Hrvati u Srbiji počeli pregovore o otkupu kuće bana Jelačića

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji zadovoljni su saradnjom sa srpskim vlastima i ispunjenom obećanju i dobijenim sredstvima za obnovu kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slaven Bačić izjavio je da su s predstavnicima srpske vlade počeli konkretni dogovori oko otkupa i preuređenja rodne kuće bana Jelačića.

"Dan posle objave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će hrvatskoj manjini biti uplaćeno pola miliona evra za otkup i preuređenje kuće Jelačića, održan je sastanak s državnim sekretarom i predstavnikom novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika. Sledeći sastanak biće za mesec dana, do kada bi trebalo da budu završeni pregovori s vlasnicima stanova u objektu oko cene otkupa", objasnio je Bačić za Hinu.

Rodna kuća bana Josipa Jelačića, u podnožju petrovaradinske tvrđave, trebalo bi da bude mesto okupljanja mesnih, ali i svih ostalih Hrvata u Vojvodini.

Predsednik hrvatskog udruženja "Jelačić" Petar Pifat kaže da je u planu otkup stana koji ima izlaz na balkon iznad kojeg je postavljena spomen-ploča posvećena banu Jelačiću, kao i podruma i prizemlja kuće, koji su u vlasništvu pravne osobe.

"Ova kuća je simbol nacionalnog ponosa i brend Petrovaradina. U njoj će biti sedište hrvatskih udruženja, mesto susreta i okupljanja, a imaće i turističku namenu", naveo je Pifat.

Postupak Vlade Srbije pozdravio je i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

"Hrvati u Srbiji su s velikim zadovoljstvom primili informaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o osiguranju potrebnih, ne malih finansijskih sredstava iz državnog budžeta za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu", naveo je Žigmanov.

Dodao je da vođstvo hrvatske manjine ocenjuje "da se na ovaj način, partnerski i u dobroj veri, uz uključenost i predstavnika vlasti Republike Hrvatske, najbolje rešavaju problemi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji, a tiču se realizacije prve tačke Subotičke deklaracije, koja su prošle godine potpisali Grabar Kitarović i Vučić".

Hrvatska predsednica i Vučić koji je tada bio predsednik potpisali su u leto 2016. u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

Jedna od tačaka Deklaracije odnosi se na otkup i preuređenje rodne kuće bana Josipa Jelačića, kao objekta od posebnog značaja za hrvatsku manjinu u Vojvodini i Srbiji.

Kuća je izgrađena 1745. godine.

Na istorijsko značenje objekta u Petrovaradinu ukazuje spomen-ploča, obnovljena u okobru 2001. povodom obeležavanja 200. godišnjice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

Fasada objekta obnovljena je 2012. godine.

Hrvatska manjina, svake godine u susednoj crkvi, gde je on kršten, 19. oktobra obeležava godišnjicu rođenja bana Jelačića.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 19. okt 2017, 21:30)
Stole i Mile [neregistrovani]

I tu i tamo

Kula Stojana Jankovića u Islamu Grčkom i kuća Milanković Milutina u Dalju isto su dovedene u red i obnovljene našim i hrvatskim novcem

(četvrtak, 19. okt 2017, 15:53)
zg [neregistrovani]

odgovor

I jednomi drugom zdanju trebala je obnova. Stariji dio Petrovaradina treba obnovu. A u kući Nikole Tesle smješten je znanstveni i turistički centar.
U Banovoj kući trebao bi biti smješten kulturni centar hrvatske manjine.
Sve je dogovoreno prije više godina.

(četvrtak, 19. okt 2017, 08:54)
Филип [neregistrovani]

?

Није овде суштина да ли је Јосип Јелачић српског или хрватског порекла. Право питање је, имајући у виду да је бан Јелачић историјска личност и да стога његова кућа представља врсту културног добра, ко ће бити власник куће након откупа, хрватска заједница или држава Србија. Нисам испратио законску регулативу, али бих рекао да свако културно добро треба да буде у власништву државе. Од кога и за које намене ће кућа, након откупа, бити коришћена, опет је друго питање.

(četvrtak, 19. okt 2017, 05:46)
anonymous [neregistrovani]

Neki komentari su prava sramota

Bunimo se kada Hrvati svojataju naše istaknute istorijske ličnosti, a kad god nam padne na pamet mi svojatamo ne samo Hrvate nego ko god nam se svidi. Naši medjusobni odnosi sa Hrvatima nisu dobri, ali miješamo njihova krivica, kao sto se često u komentarima vidi, ima i u Srbiji puuuno onih koji, jednostavno rečeno, mrze Hrvate. Šta su oni bolji od onih Hrvata koji mrze srbe? Tužno i s jedne i sa druge strane. Tolika mržnja je tragedija za obe nacije.

(četvrtak, 19. okt 2017, 02:35)
anonymous [neregistrovani]

@Sporazum

Mala digresija, kucu Nikole Tesle su unistili Hrvati pa je logicno da je i obnove (svojim parama). Kucu Bana Jelacica niko nije unistio, i dalje je u funkciji, privatnom vlasnistvu pa ne vidim razlog da Srbija obnavlja nesto sto nije razvaljeno a cega nije ni vlasnik.

(sreda, 18. okt 2017, 23:58)
zg [neregistrovani]

sporazum

Ovo je ispunjavanje sporazuma između Srbije i Hrvatske. Po njemu, Hrvatska je trebala obnoviti rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu (što je i učinjeno), a Srbija Banovu rodnu kuću. Drago mi je što je to učinjeno.

(sreda, 18. okt 2017, 21:37)
Splićo [neregistrovani]

Zanimljivo

Jelačić je tobože Srbin, zato što se rodio na teritoriju današnje Srbije... Znači li to da je Nikola Tesla Hrvat?

(sreda, 18. okt 2017, 20:12)
anonymous [neregistrovani]

Ban Jelacic je Srbin

Pa on je Srbin,. sto inace ima srpski grb na macu? Tad hrvati nisu ni postojali

(sreda, 18. okt 2017, 20:07)
anonymous [neregistrovani]

Očigledno

Šta će sve vlada da dopusti da se dodvori Hrvatima. I pored svega toga oni u Hrvatskoj vladi neće menjati njihov neprijsteljski stav. Nema šanse da se odreknu da je u pitanju bio gradjanski rat a ne domovindki gde su srbi po njima agresori a živeli smo u istoj državi.

(sreda, 18. okt 2017, 17:31)
anonymous [neregistrovani]

bj

Ban Jelačić uopšte nije hrvat i odakle ideja predsednika da usred Petrovaradina hrvati naprave svoje sedište i tu promovišu svoje ideje... koje znamo kakve su