Gruevski: Džaferi će nakratko biti predsednik Makedonije

Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer koji je dobio azil u Mađarskoj, kaže da će, zbog izbornog tajminga, aktuelni predsednik parlamenta, Albanac Taljat Džaferi, nakratko biti predsednik Makedonije.

Gruevski nije isključio mogućnost da je, za vreme izbornog procesa, vremenski raspon između prvog i drugog kruga određen u dogovoru vladajuće SDSM i partije Albanaca DUI da bi, kako kaže, u tom vakuumu Džaferi kao vršilac dužnosti šefa države potpisao sve one zakone koje odlazeći predsednik Đorđe Ivanov nije potpisao.

Podsetio je da se mandat Ivanova završava 12. maja, a da je drugi krug predsedničkih izbora zakazan za 5. maj. 

"Male su šanse da u periodu od sedam dana Državna izborna komisija usvoji konačne rezultate. Nije isključeno da je to dogovor između Socijaldemokratskog saveza i DUI kako bi se u tom vremenskom vakuumu potpisali svi zakone koje aktuelni predsednik nije potpisao", naglašava Gruevski u intervjuu za makedonski portal Infomaks. 

Govoreći o lideru vladajuće SDSM, premijeru Zoranu Zaevu, Gruevski kaže da on nije tranzicioni političar, već produkt novog vremena.

Za Gruevskog usvajanje Zakona o privatizaciji, odnosno sama privatizacija koja je na osnovu pomenutog zakona legalizovana, predstavlja najveći kriminal jer je, kako kaže, njime ozakonjena kriminalna privatizacija u zemlji.

Takođe, ističe da su sve investicija sa kojima se aktuelna vlast sa Zaevom na čelu hvali u Makedoniju ušle u vreme njegove vlade, dok je na vlasti bio VMRO-DPMNE.

Njegova vlada je, kaže, za vreme svog mandata u zemlju dovela više od 100 stranih investitora i otvorila 183.000 novih radnih mesta, ali da se sada investitori povlače iz Makedonije, nakon što su shvatili kako funkcioniše aktuelna vlada sa Zaevom na čelu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 13. feb 2019, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

On ce se i kandidovati

Zapad ce naravno njega priznati za apredsednika bezobzira sto nece pobediti. Kad su mogli venecuelskog da priznaju koji se sam proglasio bez izbora, sto nebi ovog koji ce izaci na izbore. Zivi bili pa videli. Za to vreme Zajev zeva i krivi siju gledajucui u zapad. Tako ce Albanci ono sto popuste na Kosovu nadoknaditi u Makedoniji pri formiranju velike Albanije. Kao kad sednete na loptu, Vrh lopte se spusta a bok se siri. Neznam kako ce C. Gora to sirenje izdrzati ali su prihvatili svaki dogovor.

(sreda, 13. feb 2019, 13:43) - anonymous [neregistrovani]

Makedonija

Znači Albanci su opasni.Uzeli i Makedoniju.

(sreda, 13. feb 2019, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

gruevski

Gruevski je previše dugo uništavao Makedoniju.Uradio je takav razdor među ljudima da je teško da se ikada više nešto popravi.Pametniji je kad ćuti.A narod će se oporavljati kako može.Ili će na tom putu oporavka puno grešiti i nešto spasiti ili će se već jednom predati stečajnom upravniku.I staviti tačku.

(sreda, 13. feb 2019, 12:42) - Marko [neregistrovani]

Boze sacuvaj

Zar je moguce da su tako nisko pali, sta se to desava sa Severnom Makedonijom, da li ona postaje jos jedan deo Albanije, zasto je makedonski narod tako miran dok se to desava.