Gradonačelnik Čačka traži pomoć od države za Aerodrom "Morava"

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović uputio je pismo predsedniku Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i svim resornim ministrima sa molbom da pomognu u procesu konverzije Aerodroma "Morava" iz vojnog u mešoviti aerodrom, kao i na izgradnji i stavljanju u funkciju moravske vazdušne luke.

"Naša potreba je da Republika Srbija bude titular Aerodroma 'Morava', jer je to jedino održivo i dugoročno rešenje", navodi Milun Todorović u pismu, u ime, kako navodi, građana Čačka i Moravičkog okruga.

"Građani i privredni subjekti su prepoznali korist koju nam može doneti funkcionalan aerodrom. Povećali bi konkurentnost naših poljoprivrednih proizvoda na zahtevnim tržištima Zapadne Evrope, Rusije i Bliskog istoka. Približili bi naše svetinje verskim turistima iz celog sveta, a pre svega mislim na manastire Žiču, Studenicu, Sopoćane, Đurđeve stupove, manastir Vujan, malu srpsku Svetu Goru u Ovčar Banji", navodi Todorović argumente u prilog svojoj inicijativi.

Aktiviranje aerodroma u Lađevcima bi, ocenjuje, značajno povećalo promet u zdravstvenom turizmu, a rast broja turista bi indukovao potražnju u ostalim privrednim granama, od poljoprivrede, do saobraćaja i industrije, čime bi se uvećali prihodi od stranih turista za bar 40 miliona evra godišnje, uveren je gradonačelnik Čačka.

Navodi i da bi domaći i strani privredni subjekti koji rade u neposrednoj blizini takođe imali koristi, jer bi svoje proizvode, koje mahom plasiraju u inostranstvu, još brže i lakše plasirali na strana tržišta.

Osim toga, indirektna korist je u poboljšavanju privrednog ambijenta, kao što se može videti na primeru grada Niša, pa bi mogli da očekujemo pojačano interesovanje stranih investitora, kao što su to skoro pokazali "Simens", "Jura", "Vorwerk", kaže Todorović. 

Završetak konverzije aerodroma pozitivno bi uticao i na zaustavljanje unutrašnjih migracija mladog i radno sposobnog stanovništva i pružio im šansu da započnu sopstveni privatni biznis u rodnim gradovima. 

Prema Todorovićevim rečima, svetski trendovi, potkrepljeni statističkim podacima, pokazuju da će veliki aerodromi sve teže pružati usluge putnicima, jer je porast broja putnika iz godine u godinu konstantan, što daje šansu malim aerodromima.

"Većina naših malih aerodroma, koji trenutno posluju na granici rentabilnosti, uz najširu podršku bi predstavljali generator razvoja regiona u kojima se nalaze. U tom kontekstu mi Aerodrom 'Morava' ne gledamo samo kao izvor profita za lokalnu zajednicu, već njegove benefite vidimo i na nivou okruga i cele Republike Srbije", ističe Todorović.

"Veliku podršku dobijamo od privrednih udruženja. Forum privrednika Čačka je konverziju Aerodroma 'Morava' proglasio, zajedno sa izgradnjom Industrijske zone, osnovnim preduslovom za ubrzani razvoj grada Čačka i regiona u celini", dodaje Todorović. 

Grad Čačak nije u mogućnosti da samostalno finansira "transformaciju" profila aerodroma u Lađevcima, te stoga, navodi Todorović, očekuju pomoć i podršku države.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 19. apr 2018, 23:04)
Morava [neregistrovani]

Aerodrom Morava

Aerodromska zgrada na Aerodromu MORAVA je mnogo dobro uradjena i fenomenalno izgleda pričam zato što sam bio.Kontrola leta koja je na 200 metara izgleda takodje prelepo zato što je nova zgrada i sve je blizu autoput preljina na 10 km. I pored Aerodroma gravitira bar pola miliona ljudi.ako ne i više.Banje planine o tome da ne prićam mnogo ljudi koji zive po belom svetu .zato i centralnoj Srbiji treba Aerodrom pozz iz Kraljeva ,čačka ,......

(četvrtak, 19. apr 2018, 22:24)
anonymous [neregistrovani]

Аеродром за Краљево и околна села?

Ниш је на ауто путу! За сат времена је путник у Крушевцу, Ћуприји, Јагодини, Пироту...

(četvrtak, 19. apr 2018, 21:50)
Darko [neregistrovani]

Pametno

Pa i za taj Cacak treba nesto da se uradi

(četvrtak, 19. apr 2018, 18:43)
anonymous [neregistrovani]

sasa

Kraljevcani su prepoznali potencijale svog mesta i sta bi za njih znacio aerodorm , nadam se da ce im se u tome i pomoci

(četvrtak, 19. apr 2018, 16:47)
riki [neregistrovani]

riki

Svakako da bi to bilo od velikog znacaja za zapadnu Srbiju da drzava preuzme taj aerodrom ,ali polako ne treba zuriti

(četvrtak, 19. apr 2018, 16:28)
Odlucno [neregistrovani]

Srbija

Srbija ce mu verovatno priskociti u pomoc.

(četvrtak, 19. apr 2018, 16:21)
anonymous [neregistrovani]

Pametno

Ako neće Niš, ima ko hoće.

(četvrtak, 19. apr 2018, 16:05)
Zemlja neslućenih nizina! [neregistrovani]

Molba!

Jako providno!

(četvrtak, 19. apr 2018, 15:42)
anonymous [neregistrovani]

Niške strasti

Niš nema sredstva ni pola piste da izbetonira.

(četvrtak, 19. apr 2018, 15:35)
anonymous [neregistrovani]

Finansijer

Država će pomoći koliko može.