Oproštaj od Bokija Miloševića

U Kamenoj sali Radio Beograda održana je komemoracija istaknutom umetniku Božidaru Bokiju Miloševiću, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

U prisustvu porodice i prijatelja, o životu i delu Bokija Miloševića govorile su njegove kolege i dugogodišnji saradnici.

Izvršni i umetnički direktor i šef-dirigent Muzičke produkcije RTS-a Bojan Suđić naveo je da su "retki ljudi koji su svoj božji dar, poseban talenat koji poseduju rascvetali i nadogradili do nivoa koji je dostigao veliki Božidar Boki Milošević postajući pojam za klarinet i našu narodnu muziku uopšte".

Podsetio je da je Milošević bio magistar Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, virtuoz na klarinetu, kompozitor, vođa orkestra i pedagog.

"Mogao je da bira kontinent i neki od značajnih svetskih simfonijskih orkestara koji su mu nudili za ono vreme fantastične uslove, izabrao je Srbiju i Beograd ostavljajući ovde neizbrisiv trag i pronoseći zvuke našeg folklora po čitavom svetu", istakao je Suđić.

Nekadašnji šef Narodnog orkestra RTS-a Ljubiša Pavković rekao je da su pogled i stremljenja Bokija Miloševića na narodnu muziku bili vrhunski.

"On je od svega želeo da napravi akademiju, da narodni orkestar i narodna muzika dobije mesto koje, nažalost, u ovoj našoj Srbiji nema ni danas", poručio je Pavković.

Boki Milošević sahranjen je u 14.30 u Aleji zaslužnih građana.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 19. apr 2018, 18:01)
Rade [neregistrovani]

Boki

Saucesce porodici i slava Velikom Bokiju!

(četvrtak, 19. apr 2018, 14:14)
Marija [neregistrovani]

Neka je vecna slava i hvala VELIKANU za sve sto je svojom umetnoscu ucinio za svoj narod!

Porodici naseg voljenog Bokija izrazavamo najdublje saucesce povodom smrti
supruga i oca, a celom srpskom narodu povodom gubitka GENIJA.