Stefanović: Od početka krize u Srbiji registrovano više od milion migranata

Od početka migrantske krize do danas na teritoriji Srbije registrovano je više od milion migranata, poručio je u Istanbulu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Naša država je reagovala odgovorno trudeći se da očuva bezbednost naših građana, a ujedno poštujući osnovna ljudska prava migranata, dodao je Stefanović. 

Stefanović je na Šestoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, koja se održava u Turskoj, naglasio da je Srbija svim migrantima pružila neophodnu medicinsku zaštitu i smeštaj, saopštio je MUP.

"U ovom trenutku je oko 4.000 migranata smešteno u 14 stalnih ili privremenih prihvatnih centara u Republici Srbiji. Kontinuirano radimo na unapređenju i jačanju sistema upravljanja migracijama i sistema azila, kako u normativnom, tako i operativnom smislu. U cilju unapređenja ove oblasti, usvojili smo novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli, a oblast migracija regulisana je i Zakonom o upravljanju migracijama", istakao je Stefanović.

On je rekao da se ne sme zanemariti ni činjenica da je od trenutka izbijanja migrantske krize povećano krijumčarenje i trgovina ljudima.

"MUP Srbije intenzivno radi na otkrivanju kriminalnih grupa u cilju njihovog najstrožijeg sankcionisanja. Dobro organizovanim akcijama srpske policije u 2018. godini uspeli smo da sprečimo 162 učinioca da izvrše krivično delo krijumčarenje ljudi. Takođe, pojačanim nadzorom državnih granica, tokom 2018. godine u pokušaju nezakonitog prelaska granice sprečene su 7.032 osobe, dok je od početka ove godine do danas u tim namerama zaustavljeno više od 1.000 migranata", rekao je Stefanović.

Srpski ministar policije zahvalio je Turskoj, domaćinu konferencije Budimpeštanskog procesa, na svemu što je do sada učinila u kontroli migratornih kretanja. 

"Verujem da smo svi svesni napora koje Turska ulaže u ovom procesu i brige o četiri miliona migranata koji se nalaze na njihovoj teritoriji. Posvećenost Republike Turske je svima nama koji se nalazimo na migratornoj ruti ka zemljama Evrope značajno smanjila priliv migranata i ujedno olakšala rad na kontroli ilegalnih migracija", istakao je Stefanović.

On je naglasio da je Srbija bila i biće pouzdan partner u saradnji, kako na globalnom tako i regionalnom nivou, i spremna je da, u skladu sa svojim kapacitetima, nastavi da daje doprinos zajedničkom radu u okviru Budimpeštanskog procesa. 

"Imajući u vidu težinu problema koje sa sobom nosi migrantska kriza, više je nego jasno da samo zajedničkim radom možemo da tražimo izlaz iz ovog problema. Nijedno pojedinačno rešenje ne može dati adekvatan odgovor, zato je važno da postoji jasan pravac. Svima nam je u interesu da zajedničkim snagama i koordinisanom akcijom odgovorimo na migratorne pritiske", zaključio je Stefanović.

broj komentara 0 pošalji komentar