Zabranjena liturgija u crkvi na Ivanovim koritima

Uprava policije i ove godine je zabranila sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske da na praznik Preobraženja u crkvi posvećenoj ovom prazniku na Ivanovim koritima služe liturgiju. Iz policije saopštavaju da je liturgija zabranjena iz bezbednosnih razloga.

Policija je postupala po rešenju Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je zabranilo održavanje službe, iako je Mitropolija crnogorsko-primorska, kako su rekli, uredno prijavila njeno održavanje i pravni tim Mitropolije na ovo rešenje uložio žalbu Upravnom sudu, na koju nije dobijen odgovor, prenosi CdM.

Više od 15 policajaca i interventna vozila koja su bila raspoređena oko crkve Preobraženja na Ivanovim koritima onemogućili su sveštenicima i predsedniku Crkvene opštine Cetinje da uđu u hram ispod Lovćena.

Iz Mitropolije je saopšteno da je nezapamćeno da se u savremenoj Crnoj Gori zabranjuju bogosluženja i to u hramu koji je svojina Mitropolije crnogorsko-primorske. 

"Ovakvo postupanje i zabrane Svetih službi Božjih nisu karakteristika savremenih društava", smatraju u Mitropoliji.

Uprava policije Crne Gore saopštila je da je zbog bezbednosnih razloga zabranila sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske , kao i nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve da u crkvi posvećenoj tom prazniku na Ivanovim koritima kod Cetinja služe liturgiju povodom slave tog hrama, prenosi portal RTCG. 

"Mitropolija crnogorsko-primorska je uložila žalbu Upravnom sudu na rešenje Odeljenja bezbednosti Cetinje. Upravni sud je cenio navode žalbe i presudom je odbio tužbu MCP kao neosnovanu, navodeći da su navodi žalbe bez uticaja na donošenje drugačije sudske odluke", saopšteno je iz crnogorske policije. 

broj komentara 18 pošalji komentar
(utorak, 20. avg 2019, 11:23) - Cikago [neregistrovani]

Ćutanje ?

Neko reče ,,da je ćutanje zlato,,.E pa gospodo političari iz Republike Srbije ovo za Vas ne bi trebalo da važi, pošto se svakog dana nešto loše u Montenegru dešava pripadnicima Vašeg naroda, od strane antisrpske milove vlasti, koji Vi trebate da zaštitite.Vi ste gospodo političari na izborima u Srbiji pobedili zahvaljujući ogromnom broju srpskih glasova pa je shodno tome logično da se borite i za ljudska prava Srba ma gde oni ziveli u svetu a posebno u Montenegru ili Kosmetu jer su tamo najugroženiji.Ali, nažalost to nije slučaj, posebno kada se radi o milovoj antisrpskoj drzavi.Sta god da se tamo desi srpskom narodu vi ćutite a oni teraju po svome.Interesuje me zašto i opet zašto ćutite. Molim Vas,barem se oglasite sa jednim saopštenjem ako nećete da primenjujete princip reciprociteta, koji je najoptimalnije rešenje u ovakvim slučajevima, koji primenjuju sve države sveta.Nije valjda došlo do toga da se Srbija plaši malog Montenegra, pozdrav braći Srbima u pravoj CG uz Vas smo !

(utorak, 20. avg 2019, 10:43) - Kosmet [neregistrovani]

re,,i niko nista,,

Ti se čudis što niko od ,,naših partnera ,, iz EU ne reaguje na ovakvu drskost i ugrožavanje verskih i ljudskih prava Srba u Montenegru .
Ja se uopšte njima ne čudim ,već se čudim našoj vlasti, zašto oni ćute i ne reaguju.Stara poslovica glasi ,,ćutanje je odobravanje,,iskreno se nadam da u ovom slučaju to nije istina ,pozdrav.

(utorak, 20. avg 2019, 10:42) - Kosmet [neregistrovani]

re,,i niko nista,,

Ti se čudis što niko od ,,naših partnera ,, iz EU ne reaguje na ovakvu drskost i ugrožavanje verskih i ljudskih prava Srba u Montenegru .
Ja se uopšte njima ne čudim ,već se čudim našoj vlasti, zašto oni ćute i ne reaguju.Stara poslovica glasi ,,ćutanje je odobravanje,,iskreno se nadam da u ovom slučaju to nije istina ,pozdrav.

(utorak, 20. avg 2019, 00:01) - anonymous [neregistrovani]

@@ liturgija

Kakve veze ima to sto je CPC zabranjena liturgija, kada je ta crkva vlasnistvo SPC? Sto se brani svestenicima SPC da sluze liturgiju u svojoj crkvi?

(ponedeljak, 19. avg 2019, 19:20) - anonymous [neregistrovani]

Anti-srpska i anti-SPC policija....

Nisam znao da u Crnoj Gori postoji odsjek anti-srpske i anti-SPC policije koja zabranjuje da se srpski narod u SPC crkvama moli Bogu.Ja mislim da tako nesto ne postoji nigdje u svijetu.
Dakle,Milova vlast i policija silom sprecavaju liturgije SPC u njenim crkvama kako bi se zatro identitet naroda,tj, Srpstvo i SPC,u Crnoj Gori.Sta bi rekao Njegos da ustane iz groba?Ovo je strasno sta Milo radi.

(ponedeljak, 19. avg 2019, 18:35) - Crnogorac [neregistrovani]

@ liturgija

Nijesam pisao dal postoji cpc ili ne, pisao sam da zabranjeno da se odrzava liturgija u crkvi kako za spc tako i za cpc.

(ponedeljak, 19. avg 2019, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

Re liturgija

Crnogorska pravoslavna crkva ne postoji. Manastir pripada Mitropoliji koja je u sastavu Srpske pravoslavne crkve.

(ponedeljak, 19. avg 2019, 17:36) - Огњен [neregistrovani]

Не може се ...

само власт у Монтенегру кривити за овакво понашање. Да се подсетимо ту и такву власт је бирао народ тамо. Дакле народ има реч и видеће се и на следећим изборима да ли подржава овакво понашање власти. Тада ће вам све бити јасно.

(ponedeljak, 19. avg 2019, 17:02) - Crnogorac [neregistrovani]

Liturgija

Samo da vas posjetim da i crnogorskoj pravoslavnoj crkvi zabranjen ulaz u crkvi, ne samo SPC. Razlog je sigurnost.

(ponedeljak, 19. avg 2019, 16:39) - Грађанин [neregistrovani]

Будимо људи

Моје скромно мишљење... Ништа то, браћо и сестре, није ново већ се деценијама радило на томе да се духовност сведе на минимум. Не само у Црној Гори већ у свим крајевима Србије. Једино што можемо, у суштини, јесте да се молимо за недужни народ који је живео како је морао, знао и умео. А за све остало... (што би рекли наши мудри преци) ОНАЈ одозгор' гледа!