Meta zapretio da će izvesti vojsku na ulice

Albanski predsednik Ilir Meta rekao je na sastanku sa ambasadorima zemalja članica EU da će u svojstvu vrhovnog komandanta izvesti vojsku na ulice, ako se pokuša sa održavanjem lokalnih izbora 30. juna, koje je odložio, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).

Kako navodi albanski list Šćip, albanski predsednik je rekao da je dobio informacije od stranih službi da će biti izazvani neredi na ulicama gradova u Albaniji ukoliko dođe do održavanje izbora i da on kao šef države ne može to da prihvati.

Sastanak koji je Meta održao sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije trajao je dva sata i bio je posvećen političkog krizi u zemlji, posebno njegovoj odluci da odloži izbore.

Meta je ranije danas poslao pismo ambasadorima, objašnjavajući razloge o odlaganju izbora, pritom dodajući da "Albanci neće glasati 30. juna". 

U pismu je ocenio postupak vladajuće albanske stranke Socijalističke partije o njegovom opozivu kao državni udar.

Između ostalog, Meta je obećao da će pokušati dovesti premijera albanske države Edija Rame i lidera glavne opozicione stranke Demokratske partije Ljuljzima Baše za pregovarački sto, kako bi se pronašlo rešenje.

Ako uspe u tome, kako se navodi, zamoliće opoziciju da odustane od zakazanog protesta „ujedinjene albanske opozicije" zakazanog za 21. jun.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 23:55) - Zelko [neregistrovani]

Vojska Albanije

Albanska Vojska sve jaca: prema global fire power Albanina poseduje 50 hilade regularni vojnika, 250 tenkova, 950 borbena vozila, 32 helikopter medu nima i black hawk, ja mislim da nisu za ponizavajne.

(utorak, 18. jun 2019, 23:01) - anonymous [neregistrovani]

@Samo oprezno

Da bas ce albanska vojska, sa svojih 20 polu-ispravnih tenkova, da napadne Srbe i Srbiju.
Nisu mogli nista ni sa nato paktom iza ledja, kamoli sami...

(utorak, 18. jun 2019, 21:23) - anonymous [neregistrovani]

Samo oprezno

Neće on sigurno izvesti vojsku na ulice da napada Albance nego samo da bi krenuo na KiM i napao Srbe i Srbiju.

(utorak, 18. jun 2019, 20:56) - anonymous [neregistrovani]

Da ne pripremaju reprizu.....

....dogadjaja od 1991 godine, kada su otvorili vrata magazinima sa oruzjem, da bi ga preneli na Kosovo i zapadnu Makedoniju da tamo podignu ustanke za prava albanaca da ubijaju, bez da odgovaraju. Jednom im je uspelo, pa mozda rachunaju da ce im uspeti u drugi put,pod okriljem baze kod Urosevca. Na (nasem) zapadu nista novo!.

(utorak, 18. jun 2019, 18:13) - jocika [neregistrovani]

Eee gde bi nam bio kraj.....

Da smo mi onomad uveli vojnu diktaturu na 5 godina kad su slovenacki teritorijalci upali na granicne prelaze i drzavne sluzbenike SFRJ izbacili van gde bi nam bio kraj. Ne bi ni bilo mrznje, nacionalista, rata, Oluje, Kosova, NATO bombardovanja, ni sadasnjih banana republika.

(utorak, 18. jun 2019, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

"Sneg ne pada da bi pokrio planine, nego.da pokrije tragove"

Ovo nije obicni sukob izmedju predsednika drzave sa jedne strane i Vlade i parlamenta sa druge strane, nego ovo se desava da bi sprecili dobijanje datuma za pregovore za ulazak u EU, ne samo Albanije, nego i Severne Makedonije, jer neke zemlje EU traze u paketu da se nekada dobije datum za pocetak pregovora sa dvema zemljama.