Šansa za Pale

Skijalište Ravna planina, koje počinje na Palama u Republici Srpskoj i završava se na vrhu Jahorine, najperspektivinija je investicija u razvoju turizma ovih krajeva. Ako se gondolom spoji sa vrhom Jahorine, mesto Pale postaće novi skijaški centar, a region će dobiti najdužu stazu od 15 kilometara.

Malo je onih koji mogu da se pohvale da su svi u porodici zaposleni u skijaškom centru. Dva brata Goljanin rade ravnopravno sa suprugama i decom na najvećem privatnom skijalištu na Balkanu.

Njihove uloge idu od iznajmljivanja opreme do prodaje suvenira i organizacije skijališta. Posao je sve veći, traže se novi investitori jer ceo projekat prerasta mogućnosti njihove veoma uspešne građevinske firme.

Ski centar "Ravna planina" ima 12,5 kilometara ski staza uređenih po najvećim standardima, a glavna staza dužine 1.400 metara, koja zadovoljava sve svetske standarde, koristi se i za održavanje FIS trka. Kapacitet gondole je 2200 skijaša na sat.

"Ovo je pravo izletište, imamo dva jezera, proplanke, vidikovce, staze uređene za pešake, bicikliste, dužine 15 kilometara", objašnjava Veljko Goljanin.

Plan je da se gondola produži do samog vrha Jahorine i tako spoji sa Palama. Onda će mnogi uživati u najvećoj stazi na Balkanu, dugoj 15 kilometara.

"Urađeno je pola posla, znači još ta jedna polovina, odnosno oprema i trebalo bi dva-tri meseca, da se spoji sa Jahorinom. Onda je već suvišno govoriti šta to znači za Pale", navodi Veljko.

Kada se izgrade hoteli u podnožju i hotel na vrhu Jahorine, biće zaokružen potpuno novi ski centar koji će pre svega služiti da se mesto Pael uzdigne u turističkom smislu.

Već sada mnogi provode zimski odmor na Palama, počinje izdavanje stanova, grade se mini hoteli, a sva potrebna infrastruktura od bolnice do univerziteta je tu. Traže se investitori, a sama Republika Srpska ulaže velike napore da ovaj kraj dobije novi izgled.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2019, 00:38) - anonymous [neregistrovani]

RepublikaSRPSKA

Bravo.!! Vazno za zivot i opstanak naroda u tom kraju i RS.

(utorak, 19. feb 2019, 20:25) - Kaурин [neregistrovani]

Године пролазе...

...а нико се није досетио да овако нешто прави из Бруса до Сунчаних врхова?! Ма јок, сваке године слушамо о подухватима паркирања, ланцима за снег и осталим подвизима.

(utorak, 19. feb 2019, 19:49) - Rados J. [neregistrovani]

Bravo Paljani

Ovo je primjer da neko ko ima viziju i radnu etiku moze i u teskim uslovima da ostvari ovakve projekte. Cestitam !