Hrvatska ne odustaje od borbenih aviona, pregovori sa SAD i Švedskom

Hrvatska Vlada će ove godine ponovo pokušati da nabavi eskadrile borbenih aviona. Prethodno nisu uspeli da završe posao s Izraelom i nabave avione "F-16 barak", podseća "Poslovni dnevnik".

Nakon što se pre mesec dana iz SAD vratila hrvatska vojna delegacija s inicijalnih razgovora oko eskadrile, 8. maja u hrvatskom Ministarstvu odbrane (MORH) je održan isti, inicijalni sastanak sa Šveđanima, na kojima je "reaktiviran" interes Hrvata za nabavku "JAS-39 gripen", preneo je hrvatski Večernji list.

Delegaciju u SAD vodio je načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske general Mirko Šundov, dok je za užu temu o ratnom vazduhoplovstvu bio zadužen kontraadmiral Robert Hranj, inače direktor Glavnog štaba OSRH. 

Jedino što se u Ministarstvu odbrane nakon posete SAD moglo saznati je da američka strana Hrvatskoj tom prilikom nije dostavila nikakvu ponudu za nabavku aviona. 

Što se Šveđana tiče, oni su pokazali veće ambicije. Kako se hrvatska strana iz SAD vratila vidno razočarana, a čak se moglo čuti da su Amerikanci bili u čudu kada su shvatili da Hrvatska i dalje ima čvrstu nameru da nabavi borbenu eskadrilu, u Ministarstvu odbrane su sastanku sa Šveđanima dali važnost, navodi Poslovni dnevnik.

Tako je delegaciju iz Švedske vodila osoba iz FMV-a, državnog preduzeća koje vodi poslove oko izvoza oružja. Uz nju je bio i predstavnik SAAB-a, proizvođača "JAS-39 gripena". U Ministarstvu ih je dočekala hrvatska delegacija od desetak osoba predvođenih kontraadmiralom Hranjom, preneo je Poslovni dnevnik.

Inače Amerika je ranije blokirala Izrael da Hrvatskoj proda 12 borbenih aviona F-16, ranije kupljenih od SAD.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 19. maj 2019, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

Ispravka

Nece a niti moze Hrvatska da nabavi eskadrile,kako pise nego moze da kupi najvise desetak aviona,sto je takodje respektabilno. Kupnjom aviona opet ce mnogi u toj drzavi ostati bez povecanja plata.Oni koji rade u skolama,bolnicama,itd.

(nedelja, 19. maj 2019, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

Jeli...

A šta mi čekamo za nabavku Suhoja, barem 35? I sistema S300-400? Dozvolu od amera? Pa više je čak i njihovi "saveznici" ne traže!

(nedelja, 19. maj 2019, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

Pa neka kupe

To oni kupuju...da nebi mi mislili da su "dekintirani"....kako ce letjet nije mi jasno....moraju praviti nagli zaokret na po svoje drzave....kad ima malo cudan oblik.....banane

(nedelja, 19. maj 2019, 08:18) - anonymous [neregistrovani]

@Čemu im služi NATO?

Па управо томе и служи НАТО - да пљчка! И ту народи земаља чланица ипак нешто боље пролазе, него народи на које се намераче да их опљачкају.

(subota, 18. maj 2019, 21:53) - anonymous [neregistrovani]

Delovi

Gripen ima F-18 motor.

(subota, 18. maj 2019, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

da

u gripenu opet ima americkih delova ugradjenih, opet mora dozvila od amerike da se trazi....

(subota, 18. maj 2019, 20:49) - anonymous [neregistrovani]

Koliko kosta americko tapsanje po ramenu?

Koja drzava vise kupi americkog oruzja ta je i bolja clanica NATO-a i tu clanicu Ameri potapsu po ramenu.To sto neke drzave odvajaju od zalogaja za to tapsanje po ramenu je pitanje za Vlade tih drzava.U Hrvatskoj je u toku sakupljanje potpisa za referendum protiv prijedloga zakona da se u penziju ide sa 67,umjesto dosadasnjih 65 godina.Znaci,nema se za penzije gradjana a placa se skupo americko tapsanje po ramenu.Pa,ko u NATO voli,nek' izvoli.

(subota, 18. maj 2019, 20:27) - anonymous [neregistrovani]

Stvarno, čemu im služi taj NATO?

Oduvek je bilo da NATO čuva svoje članice koje , zauzvrat, plaćaju podebeo harač. A sad, em plaćaju harač, em još moraju da kupuju bezvrednu, raspalu opremu koja bi inače završila u starom gvožđu? Valjda je konačno došlo do prezasićenja - više nema dovoljno država izvan NATO koje ih simpatišu, a koje su ranije kupovale američko raspalo oružje i finansirale NATO. Sad i male članice moraju da kupuju, previše je raspalog naoružanja u Americi.

(subota, 18. maj 2019, 18:46) - Sveta [neregistrovani]

Čemu im služi NATO?

Ako moraju da kupuju švedske avione čemu im služi NAto? Jadan narod mora placati svima na ustrb svog novcanika.

(subota, 18. maj 2019, 18:37) - anonymous [neregistrovani]

Nema cudjenja

amerikanci su im blokirali kupovinu,indirektno zbog nas jer da su kupili F-16,mi bi uzeli jos aviona od Ruske Federacije.Posto amerikancima ne odgovara da iko,pa i mi kupujemo oruzje od rusa.E,sada cemo imati cvrst "alibi" za kupovinu "odbrambenog oruzja od rusa i eventualno MiG-ove 35 ili SU-30(sumnjam).A,Svedjani ce da im,ako se dogovore prodaju Gripene,videce se....jer Hrvatska je u Nato-u,Svedska je kao "neutralna",a amerikanci svuda turaju svoje "interese" i "pametuju",a ovi slusaju i tako....