Dodik: Svaki eventualni dogovor sa NATO-om ide na odobrenje u RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik navodi da Republika Srpska neće prihvatiti nijedan dokument koji je osnova za prihvatanje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/, te da će sve što eventualno bude dogovoreno sa NATO-om biti vraćeno Narodnoj skupštini Srpske na verifikaciju i odobrenje, navodi RTRS.

Milorad Dodik navodi da će bez jedinstvenog stava Narodne skupštine teško bilo šta prihvatiti.

Dodaje da Srpska može prihvatiti određen plan koji bi podrazumevao saradnju sa NATO-om, kao što je na primer prisustvo Oružanih snaga BiH u misijama u Avganistanu i slično, što je i činjeno.

"Merilo je ono što NATO ima u Srbiji i mi preko toga sigurno nećemo preći. Nećemo prihvatiti nikakav dokument koji se može tumačiti kao put za članstvo u NATO", rekao je Dodik.

Ponovio je da Srpska ostaje privržena rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, što je i pitanje digniteta parlamenta Srpske i njenih predstavnika koji treba da to poštuju.

"Ako neko očekuje da ćemo to promeniti, neće se desiti", rekao je srpski član Predsedništva BiH .

Poručio je da Republika Srpska neće prihvatiti članstvo u NATO u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

"To je za mene zavet. Nema članstva u NATO i tu politiku ćemo izneti na nivou BiH", rekao je Dodik u obraćanju posle svečane akademije povodom održavanja Izborne skupštine Ujedinjene Srpske, koja je održana u Banjaluci.

Dodik je napomenuo da je NATO ovde bombardovao narod, planirao granice između Srba na Drini, ali je dodao da Srpska ne sme ostati bez prijatelja na globalnom nivou.

Prema njegovim rečima, Srpska ne može prihvatiti članstvo u NATO, ali može saradnju sa tim vojnim savezom.

Dodik je ponovio da BiH interesuje evropski put i status kandidata za EU, te odlazak OHR-a i stranih sudija.

Podsetio je da Srpska ima najstabilniju vlast i da je ujedinjena na nivou BiH s ciljem da ne izneveri narod Srpske već da iza sebe ostavi urađene konkretne projekte poput infrastrukturnih.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. maj 2019, 07:22) - anonymous [neregistrovani]

Sa jednim se tu ne slažem

Nek šalju bosanci i hrvati svoje da ginu za amere po Afganistanu ili Bog te pita kud ako im se mili, a ne srbi. Gde god je američka čizma tu se sigurno ne gine za pravdu nego za njihove interese.

(nedelja, 19. maj 2019, 17:21) - anonymous [neregistrovani]

Koliko god se jedan deo građana ne slaže sa ovim čovekom...

..ipak mu skidam kapu zbog ovakvih stavova.Hvala ti gosodine Dodik jer se usuđuješ da stanes ispred sramnih ucena i ponizavanja.