"Desant" na Hrvatsku, stigle oružane snage Crne Gore, BiH, Slovenije

U sklopu međunarodne vojne vežbe "Hitni odgovor 19", u Hrvatsku je došlo 286 pripadnika i 71 vozilo oružanih snaga Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Slovenije, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Navodi se da je preko graničnog prelaza Karasović stiglo šest motornih vozila i 22 pripadnika Vojske Crne Gore, a preko graničnog prelaza Ličko Petrovo Selo došlo je 99 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa 17 motornih vozila HMMWV i tri teretna vozila, prenosi Hina.

Iz vojske Severne Makedonije preko graničnog prelaza Bajakovo u Hrvatsku je stiglo ukupno 30 pripadnika sa 12 motornih vozila, a preko graničnog prelaza Macelj 135 pripadnika i 36 motornih vozila iz sastava slovenačke vojske.

Navodi se da su vojne snage tih zemalja došle na vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja.

Hina je juče prenela da su u sklopu međunarodne vojne vežbe "Hitni odgovor 19" u zadarsku luku Gaženica stigla dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Krka" i "Cetina", iz kojih se "iskrcalo stotinu pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih bezbednosnih snaga sa 23 vozila".

Hrvatsko Ministarstvo odbrane je u nedelju u saopštenju o vežbi među 1.600 vojnika koji u njoj učestvuju – iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD, Albanije, Crne Gore, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, BiH, Italije i Nemačke, navelo i "pripadnike oružanih snaga Kosova".

Međunarodna vojna vežba "Hitni odgovor 19" odvija se od 10. maja do 6. juna na teritoriji Hrvatske na vojnom poligonu kod Slunja, u kasarni "Josip Jović" u Udbini, kao i na području Slovenije i Mađarske.

Vežbu planira i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvežbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.

broj komentara 25 pošalji komentar
(subota, 08. jun 2019, 22:33) - anonymous [neregistrovani]

Proleter

Eeee, da suTito i njegovi saborci živi, mislili bi da su usnuli ružan ne može biti ružniji san

(sreda, 22. maj 2019, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

@NATO

Nato sila nevidjena a nisu u stanju da porazi bosonoge talibane u Iraku i Afganistanu ni nakon 15 godina. I ne planira Srbija da ratuje protiv Amerike, ali ti galebovi, orlovi i MiG-ovi su i vise nego dovoljni za usijane glave u susedstvu da se urazume, ipak govorimo o drzavama koje ili nemaju avijaciju uopste ili imaju jedan, jeda i po ispravan avion.

(sreda, 22. maj 2019, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

@Putin ne prastaj

Ma kakvo crno pripremanje snaga koje ce biti poslane na Rusiju. Pa nije ovo 1941. vec 2019. Ko ce to da napadne Rusiju, drzavu koja moze da izbrise sa lica zemlje svakog ko bi krenuo na Rusiju u roku od pola sata?

(sreda, 22. maj 2019, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

@Što se ljutite?

Ko se ljuti? Vezbajte s kim hocete koga to briga. Mi vojne parade obelezavamo u cast pobede u prvom svetskom ratu i u cast pobede nad fasizmom. To sto ste vi u oba svetska rata bili na strani gubitnika pa nemate sta da obelezavate, to nije nas problem.

(sreda, 22. maj 2019, 14:59) - anonymous [neregistrovani]

@Rusi

Da, samo sto Turci to rusko oruzje debelo placaju, za razliku od nas koji smo dobili za dzabe. I ne brinite, nece Srbi i Srbija nestati, pogotovo ne od ovih sa vezbe. Imamo mi dovoljno naoruzanja da sve usijane glave u susedstvu koje bi da krenu u neku avanturicu, urazumimo u veoma kratkom periodu. Prezivela je Srbija i Otomansko Carstvo i Austro-Ugarsku i Hitlerovu Nemacku, pa smo i opstali i ostali tu gde jesmo.

(sreda, 22. maj 2019, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

Njih i nas 22

Boj ne bije svijetlo oružje, već srce u junaka.

(sreda, 22. maj 2019, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

Hm

A kako su to Severnomakedonci stigli do prelaza Bajakovo? Ko ih je naoružane pustio da pređu preko teritorije Srbije?

(sreda, 22. maj 2019, 12:34) - milan [neregistrovani]

Re: "Rusija!"

Nije mi poznato zašto Srbi uvek od nekoga očekujete
nešto "džabe."

Imate sve što jednoj državi i narodu treba. Ogromno više
nego neke najbogatije države u svetu. I šta sada ne valja?

(sreda, 22. maj 2019, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

Rusija

Rusija ce nama tražiti druge vrste usluga koje ćemo, hteli to ili ne, morati odraditi.
Mislite da nas voli Rusija???
Pa ni Belorusiji ne daju džaba gas, a da nama daju dzaba oružje!?!?
Ne budite naivni !
Moraće da bude neka protuusluga"!

(sreda, 22. maj 2019, 11:43) - milan [neregistrovani]

Re: "NATO!"

NATO je papirnati tigar, koji može izgoreti za samo nekoliko
minuta.Več odavno se raspao iznutra, a izvana ga drži samo
još šminka koja već smrdi.