Zagreb: Blajburg za Hrvate simbol masakra

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo je austrijskim medijima saopštenje u kojem navodi da žali i smatra uvredljivim što se komemorativni skup u Blajburgu etiketira kao "fašistička zabava", "najveće okupljanje neonacista u EU" ili "skup ustaša".

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ocenjuje i da se grubo uopštavanje u izveštajima medija u kojim se današnja Hrvatska i njeno stanovništvo povezuju sa oživljavanjem fašističke ideologije, doživljava kao bolna uvreda.

U saopštenju Ministarstvo tvrdi i da je pogrešno zbog pojedinačnih slučajeva, koje, kažu, treba osuditi, fašistima nazivati mnogobrojne porodice žrtava i predstavnike vlade i crkvenih vlasti Hrvatske koji se okupljaju na Lojbaškom polju.

"Ukazali smo kako se upravo to radilo decenijama pod komunističkom vlašću. Prećutkivalo se i ublažavala likvidacija desetina hiljada vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sećanje na taj događaj", navodi se u saopštenju.

Blajburg, kažu u Ministarstvu, za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava.

Ministarstvo navodi i da je "zgranuto" primedbom da se na Blajburgu slavi fašizam, što, kažu, stvara krivu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima. 

Hrvatski MSP apeluje na austrijske medije da se distanciraju od "jednostranog i neodrživog nametanja krivice". 

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 14. mar 2019, 23:25) - anonymous [neregistrovani]

Pazi ovo, kriva slika o Hrvatskoj, koja eto navodno

slavi ustastvo. Nije vala', ma gde bi bilo. Sta li vam znace onda oni natpisi po Splitu, po zadru, po Slavoniji, po Sisku i td "Ubi Srbina", "Srbe na vrbe" i da ne nabrajamo taj trulez.

(četvrtak, 14. mar 2019, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

"Pravo na sudski proces" ???????????

u Hrvatskoj se stalno pozivaju na to da ustasko-blajburske "zrtve" nisu imale sudski proces,a niko nece da se upita jesu li nevini Srbi, Jevreji i Romi, dakle, zene, djeca, starci, imali sudske procese u Jasenovcu i pred svim onim jamama i stratistima.Je li mozda u NDH postojao sud za srpsku djecu u konc-logoru,jedinom u istoriji covjecanstva i zasto su djeca osudjivana, a onda, valjda nakom presuda, umorena gladju, nozevima i maljevima, a ono malo prezivjelih srecnika je pokatoliceno. Samo se pitam sta je u glavama ovih koji se pitaju zasto nije bilo sudjenja?

(četvrtak, 14. mar 2019, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

Da se ne lazemo

U Hrvatskoj nikada nisu prosli katarzu zbog svojih (ne)dela u drugom svetskom ratu. Nemci i Austrijanci su prosli katarzu i ogromna vecina njih je svesna sta su njihovi pretci pocinili tokom drugog svetskog rata. Da ne pisem o nemackim strogim zakonima kada je rec o velicanju nacista i njihovih simbola. U Nemackoj se cak ide dotle, da se izbegava koriscenje dva spojena slova 'S' gde god je to moguce, da ne bi asociralo na velicanje zloglasnog SS-a iz drugog svetskog rata, izuzetak su jedino imena gradova. U Hrvatskoj ne samo da se nisu distancirali od svoje sramne proslosti iz vremena drugog svetskog rata, oni cak sta vise nastavljaju da neguju ( kroz medije, skolstvo, razne manifestacije itd) zlocince i zlocine svojih predaka. Tako na primer Blajburg nazivaju 'Kriznim putem' gde su pobijeni 'nevini civili', iako se zna da su na Blajburgu pobijeni najokoreliji Ustaski zlocinci. Za njih je genocid u NDH, Jasenovac i drugi hrvatski logori srpsko-komunisticka propaganda. Pokusavaju na sve nacine da umanje broj ubijenih u genocidnoj NDH, a uporedo s tim vestacki pumpaju broj ubijenih Ustasa na kraju drugog svetskog rata. Za njih je genocid u NDH propaganda, a pobijeni Ustaski zlocinci su 'vitezovi, domoljubi koji su stradali na pravdi Boga'. I sad se neko cudi zasto kmece kada im njihovi ( konkretno katolicka crkva) udari samar u vidu zabrane mise na Blajburgu.

Sve dok u Hrvatskoj, prvenstveno sami sebi ne priznaju posto ostatak sveta vrlo dobro zna sta se desavalo u NDH, da su njihovi pretci pocinili neke od najmonstruoznijih zlocina u ljudskoj istoriji, i sve dok Hrvatska drzava i katolicka crkva u Hrvata jasno i bez relativizacije ne osude i distanciraju se od genocidne NDH, sve do tada ce za Hrvate ( naravno ne sve) biti normalno da je Jasenovac laz, a da su Ustase nekakvi 'heroji' i da je normalno velicati zlocine i zlocince...

(četvrtak, 14. mar 2019, 16:09) - Cikago [neregistrovani]

,,Hrvati zgranuti,,

Zamislite,molim vas ,,Hrvati su zgranuti,zbog austrijske zabrane,slavljenja ustasa I njihovih,zlocina.Veoma cudno za jednu drzavu clanicu EU,na cijoj se teritoriji za vreme 2 sv.rata,odigrao jedan od najstrasnijih genocida nad Srbima,Jevrejima I Romima ,koji je iversen od kako ih oni nazivaju ,,vojnika ,koji su bez sudlenja predati partizanima,koji su ih streljali.A sada pitam Vadu Hrvatske,da li su I kada 700.000,jasenovackih I dr. stradalnika u njihovoj HDH,imali pravedno,,sudjenje. ili su masovno ubijani samo zato sto su rodjeni kao pripadnici navedenih nacija.

(četvrtak, 14. mar 2019, 16:08) - Dragacevac [neregistrovani]

Aha

Ti isti sto su kao masakrirani,masakriilali su ne Hrvate od 41 -44 u NDH,za ta nedela ni reci.

(četvrtak, 14. mar 2019, 15:48) - anonymous [neregistrovani]

Сами су криви

Они су криви што свет(тј. само део нормалног света)то види као усташку журку што у суштини и јесте.Они сад треба неког да уверавају да не верује оном што види а то су усташке униформе,симболи,понашање и фашистички говори који само потврђују тврдње које су и довеле до забране тог тзв. комеморативног скупа.

(četvrtak, 14. mar 2019, 15:36) - jova [neregistrovani]

"ponosni susjedi"

ocekujem veoma uskoro da hrvati i zvanicno zatraze od evropske komisije za ljudska prava da se grob ante pavelica premjesti iz madrida u zagreb pod izgovorom da je on bio zastitnik demokratije i ljudskih prava..

(četvrtak, 14. mar 2019, 15:35) - Rade [neregistrovani]

Hrvatska

Jos ni jedan hrvatski politicar nije se izvinio zrtvama hrvatskog fasizma. Hrvatska predsednica obozava ustaskog pevaca perekovica (malo "p"), slika se sa ustaskom zastavom u Kanadi i za nju je ^^zds^^ stari hrvatski pozdrav.

(četvrtak, 14. mar 2019, 15:34) - "Mile golja" [neregistrovani]

Sramni protest.

Sramni protest hrvatskog ministarstva unutrasnjih i vanjskih poslova. Nazivaju masakrom par stotina ustasa, koji su ubijeni na Blajburgu. Nigde reci o zlocinu ovih zlikovaca koji su poubijali na stotine hiljada podpuno neduznih ljudi.