Šta je Dodik poručio novom ambasadoru SAD

U Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus o članstvu u NATO savezu, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik prilikom prijema novog ambasadora SAD u toj državi Erika Džordža Nelsona.

Milorad Dodik je podsetio da je Bosna i Hercegovina opredeljena za saradnju sa NATO-om, te da već postoje određeni aranžmani kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje.

"Naši vojnici učestvuju u različitim misijama u okviru NATO-a, no želim vam reći da u BiH nema konsenzusa o pristupanju NATO-u. To je pitanje koje je na dnevnom redu, za razliku od Evropske unije, gde postoji konsenzus. Imaćemo vremena da pojasnimo sva pitanja", rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

Istakao je da ceni ulogu i položaj SAD u vreme zaustavljanja rata, kao i nakon rata – u stabilizaciji mira u BiH.

"Došli ste u zemlju koju karakteriše složenost, sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda uz sva prava, koji žive ovde", poručio je Dodik novom ambasadoru SAD Eriku Džordžu Nelsonu.

Podsetio je da se u BiH od 1995. godine održava mir i da je to velika tekovina ovih naroda, te napomenuo da i dalje ima otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH.

"Naš osnov je Ustav BiH koji je sastavni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u čijem kreiranju je pomogla vaša država", rekao je Dodik obraćajući se Nelsonu.

Predsedavajući Predsedništva BiH je iskoristio priliku da prokomentariše prisustvo Visokog predstavnika EU.

"Ovde se Visoki predstavnik predugo zadržao i nadam se da ćemo to što pre korigovati tako da prestane njegova funkcija. Želimo vašu pomoć. Mi smo opredeljeni ka evropskim integracijama. Danas je vlada Republike Srpske usvojila sve odluke u vezi s odgovorima na Upitnik EU. Očekujemo da će i ostali nivoi vlasti to uraditi, čime se stvaraju uslovi da to predamo u Brisel", rekao je Dodik.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2019, 09:08) - anonymous [neregistrovani]

nata

BiH će najvjerovatnije u NATO; mislim da ćemo u relativno skorije vrijeme tome biti svjedoci. Za Srpsku to i nije tako loše jer bi se time sva priča oko eventualnog ukidanja Srpske završila. U svijetu ne postoji zemlja koja je u NATO-u a da je karakteriše nesigurnost. Tako bi se napokon mogli okrenuti pravim problemima u Srpskoj - odlazak mladih, privreda koje skoro da i nema, kriminal, korupcija ...

(utorak, 19. feb 2019, 18:36) - anonymous [neregistrovani]

Da

A sta je Ambasador rekao njemu.