Kakve su šanse da Hrvat zaokruži srpskog kandidata na listiću

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i nosilac stranačke liste na izborima za Evropski parlament Milorad Pupovac, poručio je na predizbornom skupu da se ta stranka zalaže za "jednake Srbe u Hrvatskoj i jednaku Hrvatsku u Evropi". Izborna tišina počinje u petak u ponoć. U finišu kampanje ne manjka govora mržnje upućenog srpskoj manjini.

Ako je iko sumnjao, izborna kampanja je ogolela. Srbima, pa ni drugim pripadnicima manjina, u Hrvatskoj nije lako. Bilbordi Samostalne demokratske srpske stranke, oskrnavljeni su iz dana u dan, u više gradova.

"Te poruke mržnje i netrpeljivosti, iako mi mislimo da nisu dominantne u Hrvatskoj, ipak nisu tako pojedinačne niti retke. Dakle, postavili smo neko ogledalo pred lice javnosti i pred savest, mnogi ljudi su rekli da im je neprijatno, da se srame zbog takvih poruka, i mi naravno verujemo, jer se takođe sramimo kad vidimo da se to događa u našoj zemlji", kaže Dejan Jović, kandidat SDSS-a na evropskim izborima u Hrvatskoj. 

Prema popisu iz 2011. u Hrvatskoj je bilo 183.000 Srba. Šest godina kasnije, po donošenju Zakonao boravištu, izbrisano ih je oko 70.000. Ako na birališta izađe dijaspora sa odgovarajućim hrvatskim dokumentima, rastu šanse da Srbi skupe oko 60.000 glasova. Toliko je potrebno da dobiju poslaničko mesto, apeluju udruženja izbeglih.

"Izbegli i prognani Srbi nisu rešili svoja osnovna životna pitanja, to jest pitanje vraćanja oduzetih stanarskih prava, penzija nestalih koje još uvek stoji otvoreno to je najtužnije, a siguran sam da bi se taj predstavnik založio i za putu srbije ka EU", kaže Milojko Budimir iz Udruženja Srba iz Hrvatske.

A kakve su šanse da Hrvat zaokruži srpskog kandidata na listiću?

"Svi oni u Hrvatskoj kojima je dosta netolerancije, mi smo od početka očekivali da će nam se pridružiti. Nisam siguran koliki će biti taj broj ljudi. Jako nas ohrabruju poruke nekih Hrvata, na primer Ćire Blaževića, on je jedini, ali biće ih još do kraja kampanje", kaže Dejan Jović. 

Hrvatskoj ukupno sleduje 12 mandata. Srbi se bore za jedno, ali vredno mesto, kažu poznavaoci evropskih prilika.

"Još uvek nije došlo do toga da mi shvatamo značaj imanja poslanika u Evropskom parlamentu. Ovo je sad prvi put da ja vidim ozbiljniju kampanju i u Srbiji, da se to više vidi. Nadam se da će biti dovoljno da Srbi dobiju predstavnika u Evropskom parlamentu, u svakom slučaju da nam bude za nauk za naredne evropske izbore, ta kampanja mora da bude mnogo mnogo ozbiljnija i država Srbija mora da se uključi u to", kaže Vladimir Meljak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Osim onih koji su se registrovali za glasanje, na birališta mogu svi koji imaju hrvatski pasoš ili hrvatsku ličnu kartu. Na dve lokacije — u konzulatima u Beogradu i Subotici.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. maj 2019, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

Nije stvar u nacionalnosti nego u principima djelovanja

To zavisi od togo kakve interese zastupa srpski kandidat: hrvatske nacionalne (u ove pripada i intees srpske manjine) ili srbijanske (u ove spada slabljenje suvereniteta hrvatske države).