - nema veze, nikakva pravda za manjine - nema veze. Ima tih primera koliko hoćete - nas dave nebili nas odvojili od bliske saradnje sa Rusima. Odlično poznajem kako se radi u EU, iz sve snage molim Boga da nikada ne udjemo u tu birokratiju i mastiljare.

(nedelja, 10. feb 2019, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

Masovna pojava

Tamo je antisrpska histerija masovna pojava. Nema to veze sa huliganstvom. da su tamo gostovali vaterpolisti iz,recimo Madjarske,nista se ne bi desilo. Jos jadnija i veoma smesna je cinjenica da je ta drzava clanica EU koja po nicemu nije zasluzila da to bude. Ni ekonomski,ni politicki a o pravima da i ne govorimo. 

(nedelja, 10. feb 2019, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

Sve te huligane treba voditi da posete Jasenovac, Gradišku, Jadovno i sve one jame u koje su ustaše na najmonstuoznije načile likvidirali stotine hiljada nedužnih ljudi, koji su na tim prostorima živeli vekovima i to samo zato što su pripadnici određenog naroda, bilo da su to Srbi, Jevreji ili Romi. Valjda bi ih to opametilo bar malo!

(nedelja, 10. feb 2019, 12:27) - milan [neregistrovani]

Normalno

Svakom normalnom čoveku je jasno da psihički nisi sposoban
odigrati neku utakmicu posle ovakvih opasnih napada.

Zbog sigurnosti je dobro da su se vaterpolisti Zvezda odmah
vratili u Beograd.

(nedelja, 10. feb 2019, 11:02) - anonymous [neregistrovani]

бивши пријатељи

а ви их дочекајте са погачом

(nedelja, 10. feb 2019, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Na Balkanu nista novo

Dokle ce biti mrznja prema Srbima? Pa svi su valjda svesni da cemo mi ovde ziviti i da smo njihove komsije.