Predsednik Makedonije ne koristi novo ime države

Nakon nedelju dana od stupanja na snagu novog imena Severne Makedonije predsednik države Đorđe Ivanov i dalje koristi termin Republika Makedonija u svojoj zvaničnoj komunikaciji i na službenoj internet stranici predsednika države, prenosi novinska agencija INA. 

Stručnjaci za ustavno pravo kažu da on time, osim što provocira južne susede, krši ustav, što je kažnjivo. 

"Novo ime postalo je oficijalno ustavno ime države koje su izglasale dve trećine poslanika u makedonskom Sobranju. Ne poštujući novo ime Ivanov krši ustav, a kazne za kršenje ustava su najmanje tri godine zatvora", kažu stručnjaci za ustavno pravo za list Lajm. 

Izvori tog lista upozoravaju da je odluka predsednika Ivanova populistička, te da je namenjena povećanju njegovog rejtinga na kraju mandata, a uoči predsedničkih izbora, za koje on otvoreno već sada podržava kao kandidata Gordanu Siljanovsku-Davkovu iz opozicione VMRO-DPMNE. 

Lajm navodi da se reakcije zvanične Atine ili Skoplja ne očekuju, te dodaje da osim Ivanova ime Republika Severna Makedonija još ne koristi ni Obaveštajna agencija koja je pod njegovom ingerencijom. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 19. feb 2019, 20:15) - Воронцов [neregistrovani]

У свакодневном говору сви ће користити реч Македонија

Они који буду користили званично име биће сигурно права реткост. Реч С. Македонија постојаће само на папиру и на што је каквим таблама.

(utorak, 19. feb 2019, 17:20) - Trajče [neregistrovani]

Ivanov

On možda krši ustav, ali je svestan da ako postoji Severna Makedonija, postoji i Južna Makedonija, inače prefiks Severna ne bi imao nikakvog smisla. To znači jedna Makedonija, ali teritorijalno u dva dela. Prirodno je da takva dva dela uvek teže ujedinjenju, a pošto se je Zaev odrekao i Aleksandra i svega što veže Grke za taj deo istorije, i praktički priznao Grcima da je to njihovo, nego eto slavenski Makedonci taj deo teritorije naseliše, normalno je da će to jednom u budućnosti biti pod Grčkom.
Toga je izgleda svestan samo Ivanov.