Nedelja kad je došao Dodik

Otvaranje Evropskog olimpijskog festivala mladih u Sarajevu pokušaj je da se ožive uspomene na Sarajevo '84. Ipak, reakcije na govor predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine pokazuju da je Sarajevo 35 godina kasnije sasvim drugačiji grad.

Sve je bilo svečano i tokom dana koji su prethodili. Snega na planinama bilo je dovoljno, olimpijska baklja stigla je ranije i sve je bilo spremno da se Sarajevo i Istočno Sarajevo pokažu kao dobri domaćini Evropskog olimpijskog festivala mladih.

Kad se na sceni pojavio i "Vučko", a potom i kad je podignuta olimpijska zastava, mnogi su pomislili da se Sarajevo vratilo u '84.

"Ovdje vlada neka euforija i lijepo je vjerovati da je to repriza '84, lijepo je radovati se, ali je moj utisak da to nema veze sa onim Sarajevom, sve je drugačije", ocenjuje istoričar i diplomata iz Sarajeva Slobodan Šoja.

Učesnici Evropskog olimpijskog festivala mladih dočekani su burno, bilo uz aplauz, ili uz zvižduk, ali nijedna reprezentacija nije prošla nezapaženo. Mada su više pažnje privukli političari.

"Ja sam bio na stadionu, nije bio topao aplauz Srbiji, Hrvatska je doživela nešto veći aplauz, Kosovo baš veliki i po tome se može zaključiti da je ovdje u Sarajevu aplaudiranje Kosovu povezano sa riječju koju je Dodik rekao, mada je on Republiku Srpsku pomenuo dosta suptilno, ali tad su krenuli zvižduci i to je ključno", kaže Šoja.

Zvižduci su krenuli i pre nego što je Dodik otpočeo govor, čiji su glavni akcenti bili na olimpijskom duhu, odbrani sportske časti, vraćanju olimpijskog duha u Sarajevo posle 35 godina.

"To je što bošnjačka strana forsira – hoće jedinstvenu Bosnu i da Srbi participiraju, a sad, kad imaju to, reakcija nije došla na ono što je Dodok govorio nego, apriori, čim se popeo za govornicu, a u samom govoru nije bilo ništa što bi provociralo. Naprotiv", kaže profesor političkih nauka Nenad Kecmanović.

"Ja sam pažljivo bilježio riječi koje je Dodik govorio i vidim da je pomenuo čast sedam puta, što je lijepo. Spomenuo je narod četiri puta, BiH nije spomenuo, a mislim da je bilo prilično da se spomene, Sarajevo jeste, ali kao grad koji organizuje... Ali, bez obzira na te sitne detalje, mislim da je govor bio dobro koncipiran, mudar, plus u mjestu u kojem nije dobrodošao, on je pružio ruku", kaže Šoja.

Kecmanović primećuje da su reakcije na Dodikov govor samo argument više za njegovu tezu da se u Sarajevu ne oseća kao kod svoje kuće, čak kao na nekom nepijateljskom, tuđem terenu.

"Teško je shvatiti bošnjačku politiku, jer, s jedne strane, insistiraju na jedinstvu, a onda daju autogolove", kaže Kecmanović.

Dan po otvaranju, sam Dodik je primetio da je bilo i aplauza, a ne samo zviždanja, kao i da je zviždanje rezultat dobro poznatih lokalnih animoziteta. Koliko onda ima smisla govoriti o celovitoj Bosni i Hercegovini u kojoj odnos prema predsedavajućem zavisi od toga kom narodu pripada? Da li je iluzorno očekivati da je duh zajedništva oživi 35 godina posle Zimskih olimpijskih igara sada na nadmetanju mladih iz Evrope?

"Treba uzeti i reakciju na pojavljivanje druga dva člana, aplauz nije dobio ni Džaferović nego samo Komšić, iako je on nominalno Hrvat, izabran je glasovima Bošnjaka i on je ono što bi Bošnjaci htjeli – da imaju i Srbe i Hrvate koji bi vodili politiku koja je njima bliska", kaže Kecmanović.

"Mislim da je to problem Bosne i Hercegovine, jer je to nešto što je stvoreno – dva entiteta. I ako vi zviždite na pomen Republike Srpske, to je znak da tu nešto nije u redu", kaže Šoja.

Kada je trebalo da počnu Olimpijske igre 1984, celo Sarajevo se treslo da li će sneg pasti. Na kraju, dan uoči takmičenja pao je jedan od najvećih snegova koje taj grad pamti.

Tako je i sada, dan posle otvaranja, pao sneg koji je bukvalno zatrpao grad, čak i odložio takmičenja na Festivalu. Sneg je isti i 35 godina kasnije, a sve drugo je drugačije.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

Pa da

Sarajevo zeli da sve nadleznosti centralizuje, da ojaca vezu sa istokom i da i tamo gdje bi trebao biti neki Srbin to bude ala Komšić koji ce pricati da ga vjera ne zanima i da je on sve pa i Srbin ali da je i to nebitno, i da je NATO veliki prijatelj nas jer je branio BiH od agresora oz Banjaluke, Rogatice, Trebinja, Visegrada i sl.Jedna velika podvala su te nazovi gradjanske Komsiceve partije koje kad dublje udjete u pricu su najnacionalističkije i najsrbofobicnije...

(četvrtak, 14. feb 2019, 11:40) - anonymous [neregistrovani]

Razlaz

Kad nismo mogli zajedno u SFRJ zasto bi bili zajedno.

(četvrtak, 14. feb 2019, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

@Danas je drugi dan...??

Недеља кад сте звиждали ће се памтити тако што сте тако звиждали заједничком животу.Шта хоћете ви бошњачко руководство?Земљу у којој владате над Србима?Земљу у којој мајоризујете остале?Да опет будете аге и бегови?Тај филм нећете гледати.Република Српска неће престати да постоји зато што ви тако хоћете.Сваког дана показујете и ви сами да БиХ не може да опстане.

(četvrtak, 14. feb 2019, 10:40) - глас разума [neregistrovani]

Нема ту здраве логике у политичком размишљању Бошњака у БиХ

Њима, то јест оном великом већинском делу њих, изгледа ништа не значи да имају бољи живот, већи стандард и неку своју државу, кад већ за заједничку нису расположени, ако у исти мах Срби и Република Српска не буду угњетавани и потучени до ногу. Њих очито не занима и не радује толико неки властити успех, ако са друге стране нема наше патње, муке и неуспеха... Зато су данас сви толико нервозни, што Срби и Србија, па и Република Српска, после свега проживљеног почињу гледати своја посла и бавити се својом властитом судбином. Док они само чекају и немо, али све нервозније посматрају нас и то шта ми радимо, не чинећи сами за себе притом ништа. И онда се опет јавлја та завист, јер ето ми нешто петљамо и покушавамо се довијати, а они очекују да им падне са неба или да им све неко други или трећи донесе. Са тим људима ми смо некада били једно и у истој држави, ако су се они и тада овако понашали, па онда је кристално јасно зашто је та бивша држава морала пропасти... због истих ствари, због којих ни ова дејтонска БиХ не функционише и нема перспективу. Бошњаци данас својим поступцима и антиделањем највише раде на разградњи ове дејтонске БиХ, очито несвесни, да ако ту БиХ сруше, нове више никада бити неће. Пуцају сами себи у ноге, без потребе и потпуно нејасно, али са руководством какво имају то није ни могло протећи много боље! Мора их неко пробудити из тог наопаког сна о целој јединственој БиХ без пола њених становника, то нити бива, нити ће бити!

(četvrtak, 14. feb 2019, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

Re- Ma ajde ba

Činjenica je da je Tomo Kovač branio Sarajevo od islamskih terorista, tačnije, oficijelnih Iranskih agenata a da upravo Iranska služba, koja je dominantna strana služba u Sarajevu i protiv koje glas diže i lider najjače Bošnjačke opozicione partije, SBB, Fahrudin Radončić, koji se i sam našao na meti te službe, danas proganja tog istog Tomu Kovača ali se ne hapsi jer Ameri znaju da nije kriv a i vama ne bi bilo nikako dobro da se Tomo pojavi na sudu i da kaže i pokaže šta sve zna i poseduje u vezi vaših terorističkih akcija po pijacama, prevashodno za Vase Miskina gde zna sve detalje. Zato bolje tišina, ne dirajte Tomu.

(četvrtak, 14. feb 2019, 10:18) - anonymous [neregistrovani]

Jel Saraj'vo gde je nekad bilo

Sedamdesetih godina u Sarajevu je donesen plan za ozelenjavanje grada, tzv Zeleni Plan, koji je podrazumevao širom grada zelene površine koje neće biti dozvoljene za stambenu gradnju.I na tim površinama se ništa nije gradilo do kraja rata, te od 1996 na svim tim površinama počinju da niču džamije tako da je definitivno postalo jasno šta se podrazumevalo pod tim ozelenjavanjem grada.Nisu mi smetale džamije u starom delu grada, čak su bile svedočanstvo jednog doba, makar evidentno okupacionog, nasilno nametnute vlasti ali šta je tu je, to je istorija tih prostora ali ove novoizgrađene, u novogradskim stambenim blokovima koje doslovce paraju nebo ali i uši i dušu onim rikanjem, koje je najveća prepreka svim hrišćanima i pri pomisli da bi se vratili na svoje pradedovsko imanje.I još nije bilo dovoljno moćno ozvučenje na džamijama već su isto takvo ozvučenje stavili na vrhove najviših zgrada tako da odzvanja među novogradskim blokovima.

(četvrtak, 14. feb 2019, 10:12) - Nedo [neregistrovani]

Ma ajde ba

Ti ovdje ovog Tomu biznismena tj ratnog profitera dizes u zvjezdice....svi su ovi isli za svoj interes .

(četvrtak, 14. feb 2019, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

Danas je drugi dan...???

Ni snijega vise nema na Jahorini.
Istopio se...
Ni zimske Olimpijade nikad vise nece biti.
Ni festivala mladih...
Mladi odlaze da ne dodju.
Mnogi se vise i ne zele roditi...
A nedjelja...??????
Nedjelja kad smo zvizdali....
Neka se pamti.

(četvrtak, 14. feb 2019, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

Alija i Tomo

U zlatno doba Sarajevske Olimpijade, Alija Izetbegović je bio u zatvoru a Tomo Kovač, bivši komandant policije Republike Srpske, je radio na poslovima obezbeđenja Olimpijade i od Amerikanaca dobio informacije da stižu agenti iz Irana sa namerom da počine terorističke akcije tokom Olimpijade kao osvetu za hapšenje islamskih fundamentalista sa Izetbegovićem na čelu al eto danas više nema tog vremena, Izetbegovićev sin Bakir je na vlasti a Tomo Kovač kao potencijalni ratni zločinac upravo je procesuiran pred sudom BiH, ili kako reče pesnik, dođe vreme kad pametan zaćuti a fukara progovori.

(četvrtak, 14. feb 2019, 08:51) - anonymous Lala [neregistrovani]

Drugim rečima :

Snegova će uvek biti zajedničkog života nikad više.