Cvijanović: Zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da veoma zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH i da je apsurdno što se tim pitanjem, kao i povratkom džihadista ne bavi niko od stranih diplomata u BiH, prenosi RTRS.

Željka Cvijanović je istakla da, nažalost, ti krugovi međunarodne zajednice zatvaraju oči na pretnju.

"Mi imamo jasan zakon u BiH - onaj koji ide na strana ratišta mora biti strogo kažnjen, a imamo slučajeve ljudi koji su ratovali na strani terorista koji dobijaju blage kazne, kao da su išli raditi negdje na bauštelu, a ne ubijati i terorisati ljudi", rekla je Cvijanovićeva za Večernji list, izdanje za BiH.

Cvijanovićeva je podsetila da je svaki teroristički napad koji je izveden u svetu na neki način povezan sa BiH bilo da je reč o oružju ili dokumentima, te navela primjer Njujorka i Madrida.

Napominje da je terorističkih napada bilo i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, a da je od nekoliko ambasadora zapadnih zemalja, kada ih je pitala šta misle o tim teroristima, dobila odgovor da, gledano prema procentualno u odnosu na broj stanovnika, to nije veliki broj.

"Zamislite tako stupidan odgovor. Umjesto da kažu kako ćemo zajednički riješiti taj problem. Dovoljan je samo jedan takav da pobije stotine ljudi. A kad neko danas javno govori o tome, Bošnjaci ga napadnu. To je velika sramota, jer mi ne govorimo o narodu, već o teroristima koji nam svima mogu nanijeti zlo" navela je Cvijanovićeva.

Zabrinjava je, kaže, problem sa migrantima, jer osim bezbednosne, predstavljaju i zdravstvenu pretnju, a u RS nema uslova za njihovo zbrinjavanje.

"I tu smo zauzeli jasan stav. Od početka smo rekli da nam ne treba novca EU da zbrinemo te migrante, jer oni idu prema EU. Vi njih pustite da uđu i tamo rješavajte njihov problem. To je problem koji će još dugo trajati, jer nema nikakvog sistemskog rješenja za njega", ocijenila je Cvijanovićeva.

Republici Srpskoj potreban rezervni sastav policije 

Kada je reč o rezervnom sastavu policije Republike Srpske, Cvijanovićeva smatra da je Republici Srpskoj potreban rezervni sastav, jer je mnogo jeftiniji, a i baviće se elementarnim nepogodama, da taj posao ne rade policija i drugi organi.

Cvijanovićeva je poručila da Srpska ima pravo i legitimitet da osnuje rezervni sastav, čega ima u svakoj zemlji članici EU.

"Šta god da se radi u Republici Srpskoj, odmah svi skoče, pogotovo bošnjački političari, a nakon njih odmah skaču i strane diplomate koji odmah podrže ono što Bošnjaci kažu. Nikada nisam vidjela da strane diplomate skoče i podrže ono što su rekli hrvatski ili srpski političari. To postane toliko frustrirajuće da nas je to i dovelo do toga da smo se udaljili jedni od drugih", istakla je Cvijanovićeva.

Predsednica Srpske smatra da bi, da nema priče o rezervnom sastavu, bila neka druga izmišljena tema.

Podseća kako su pre godinu i po dana naslovnice u celom svetu bile o tome kako Republika Srpska ima paravojne formacije.

"Iza toga je došao red na prekomjerno naoružavanje u Republici Srpskoj, kako Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavlja oružje, dok niko ne govori o tome kako se godinama u federalnom MUP-u nabavlja oružje", zaključila je Cvijanovićeva.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 16. jun 2019, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

Zika

I ja sam zabrinut zbog milovizma

(nedelja, 16. jun 2019, 13:32) - anonymous [neregistrovani]

Pristrasnost stranaca

Znamo da su stranci pristrasni vec od 1991. g. Islamisti zive u BiH vec 30 godina. Ako ste toliko zabinuti za bezbednost srpskog zivlja, zasto ste prihvatili da se vojska RS rasformira i utopi u vojsku federacije ? Zasto niste zavrsili proces za referrendum o nezavisnosti i pripajanju Sribiji ? O tim pitanjima niste se obratili narodu. Vec, kao i nasi politicari, samo nam se zalite preko kamera a kada uzimate teske odluke, uopste ne postojimo.