Bečlijka srpskog porekla umešana u rušenje Štrahea

U "aferu Ibica", koja je srušila lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) i vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea i izazvala tešku političku krizu u Austriju, umešana je i jedna Bečlijka srpskog porekla.

Tridesetogodišnja žena koja se bavi prodajom nekretnina, povezala je doskorašnjeg potpredsednika FPO Johana Gudenusa sa advokatom iranskog porekla i tako je postavljena klopka u koju je "upao" Štrahe.

Pretpostavke su da je bečki advokat, zajedno s jednim detektivom i uz pomoć jedne Letonke, koja se predstavila lažno kao nećaka jednog ruskog milijardera, pripremili klopku koja je dovela i do krize austrijske vlade.

Što se navedene Srpkinje tiče, nju je advokat iskoristio da bi došao do Gudenusa, tvrdeći da ima jednu klijentkinju koja bi da kupi njegovo lovišste.

Srpkinja je dugo godina bila prijateljica porodice Gudenus i prenela im da postoji neko ko se interesuje za njihovo imanje.

Letonka, koja je bila plaćena da glumi rusku bogatašicu, najverovatnije se bavi eskort servisom, jer u prilog tome govori kompromitujući deo video-snimaka na kraju duge žurke na španskom ostrvu Ibica.

Kako je smišljen plan 

Pošto je stečeno poverenje Gudenusa, došlo se do pravog "plena" Štrahea.

Gudenus je na jedan sastanak, pre dve godine, na Ibici poveo Štrahea, koji je tom prilikom izgovorio kobne rečenice, a sve je snimano video kamerama koje su bile postavljene u celoj vili.

Naime, Štrahe je navodnoj ruskoj milionerki ponudio državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, i čka govorio kako može da zaobiđe kontrolu nadležnih austrijskih vlasti.

U žižu interesovanja dospeo je sada i vlasnik vile, Italijan, jer se postavlja pitanje koju je ulogu on imao u postavljanju ove klopke.

Za sada je izvesno samo to da su advokat i detektiv koji je učestovao i u zadobijanju poverenja Gudenusa, kao i u kasnijoj večeri na Ibici, organizovali sve i snimali kobnu večeru. 

Naime, bivši poslovni partner detektiva tvrdi da je na sličan način radio ranije špijunažu preduzeća – da su angažovali prostitutke i snimali sastanke koji su bile klopke.

Koji su motivi 

Detektiv, koji je ranije bio osuđivan zbog kršenja zakona u vezi s narkoticima, bio je pred bankrotom, pa je to jedan od mogućih motiva, ali je za pripreme cele klopke morao potrošiti ogromne svote novca.

Zbog toga se smatra da ipak neko "veći" stoji iza svega toga.

U međuvremenu je poznato da je bečki advokat još 2017. Socijaldemokratskoj partiji Austrije (SPO) nudio materijal protiv Štrahea, ali je ta stranka to odbila.

Očigledno je da su i za video-materijal sa Ibice imali teškoće da dođu do "kupca", jer su tražili milionsku svotu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 25. maj 2019, 15:52) - A.Semyonov [neregistrovani]

Ah te zene!

Kakav samo triler politika ume da napravi?! Francis Ford Copola bi imao sta da nauci od ovih.

(subota, 25. maj 2019, 15:40) - anonymousKole [neregistrovani]

Nije

Nije bitno dali Strahe dao ostavku pre neki dan Dodik je izjavio da ce i dalje da saracuje sa njim.Ja preporucujen Dodiku da mu bude savetnik