Tajani se izvinio zbog izjava o Istri i Dalmaciji

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, nakon susreta sa hrvatskim i slovenačkim poslanicima Evropske narodne partije, izvinio se i izrazio duboko žaljenje zbog svojih izjava povodom Dana sećanja u Bazovici, kod Trsta.

"Posle podne sam se sastao s kolegama poslanicima iz Hrvatske i Slovenije koji su mi uputili pismo. Iskreno žalim i izvinjavam se što sam upotrebio reči koje su uvredile vaše sugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvereni, nije bila moja namera, niti moje mišljenje o tom pitanju", stoji u izjavi predsednika Evropskog parlamenta, prenosi Hina.

On je i dodao da njegova "politička karijera pruža brojne dokaze dubokog prijateljstva i poštovanja prema narodima Hrvatske i Slovenije", kao i da "svi oblici totalitarizma zaslužuju punu osudu, a prema žrtvama fašizma, nacizma i komunizma se treba odnositi s jednakim poštovanjem".

Hrvatski i slovenački poslanici Evropskog parlamenta iz redova Evropske narodne partije (EPP) su u utorak u pismu od predsednika EP Antonija Tajanija zatražili izvinjenje i povlačenje izjave iz Bazovice o "italijanskoj Istri i italijanskoj Dalmaciji" koja se, kako ocenjuju, može protumačiti kao "teritorijalna pretenzija i revizionizam", prenosi agencija.

Slovenačke socijaldemokrate u EP su pokrenule onlajn peticiju za smenu Tajanija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 10:09) - anonymous [neregistrovani]

pogled na svet

a oni mislili da njih gledaju drugacije od nas

(četvrtak, 14. feb 2019, 02:39) - anonymous [neregistrovani]

Сами су тражили

Зар неко мисли да предсједник Евр.парламента случајно и без разлога даје онакву изјаву? Ја мислим да не, а тако им и треба. Бјеше Пахор обећао Албанцима да ће наговорити ЕУ земљр које још нису признале КИМ да то ураде? О Хрватима боље и не причати.

(sreda, 13. feb 2019, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

vuk dlaku menja ali cud nikad

ova izjava je bila samo proba pred sledeci korak a to je pripojenje istre i dalmacije sa ostrvima italiji

(sreda, 13. feb 2019, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Svi narodi i drzave imaju svoje Kosovo i Metohiju...

A,osim pet casnih izuzetaka sve clanice EU su potrcale da priznaju "nezavisni" KosMet ukljucujuci i Sloveniju i Hrvatsku koje nisu mislile i koje ne misle da i njih moze snaci ista nevolja.Zato mislim da je ovo momenat da se Slovenija i Hrvatska dozovu pameti i da preispitaju svoje odluke o priznavanju "nezavisnog" KosMeta Sta bi oni rekli da Srbija,tamo nekog dana u buducnosti,prizna nezavisnost Istre i Dalmacije,a u sastavu Italije.Sigurno im ne bi bilo drago.To vidimo po tome koju su frku digli u EP i Briselu poslije izjave Tajanija.A,cak ni poslije ovog incidenta nas ne razumiju.Kako to objasniti?