Džomić: Bili smo u pravu, Venecijanska komisija osporila preknjižavanje crkvene imovine

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) je bila u pravu kada je rekla da Venecijanska komisija neće dati saglasnost na jednostrano preknjižavanje crkvene imovine, izjavio je večeras protojerej-stavrofor Velibor Džomić komentarišući ranije danas objavljeno mišljenje Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koji je i koordinator Pravnog saveta MCP, ističe da se pokazalo da su netačna uveravanja predstavnika crnogorske vlasti i njoj, kako kaže, naklonjenih medija koja traju još od petka, da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o predlogu tog zakona.

"U vezi sa odredbom o crkvenoj imovini pokazalo se da smo istinu zborili kada smo rekli da nema saglasnosti VK za jednostrano preknjižavanje imovine crkava i verskih zajednica. Dakle, to nije prošlo, nije dobilo pozitivno mišljenje. A ono što je jako važno, mogućnost, dakle, koja stoji pred državom kao subjektom prava, postojala je i do sada", rekao je Džomić u izjavi za Svetigora pres.

Primetio je da ništa novo u odnosu na ono što već danas, pa i decenijama, svaki subjekt ima, pa i država kao kao pravni subjekt, a to je dostupnost sudskim organima.

"Nema one ideje da se jednostrano preknjižava imovina na osnovu popisa organa uprave nadležnog za imovinu i da katastar postupa po tome. Naprotiv: svako može da podnese zahtev, i ja mogu danas da podnesem zahtev da je vaš stan moj, ali to ne znači ostvarivanje prava po tom zahtevu", rekao je Džomić.

Podsetio je da je upravo to bila intencija člana 62 i 63 ovog spornog vladinog predloga zakona.

"Ta intencija nije dobila prolaz. To je moguće samo nakon završene upravno-sudske procedure, upravno-pravne procedure, u slučajevima kada negde nije završen državni primer. A tamo gde su okončani postupci, gde je sve završeno, gde već decenijama i godinama postoje pravosnažna rešenja, tamo isključivo putem sudske odluke. I to znači da onaj koji tuži, u ovom slučaju ako bi to bila država, mora da dokaže svoje pravo da je bila vlasnik crkvene imovine. A to je, verujte mi, odgovorno tvrdim - nemoguće", rekao je otac Džomić.

Dodao je da se iz prvog čitanja ovog mišljenja vidi da i kada bi se desilo da negde u nekom pojedinačnom slučaju država bude uknjižena kao vlasnik neke seoske crkve, ona nema pravo da utiče na status korisnika da ona određuje "ko će u kakvu crkvu da ide".

"Venecijanska komisija je u tome izričita. To su, dakle, postupci koji su apsolutno nepotrebni i štetni", naglasio je on.

Štititi kulturno nasleđe

Prota Džomić je rekao da i on smatra da ono što jeste kulturno nasleđe Crne Gore treba da bude štićeno, te da je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara ono već zaštićeno.

"Crna Gora treba da dobije jedan moderan zakon koji će biti poštovan od svih, koji će biti prepoznat kao zakon o slobodi a ne kao zakon o pravnom nasilju ili bilo kakvoj drugoj vrsti nasilja, što ne dao Bog nikom", kategoričan je Džomić.

On je najavio da će obiman tekst mišljenja, koje u sebi sadrži i mnogo drugih tema, u Pravnom savetu Mitropolije biti podrobno analiziran narednih dana.

Najavio je da će nakon toga MCP dati saopštenje sa pravnom analizom o tome.

"I mi i dalje, naravno, ostajemo otvoreni za ono što jeste stručan dijalog, što jesu pravna pravila i civilizacijska dostignuća, za ono što jeste opšte dobro ovoga naroda i ove zemlje. Samo tako se može doći do pravoga rešenja. Ovo je pokazalo da jedan pravni akt ima mnogo veliki značaj u društvu kao što je crnogorsko, da može da izazove ogromne probleme. Nadamo se da to nikom nije cilj i želja", poručio Džomić.

broj komentara 16 pošalji komentar
(utorak, 25. jun 2019, 14:01) - Воронцов [neregistrovani]

Ако се држи до права?

Онда је недопустиво да неко отима туђу имовину у овом случају имовину СПЦ. Тако нешто могу планирати само они који мисле да су они и држава и народ и црква и да је све њихово власништво..

(utorak, 25. jun 2019, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

@Otkud to

Otud sto sve crkve u svetu imaju vlasnika koji ih je gradio i ciji su vernici, bez obzira u kojoj se zemlji nalaze. Srpskih crkava ima po celom svetu, ali u milogori vasoj za to nisu ni culi jer su materijalisti, srbofobi i bezboznici.

(utorak, 25. jun 2019, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Nekima izgleda nista nije jasno. SPC je vlasnik svojih crkvi i u Bosni i Hrvatskoj i Nemackoj i Americi i bilo gde a ne samo u Crnoj Gori. I to nije tako samo sa SPC nego sa bilo kpjom crkvom u svetu ili dzamijom ili sinagogom ili bilo kojim verskim hramom.

(utorak, 25. jun 2019, 09:32) - anonymous [neregistrovani]

Све што је у ЦГ је њена имовина осим...

....имовине СПЦ, јер се зна ко је то саградио и да је то старије од скројевићке Милове Црне и Горе! А Мило и његови ће да се увере да "ничија није горела до зоре"...

(utorak, 25. jun 2019, 09:15) - anonymous [neregistrovani]

kako to kod nas

svako sve tumaci kako njemu pase, daleko cete tako dogurati.

(utorak, 25. jun 2019, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

Neobrazovanost

Toliko ne poznavanje istorije i uloge SPC u ocuvanju identitete je zalosno!

(utorak, 25. jun 2019, 08:23) - anonymous [neregistrovani]

Otkud to

Da Srpska pravoslavna crkva ima imovinu u Crnoj Gori Ima imaju i drzave ambasade i slicno svud po svetu pa je li to sve isto Sta tu kazu pravnici jedni i drugi iste su skole ucili Pozdrav (Ah da Milo je Milo sto jest jest To se ne uci to se radja)

(utorak, 25. jun 2019, 07:47) - anonymous [neregistrovani]

Sta

Kaze Milo na ovo? Bilo bi interesantno koji su njegovi izgovori na ove njegove lazi. Pa zar on nije presednik jedne zemlje i toliko laze pravoslavan narod.

(utorak, 25. jun 2019, 07:40) - anonymous [neregistrovani]

Нема места радовању, нарочито опуштању...

...са тим антисрбским злом! Очигледно је да имају "нечију" снажну подршку у својим активностима, бојим се да следе нове, опасне провокације против србског народа, државе и цркве!

(utorak, 25. jun 2019, 07:17) - anonymous [neregistrovani]

Pa da

Dok god Crkva bude uticala na državu, od ove naše države nema ništa, a kako stoje stvari, Crkva će se baviti sve više i više politikom, biće ih sve više i više u školama, a sa druge strane će ih sve manje i manje zanimati običan vernik ili kako ko dolazi u crkvu i šta popovi smeju a šta ne raditi.