Marković: Mitropolija i Amfilohije – jedina adresa za dijalog

Premijer Duško Marković kazao je da je razočaravajuće sve ono što se u Crnoj Gori dešavalo nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu.

Dijalog je, kaže Duško Marković, neupitan i poručuje da snažno želi i insistira da do njega dođe. Nemoguće je sada, kako je pojasnio, povući zakon i najavio da će se do kraja nedelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora. 

Poručuje da je Mitropolija crnogorsko-primorska jedina adresa za dijalog. 

Vlada će o zakonu, kako je rekao, razgovarati sa akterima unutar Crne Gore. O tome, poručuje, ne može odlučivati nijedan predsednik, pa ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Za nas je legitimna adresa za razgovor Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije", rekao je Marković u Jutarnjem programu TVCG.

Dijalog je, kaže premijer, neupitan i on je temeljni princip kad postoje razlike.

"Dijalog ne treba da nas udaljava, to je nešto na čemu snažno insistiram i želim da do njega dođe ili da se nastavi", rekao je crnogorski premijer.

"Paljenje zastave u Beogradu odnos prema državi"

Marković podseća na izjave sveštenstva da nema dijaloga dok Vlada Crne Gore ne povuče zakon.

"Vlada ne može da povuče zakon. Vlada predlaže, Skupština ga usvaja, a potvrđuje ga predsjednik svojim potpisom. Ovaj zakon je prošao sve te procedure i on je u pravnom životu. Niko ne može da ga povuče", rekao je Marković.

Zakon, kaže, može biti osporen u celosti ili u pojedinim normama, ali kroz jasnu proceduru predviđenu za to.

"Kroz predlog za ocjenu ustavnosti zakona ili u parlamentu da neka politička većina pokrene amandmane na izmjenu zakona ili stavljanje tog zakona van snage do donošenja novog. Ne može crkva tražiti povlačenje zakona, jer nema ustavne mogućnosti za to", poručio je Marković.

Premijer je najavio da će se do kraja nedelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora o onim pitanjima koja se ne razumiju ili o strahovima koji postoji, te da je država tu da garantuje da nema razloga za strahove i zablude.

Na pitanje kako vidi izlaz iz ove situacije, Marković je rekao kako su očekivanja da će litije i molebni biti dovoljno jak razlog da se zakon povuče, što pravno nije moguće.

"Otpor zakonu prerastao u obračun sa Crnom Gorom"

"Teško je u pitanje dovesti ustavnost zakona, jer ga je pozitivnim ocijenila Venecijanska komisija. Vjerujem da postoji razuma kod mitropolita da se sa Vladom nastavi razgovor o ovom važnom pitanju. Ovo nije samo pitanje zakona, već ukupnih društvenih odnosa u zemlji", rekao je premijer.

Uveren je da će mitropolit odoleti pritisku politizacije skupova radi osvajanja vlasti pre ili nakon izbora.

"Što se tiče Srbije, njih želimo kao pouzdanog i uspješnog susjeda, da o pitanju razlika razgovaramo na državnom nivou, a ne preko medija i programiranih analitičara i intelektualaca", rekao je Marković.

Građanima je poručio da nema razloga za brigu.

Marković je rekao i da sva dešavanja koja su usledila nakon usvajanja zakona nisu bila samo otpor tom aktu, već je sve preraslo u obračun sa Crnom Gorom i njenim institucijama i pravom da država suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima.

"Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su je akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije", rekao je Marković.

Paljenje crnogorske zastave u Beogradu je, kaže, jasan odnos prema državi Crnoj Gori i njenom pravu da suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima.

broj komentara 19 pošalji komentar
(sreda, 22. jan 2020, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

Не може Амфилохије одлучивати у име СПЦ

Ово је намерно смишљено од стране црногорског режима као замка са циљем да се на неки начин од стране црногорске власти поткупи митрополија црногорска-приморска и прихвати оно што је режиму у циљу - одвајање свих епархија Српске Павославне Цркве на територији Црне Горе и утапање у нову цркву како је замишљено. Не кажем да ће Митрополит Амфилохије на то насести, али то је дугорочни циљ црногорске државе, за сутра, пет, десет, педесет година ... да једноставно да избаци СПЦ са територије Црне Горе и то врло лукаво раде натенане. СПЦ је према Уставу недељива и јединствена и нико ко је начелу било које епархије нема право да у име СПЦ одлучује о било каквим одлукама, док га за то не овласти врховни поглавар СПЦ - Патријарх. Митрополит Амфилохије нема право да у своје име преговара о власништву Српске Православне Цркве, јер у том случају Патријарх Српски Иринеј би морао да га рашчини због неканонског деловања. Србија не сме да чека да возови прођу, већ да одмах крене у правну борбу пред међународном заједницом за заштиту српских светиња у оквиру СПЦ.

(sreda, 22. jan 2020, 18:18) - Tito [neregistrovani]

SPC

Ovaj čovjek ide iz problema u problem. Stručnjak da doljeva ulje na vatru. Javno i bez trunke savjesti negira ustrojstvo SPC. Razgovaraćeš sa mitropolitom ako ga patrijarh ovlasti da ode na pregovore. Šta bi bilo da sada SPC ili MPC kaže da će o ovom problemu razgovarati sa predstavicima opština u CG ponaosob jer se hramovi i crkve nalaze na teritoriji opština a da vlast GG nema s tim ništa?

(sreda, 22. jan 2020, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

Ko ga placa?

da li isti kao g. Djukanovica?

(sreda, 22. jan 2020, 17:01) - anonymous [neregistrovani]

За почетак, има жељу да разговара!

И сам примећује да је то добро! Још само да разуме с ким би требало да разговара и о чему, те да извади восак из ушију...

(sreda, 22. jan 2020, 16:54) - Петрија [neregistrovani]

СПЦ

Нема проблема, нека иде Амфилохије и са њим једно лици које овласти Патријарх. Споразум закључити по сличној матрици како је то учињено са Хрватском. СПЦ је страна угиворница, а не Митрополија. Предлог Споразума да се обавезно достави Патријаршији ради одобрења. Кад Патријаршија да зелено светло,може свако кога овласти Патријарх, да потпише Споразум у име СПЦ

(sreda, 22. jan 2020, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

Ne razumem poteze vlasti CG

SPC ili ako ne vole to ime onda jedino i pravo istorijsko ime jer su do 20'ih postojale samo patrijarsije : Moskovska , Beogradska , Carigradska itd a iskonsko ime naše je Pećka patrijarsija jedino ime sa kontinuitetom do danas , e ta patrijarsija nije nikada njekala državotvornost Crne Gore kao države dakle SPC je kroz istoriju svesna da smo narod sa dve ili vise država u kontinuitetu ne samo pomagala Crnu Goru već je neko vreme i odrzala državu Crnu Goru kada joj je pretio nestanak od Turaka SPC je branila tu tradiciinalnu državnost Crne Gore , kao što je radila i u Srbiji i radi i danas. Crnu Goru , nekada davno Zetu kao državu niko ne spori i srpski narod ne da joj nije neprijatelj već zapravo jedini prijatelj jer ju je srpski narod i stvorio kao i Srbiju nešto kasnije pa i u moderno vreme Republiku Srpsku. Tamo u Zeti stvorena je prva država i nikom to ne pada na pamet i radujemo se uspehu i napretku Crne Gore kao i Srbije i RS.

(sreda, 22. jan 2020, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Manipulacija

Makovic pokusava da manipulise tj da stvara razdor izmedju Patrijarsije i Mitropolije. Siri dezimformacije tj spinuje. Amfilohije je zastitnik oba naroda sa jedne i druge dtrane on je i podigao ovaj narod u CG. Zeli da lazno nametne ko treba davodi pregovore a mi netrebamo da nasedamo na to. Amfilohije je probudio narod i treba da ima podrsku svih nas i u Beogradi, RS i CG. Ne dozvolimo da nas obmanjujuraznim raznim pricam, laznim drzavnim udarima kada su neki nasi politicari pomogli Milu. Nadam se da ce ovaj tekst biti objavljen.

(sreda, 22. jan 2020, 15:14) - anonymous [neregistrovani]

Čudo

Ni manje države ni 'većih političara'

(sreda, 22. jan 2020, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Manipulacije

Markovic pokusava da stvori razdor izmedju patrijasije i mitropolije raznim dezimformacijama (spinovanjem) u tome mu pomazi i neki nasi iz politike i......Amfilohije je pravi zastitnik Srba sa jedne i druge strane on je i podigao ove proteste.Setite se samo laznog drzavnog udara u CG kada su neki iz Beograda svojim izjavama zastitili Mila.

(sreda, 22. jan 2020, 14:44) - anonymous [neregistrovani]

Како ће на крају бити ?

Док ми шаљемо коментаре и правимо протесте, они решавају ствари у свом интересу.