Stoltenberg se nada da će Severna Makedonija postati deo NATO u decembru

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će ratifikacija protokola o pristupanju Severne Makedonije tom vojnom savezu biti završena do decembra, tako da bi ona mogla da postane punopravna članica na predstojećem samitu u Londonu, prenosi portal a1on.

"Svi saveznici su potpisali pristupni protokol u februaru nakon čega je počela ratifikacija u nacionalnim parlamentima koja ide dosta brzo. Bilo bi dobro ako se to završi do decembra kada će se u Londonu sastati lideri zemalja članica Alijanse", istakao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je naglasio da Severna Makedonija ispunjava standarde za učlanjenje u NATO i ponovo je pohvalio premijere Grčke i Makedonije zbog hrabrosti iskazane u rešavanju spora oko imena.

"Učlanjenje Severne Makedonije u NATO predstavlja i signal da politika otvorenih vrata uspešno funkcioniše. Proširenje NATO-a velika je uspešna priča koja je pomogla u širenju prospreriteta, stabilnosti i demokratije u Evropi", naveo je Stoltenberg.

Novi radar koji je Alijansa ustupila Crnoj Gori pokazuje da se države članice međusobno pomažu i istakao da je to razlog, naročito za male zemlje, da budu deo NATO, rekao je Jens Stoltenberg

"Svrha NATO je solidarnost, da štitimo i branimo jedni druge i da pomažemo jedni drugima", rekao je Stoltenberg, prenela je RTCG.

Kako je rekao, podršku ne dobijaju samo manje članice i naveo primer velikog ulaganja u infrastrukturu u Poljskoj.

"To pokazuje da NATO pruža pomoć investiranjem u infrastrukturu u mnogim državama članicama", rekao je Stoltenberg.

Na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a biće budžetska pitanja i dostizanje dva odsto od BDP-a za odbrambene svrhe koje zemlje-članice moraju da dostignu do 2024. godine.

Ministri će razgovarati i o sporu s Rusijom oko nuklearnog oružja.

Na sastanku će učestvovati i ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska.

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 27. jun 2019, 09:13) - anonymous [neregistrovani]

Pa američka baza su odavno postali

Ostaje samo da se ozvaniči...

(utorak, 25. jun 2019, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

Makedonija u NATO

Obruč se steže oko Srbije.