NVO: Parada ili ostavke

Ukoliko nisu u stanju da obezbede slobodu okupljanja u Beogradu, ministar policije Ivica Dačić i koordinator službi bezbednosti Aleksandar Vučić trebalo bi da podnesu ostavke, saopšteno iz Kuće ljudskih prava, koju čine pet nevladinih organizacija.

Kuća ljudskih prava i demokratije saopštila je da bi ministar policije Ivica Dačić i koordinator službi bezbednosti Aleksandar Vučić trebalo da podnesu ostavke na svoje funkcije ukoliko nisu u stanju da obezbede slobodu okupljanja u Beogradu.

Ta organizacija zahteva od Vlade Srbije da se hitno prestane sa kršenjem prava na slobodu okupljanja i sa sakrivanjem iza "bezbednosnih procena" da bi se onemogućila "Parada ponosa".

Kako se navodi, Vlada mora da obezbedi pravo na slobodu okupljanja, jer je na to obavezuju Ustav, zakoni i vrednosti na kojima je utemeljena država.

U saopštenju se ocenjuje da organizatori i učesnici Parade ne mogu snositi posledice, niti im mogu biti uskraćena ljudska prava zbog nesposobnosti Vlade Srbije da radi svoj posao.

Kuća ljudskih prava poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da bez odlaganja objavi bezbednosne procene iz prethodnih godina.

Parada ponosa se mora održati ili odgovorni za bezbednost u Srbiji moraju otići sa svojih položaja, zaključuje se u saopštenju.

Kuću ljudskih prava sačinjava pet nevladinih organizacija - Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 24. sep 2013, 15:03) - anonymous [neregistrovani]

Predizborna parada

Nek sačekaju redovne izbore.

(utorak, 24. sep 2013, 14:59) - anonymous [neregistrovani]

Predizborna parada

Zbog čega bi tražili ostavke koje nužno vode do izbora a para nema ni za njihovu paradu?

Možda zbog toga što im agenda nije samo borba za njihova prava nego je ta parada ustvari predizborna parada!

(utorak, 24. sep 2013, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Кућа права

Кућа права се позива на Устав када треба заштитити Геј популацију.А не позива се на Устав када треба заштитити Србе са Косова.Преча им је Геј популација од опстанка српског народа.Да ли Устав важи за све грађане или само за одабране из куће права.

(utorak, 24. sep 2013, 14:36) - ;-) [neregistrovani]

Bez para i parade a možda i izbora

Što je previše previše je, hoće i paradu i izbore i to ne samo izbore Eurosonga jer zbog čega bi tražili ostavke koje nužno vode do izbora?

(utorak, 24. sep 2013, 14:30) - anonymous [neregistrovani]

Shvatite jednom,

da je parada ponosa ZABRANJENA u Srbiji! Ako ne postoji zakon o tome, treba ga podhitno doneti! Srbija ima svoju tradiciju i ne treba je menjati. Ko želi drugačiji život i ko ne poštuje zakone države gde živi, može slobodno da bira gde će ići i ostvarivati "porodicu". Svako ko želi da živi u nekoj zemlji mora da poštuje njene zakone, to je normalno, npr u nemačkoj. Zato nemojte da preko nekih nevladinih organizacija stvarate anti demokratsku srbiju! Rusija je lepo uredila svoj sistem, zakonom ne postoje vise ne vladine organizacije i zabranjeno je promovisanje homoseksualnosti u skolama i javnosti, jer je to NEPRIRODNO sa opstankom čoveka i ne radi se o nikakvim pravima gradjana!