Predsednik Austrije za izbore u septembru

Austrijski predsednik Aleksander van der Belen založio se, nakon razgovora sa kancelarom Sebastijanom Kurcom, za održavanje prevremenih izbora početkom septembra i ocenio da je ključno povratiti poverenje građana i ugled Austrije u svetu.

Sebastijan Kurc i Aleksander Van der Belen razgovarali su sat vremena o aktuelnoj situaciji nastaloj nakon ostavke čelnika FPO i odluke šefa vlade da prekine koaliciju sa tom partijom.

U obraćanju medijima posle sastanka Van der Belen se izjasnio za održavanje prevremenih izbora početkom septembra.

Istakao da sve mora biti učinjeno kako bi se povratilo poverenje građana.

Kurc je istakao da namerava da nastavi rad do izbora "u miru", da vlada ostane u mogućnosti da deluje i na evropskom nivou, a da li će slobodarski ministri do tada ostati u vladi ostalo je otvoreno, pošto ni on, a ni predsednik nisu odgovarali na ta pitanja. 

Kancelar je najavio da će narednih dana razgovarati sa novim šefom FPO Norbertom Hoferom, kao i sa liderima drugih parlamentarnih partija o nastavku rada vlade do izbora

"Prevremeni izbori nisu bili želja, već potreba", naglasio je Kurc, dodajući da posle objavljivanja snimaka nije mogao da jednostavno pređe na uobičajeni dnevni red. 

Sada je bitno da se sve sumnje, koje se pojavljuju u video-snimku, provere, kao i da se utvrdi ima li i krivične odgovornosti, a ujedno treba razjasniti ko je dao nalog da se snima taj susret, objasnio je Kurc. 

I Van der Belen je najavio da će narednih dana razgovarati sa Hoferom, ali i sa šefovima opozicionih partija. 

Istovremeno je poručio da je izgubio poverenje u deo austrijske vlade i da sada sve treba biti učinjeno kako bi se vratilo poverenje građana u predstavnike države. 

"Radi se sada isključivo o dobrobiti zemlje i ugledu Austrije u EU i svetu", podvukao je Van der Belen.

Kancelar Kurc predložio je u subotu austrijskom predsedniku raspisivanje prevremenih izbora nakon što su u javnost dospeli video-snimci na kojima se vidi kako Hajnc Kristijan Štrahe, koji je zbog istih podneo ostavku na mesto vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO), nudi navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

broj komentara 0 pošalji komentar