Bačka Palanka, lekari na posao nose pasoš

Služba hitne medicinske pomoći u Bačkoj Palanci prošle godine je imala preko četiri hiljade intervencija na terenu. Ništa neobično da njihovi saniteti ne moraju svaki drugi dan više puta da prelaze državnu granicu da bi što hitnije odgovorili na pozive pacijenata.

Lekar Milan Žarković na čelu je Službe hitne medicinske pomoći u Bačkoj Palanci i tima od 40 zaposlenih koji svaki dan na posao obavezno nose i pasoš.

Opština Bačka Palanka ima 13 sela, a naselja Neštin i Vizić su na drugoj sremskoj strani Dunava i najbliža komunikacija je preko mosta koji spaja Bačku Palanku i Ilok. Praktično, državnu granicu sa Hrvatskom pređu četiri puta zbog jedne intervencije, a to je svaki drugi dan.

"Ako slučajno žurimo ili kada vide da imamo nekih problema ili je gužva, onda nas najčešće puštaju i bez pečata. tako da imamo jako dobru saradnju sa njima i nema nikakvih problema", kaže dr Milan Žarković iz Službe Hitne Medicinske pomoći u Bačkoj Palanci.

Jedna od osnovnih obaveza i dužnosti u Službi hitne medicinske pomoći i svih naših zaposlenih je da na posao nose pasoš, kaže medicinska sestra Biljana Vujatović i dodaje da im je to otežavajuća okolnost.

"Više je problem što je pasoš lošeg kvaliteta, pa ispuca od upotrebe nego što ga oni pečatiraju. Ne udaraju nam stalno, korektni su", kaže Siniša Lugonja, vozač saniteta.

Meštani Vizića i Neština kažu malo im je bilo lakše kada su do pre pet godina preko granice mogli s pograničnom propusnicom.

"Nekad je to bila pogranična propusnica, sada već trebaju pasoši. Bebe koje imaju nekoliko meseci već moraju imati urađene pasoše. Jako je komplikovano", Živko Dragojlović iz Neština.

"Moramo da idemo na skelu, na Banoštor - Begeč ili okolo preko Novog Sada da nosimo našu robu, a da prođemo na Palanci i Iloku - mi ne možemo sa robom da prolazimo. Znači, sve što proizvedemo, pšenicu, kukuruz, mi nosimo u Mitrovicu, Beočin, prema Beogradu", kaže Đorđe Kerečević, poljoprivrednik iz Neština.

A taj, drugi put od gotovo 100 kilometara, deset puta je duži od onog ispresecanog državnim granicama.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. feb 2019, 15:03) - anonymous [neregistrovani]

gde to još ima?

Velika sramota Srbije da delovi zemlje nisu povezani nego u svojoj državi moraš ići u tuđu da bi došao u svoju. Opet pokazatelj kako su mudri hrvatski komunisti s Titom na čelu preveslali po ko zna koji put naivne Srba. A još gore srpskoj naivnosti se ne nazire kraja.

(subota, 19. jan 2019, 22:54) - Zoki Pravoslavac [neregistrovani]

Rešenje

Dve obale, Bačku i Srem, spojiti prema Novom Sadu malo dalje od starog mosta, novim. Tako rešiti ovu probkematiku, još približiti autoput Palanci, Bačku približiti Republici Srpskoj...

(subota, 19. jan 2019, 11:06) - anonymous Lala [neregistrovani]

Pod hitno !

Praviti most Nestin - B.Palanka a dotad uvesti prevoz skelom .