Upozorenje turistima na štrajk grčkih trajektnih kompanija

U južnim krajevima letnja sezona traje, a za sve turiste koji se upute u Grčku ili se iz nje vraćaju, važi upozorenje o jednodnevnom štrajku u utorak 24. septembra. Protest se organizuje zbog predloga zakona koji su sindikati oštro kritikovali jer će im biti teže da štrajkuju.

Panhelenska federacija mornara najavila je da će tokom trajekti ostati u lukama tokom 24 sata počevši od 6.00 časova ujutru 24. septembra, preneo je AP.

Razlog za takvu odluku je predlog zakona o sindikatima koji će Ministarstvo za industriju i razvoj podneti tog dana parlamentu, i kojim će pravo na štrajk biti otežano.

Udruženje grčkih pomorskih prevoznika putnika međutim tvrdi da taj zakon koji je i uzrok štrajka, ne uključuje odredbe koje se odnose na grčke mornare. Zbog toga ih je pozvalo da preispitaju svoju odluku. Posebno zbog činjenice da štrajk, u vreme turističke sezone, izaziva ozbiljne probleme u transportu putnika, posebno onih iz inostranstva.

Grčki mornari su i na početku sezone održali jednodnevni štrajk uz zahtev da im se povećaju plate. Udruženje grčkih pomorskih prevoznika putnika, tada je najavilo da je ponuđen rast plata od dva odsto u ovoj godini, uz indetično retroaktivno povećanje za prošlu godinu. Navedeno je da je takva ponuda iznad stvarnih mogućnosti Udruženja, pošto je gorivo poskupelo 50 odsto.

Putnici čije linije u utorak 24. septembra budu otkazane usled štrajka, imaće pravo na novčanu nadoknadu svoje karte.

broj komentara 0 pošalji komentar