Čović: Uvažavati stav Beograda

BiH ne bi smela da preterano utiče ili doprinosi dijalogu Beograda i Prištine, ako to ne traže dve strane, odnosno Srbija, čiji se stav mora uvažavati, poručio je predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

"Uvek sam govorio da ćemo uvažavati ono što je stav Beograda. U suprotnom, mi imamo probleme sa srpskim narodom u BiH, imamo problem sa Republikom Srpskom u BiH", rekao je Dragan Čović u intervjuu "Jedan" za BHRT.

Smatra da ne može da dođe do "prelivanja krize s Kosova na BiH jer ako mi znamo šta hoćemo, kriza se ne može preliti".

Čović je ocenio da postoji globalni interes kada je u pitanju KiM, ali i želja Evrope da pomogne u rešavanju problema između Beograda i Prištine o čemu, kaže, svedoči i nedavni sastanak u Berlinu, koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Čović, inače, ne veruje da će biti promena u raspodeli ministarskih funkcija u Savetu ministara koje su nedavno dogovorili njegov HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i dodaje da će ovih dana ponovo razgovarati sa predstavnicima tih stranaka.

On smatra da bi Savet ministara trebalo formirati odmah, a Vladu Federacije nakon što se izmeni Izborni zakon BiH, u skladu s presudama Ustavnog suda BiH, koje se odnose na popunu delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta i izbore za Grad Mostar.

Čović insistira i da se reši pitanje izbora člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Kaže i da u Federaciji BiH ne postoji ruski uticaj i ocenjuje da neko pogrešno informiše javnost u zemlji kada se o tome govori.

Predsednik HDZ-a BiH nazvao je zlonamernim pisanje medija o tome da se tajno sastaje s nekim ljudima u Hrvatskoj i da je, navodno, eksponent ruske politike u BiH za ulazak ruskog kapitala u kompanije poput mostarskog Aluminija.

broj komentara 0 pošalji komentar