Mustač kažnjen nakon tri decenije od ubistva emigranta

Županijski sud u Velikoj Gorici preinačio je presudu doživotnog zatvora, koju je nemački sud izrekao Zdravku Mustaču, jednom od šefova jugoslovenske i hrvatske tajne službe u zatvorsku kaznu na 40 godina, a zbog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Minhenu, 1982. 

Portparol suda, sudija Ante Zeljko, istakao je da obrazloženju presude stoji da je Sud ocenio da kazna zatvora u trajanju od 40 godina u najvećoj meri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora.

Zdravko Mustač prošao je gore nego njegov kolega Josip Perković, kome je na zagrebačkom Županijsko sudu krajem prošle godine istu presudu nemačkog suda preinačio na 30 godina zatvora, preneli su hrvatski mediji.

Mustač i Perković nalaze se još uvek u zatvoru u Nemačkoj, ali bi trebalo da budu vraćeni na izdržavanje kazne u Hrvatsku, budući da je to ugovoreno institutom izručenja po Evropskom nalogu za hapšenje.

Na ovu odluku odbrana ima pravo žalbe.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 25. apr 2019, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

@А шта ћемо за ликвидације српских политичких емиграната

Nije reseno niti ce ikada biti reseno. Iz prostog razloga jer se kod nas u Srbiji jos uvek neguje jugoslovenstvo, koje nas je kroz istoriju kostalo k'o svetog Petra kajgana, bratstvo i jedinstvo i kult licnosti druga Tita iako Jugoslavije nema niti ce je ikada vise biti. Nazalost, mnogi u Srbiji ni do dan danas nisu prihvatili Srbiju kao svoju drzavu. Mnogi i dalje zive u nekom svom paralelnom svetu kao da Jugsolavija jos uvek postoji. Ne mali broj ljudi, kojima je preca mrtva Jugoslavija od Srbije, nalazili su se ili se jos uvek nalaze na najvisim drzavnim i drugim funkcijama u Srbiji. I sta ocekivati od tih ljudi?

(četvrtak, 25. apr 2019, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

А шта ћемо за ликвидације српских политичких емиграната

Нити једно убиство никада решено а ликвидирани су по целом свету, Немачкој, Француској, Белгији, Америци... у оној Југославији су по устаљеном клишеу писали да су то међусобни обрачуни српске емиграције, ја сам веровао док нисам стигао пре 35 година у Аустралију, упознао наше емигранте и дошао до литературе која није била доступна у Југославији.
Ево неких имена ликвидираних Срба од стране УДБЕ/ДБ-а на западу, ниједно расветљено:

Andrija Lončarić, Bora Blagojević, Ratko Obradović, Jakov Ljotić, Sava Čubrilović, Miodrag Bošković, Uroš Milićević, Dragiša Kašiković, Bogdan Mamula, dr Mihailo Naumović, Borislav Vasiljević, Rade Panić, Dušan Sedlar, Jovo Caričić...

(četvrtak, 25. apr 2019, 13:27) - Dragan [neregistrovani]

Ako je tako...

Ako je tako, onda je dobio to što je i zaslužio...Izdajnik je izdajnik...Ali takvih izdajnika kao što su ova dvojica, ima koliko hoćeš...Ali, ostaje ona moja konstatacija, da onaj koji ima pare, vrti gde burgija neće..Ruka koja daje, ona treba da se "preseče"...

(četvrtak, 25. apr 2019, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

@Izvršioci

Pobrkali ste nesto.Hrvatski ekstremisti i desnicari, kao i nemacko sudstvo, smatraju da je Mustac bio jedan od nalogodavaca u pomenutom ubistvu.Izvrsioci u takvim situacijama su obicno kriminalci ili placene ubice, a ne sefovi i visoki funkcioneri obavestajnih sluzbi kao sto je bio Mustac.Sto se tice samog Mustaca.Sta tu ima puno da se prica, on je sam pao i sam se osudio.Prekrsio je zakletvu koju je dao Jugoslaviji i prikljucio se Tudjmanu i njegovim dezerterima i separatistima.Isti oni kojima je Mustac pomagao u razbijanju Jugoslavije i progonu Srba iz Hrvatske, kasnije su ga isporucili Nemackoj gde je osudjen moze se slobodno reci na 'smrtnu' kaznu, jer on i njegov kolega iz nemackog zatvora zivi nece izaci umrece tamo..

(četvrtak, 25. apr 2019, 12:45) - Dragan [neregistrovani]

Izvršioci

Naredbodavac je slobodan, a zapravo se on treba kazniti. Sadašnji osudjenicii su jednostavno bili deo tih bezbednosnih organa države...Pa, pilote aviona NATO pakta, po toj logici, trebaju da se pohapse i svi da se osude za zločin...Ne, nego naredbodavce treba kazniti i to "kineskom osvetom", a, to su "ljudi iz senke", koji nisu ljudi, a i više nisu u senci...Kineska obaveštajna služba ih ima na spisku...Protiv njih se bori i sam Donald Tramp...