Gradonačelnik Vukovara bacio na pod statut na ćirilici

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, napravio je incident na sednici Gradskog vijeća kada je na pod bacio predlog gradskog statuta na ćirilici. SDSS ocenjuje da je propuštena prilika za dijalog. Predsednik hrvatskog Ustavnog suda Miroslav Šeparović pozvao na poštovanje sudskih odluka.

Nakon odluke Gradskog vijeća da se nisu stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru, srpski odbornici su Penavi predali predlog statuta.

Naslov predloga je ispisan ćiriličkim pismom, dok je podnaslov na latinici, na kojem piše "Da se bolje razumijemo", što je i naslov kampanje Srpskog narodnog vijeća, koja ima za cilj skidanje stigme sa ćirilice, javlja zagrebačka televizija N1, prenosi Indeks.

Penava je u jednom trenutku na sednici Gradskog vijeća uzeo predlog statuta na ćirilici i bacio ga na pod.

Potom, podigao je statut pokazujući ga pred novinarima i izjavio da je to čin agresije Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca, pa ga ponovno bacio na pod.

"Vukovar kleknut i pasti u velikosrpsku retoriku i agresiju – neće. Bila ona otvorena, ratna, s tenkovima iz Beograda ili uvijena u celofan u režiji Milorada Pupovca. Lijep pozdrav svima vama iz Vukovara", poručio je Penava.

Inače, reč je o statutu koji je juče javnosti predstavilo Srpsko narodno vijeće u Zagrebu, a Penavi je pokušao da ga uruči predsednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski većnik Srđan Kolar, nakon što je rekao da je rasprava krenula u pogrešnom smeru i pozvao na dijalog.

Reagujući na potez Ivana Penave, poslanik SDSS-a u Hrvatskom saboru i predsednik SNV-a Boris Milošević izjavio je da je na sednici propuštena prilika za dijalog i iskorak, i da se svi bolje razumeju bez obzira na to koji jezik i pismo koriste.

Stranačka koleginica Borisa Miloševića, Dragana Jeckov istakla je da je "još jednom viđeno kako se gradonačelnik Ivan Penava "odnosi prema pruženoj ruci odbornika SDSS-a, kao što se i do sada odnosio prema odluci Ustavnog suda, a sada i prema Statutu sopstvenog grada". 

Povodom incidenta, oglasio se i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta i ocenio da je Penavino ponašanje fašističko, kao i da je to još jedan otvoren i organizovan poziv na progon preostalih Srba u Vukovaru.

O događajima na sednici vukovarskog veća govorili su i hrvatska predsednica i premijer, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković. 

broj komentara 36 pošalji komentar
(subota, 19. okt 2019, 08:11) - anonymous [neregistrovani]

Istina

ovo je nepromišljen komentar.U Beču su srbi došli pre 20 ili najviše 50.godina a u Hrvatskoj žive više id 500 godina. Dušan

(subota, 19. okt 2019, 07:56) - Sale [neregistrovani]

Ne mora da znači

Jako glup predlog. Normalno je da na područiju gde su Srbi autohtoni imaju pravo na svoje pismo.

(subota, 19. okt 2019, 04:15) - anonymous [neregistrovani]

порука из канаде ...

Докле попуштања и понижења!
Вратити истом мером једини је лек!
Укинути Хрватима у Србији право на латиницу, увести реципроцитет.
Видећете како ће убрзо и они а и Европа разумети поруку.
Клин се клином избија!
Њима се друкчије не може доказати.
А ми по целој Србији хрватском латиницом пишемо ознаке на путевима, улицама. Докле?

(subota, 19. okt 2019, 00:32) - anonymous [neregistrovani]

Nekakav Penava

Ovaj lik je jos u gradjanskom ratu iz devedesetih.. Predlazem SDSSu da Penavu ignorisu i ne pokrecu nikakve dijaloge sa njim pa makar bio i gradonacelnik. Ne treba pasti toliko da bi se sa njim trazio ikakav dijalog. A Srbi u Vukovaru neka se okrenu sami sebi i saradjuju sa onima sa kojima se moze. A sto se tice tzv agresije... price za malu decu.

(petak, 18. okt 2019, 19:29) - nikola [neregistrovani]

Istina

Mnogo puta sam reko da su Hrvati najveci nacionalisti u bivsoj SFRJ od svih naroda.
Ostajem pri toj konstataciji do kraja.

(petak, 18. okt 2019, 18:27) - Ivan [neregistrovani]

Braco i sestre Srbi i Srpkinje

Gde god da ste, borite se za svoja prava. Budite mudri i istrajni. Ne dozvolite da se vise ikada ponovi ponizenje i prljanje slike srpskog naroda.
Bedite slozni, jer samo sloga Srbina spasava. A svet, samo polako, vec uvidja sve.

(petak, 18. okt 2019, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

braco

samo uz radjanje sto vise srpske dece i ostanak mozemo se izboriti za pravdu!

(petak, 18. okt 2019, 17:05) - anonymous [neregistrovani]

Zbog ovoga su ga i izabrali

Ovi u ZG, da unosi razdor medju narodima, a ne da pomiruje. Gradonacelnik visenacionalnog grada mora biti neko ko miri, a ne zavadja svoje gradjane razlicitih religija i nacija.

(petak, 18. okt 2019, 16:16) - anonymous [neregistrovani]

Ali onda...

Da mnogo ne filozofiraš kada srpska deca ne ustaju na himnu Republike Hrvatske!

(petak, 18. okt 2019, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Strasno

Postavlja se pitanje kako to da u sred Evrope postoji jedna takva politika koja moze da se usporedi samo sa Nemackom iz 30ih i 40ih godina.