REM podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SBB-a

Zbog izvršene promene rasporeda programa kojom je program RTS-a pomeren iza stranih kanala u ponudi SBB-a, Savet REM-a je na sednici podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu protiv navedenog operatora zbog povrede odredbe člana 100 Zakona o elektronskim medijima. Podsećamo da od leta 2015. godine RTS traži od REM-a da utvrdi logičku numeraciju kanala po kojoj bi se RTS 1, RTS 2 i RTS 3 našle na prve tri pozicije.

Prema navedenom članu Zakona, operator je bio u obavezi da u pisanoj formi obavesti Regulatora o svakoj promeni broja i strukture programskih paketa, navedeno je u saopštenju REM-a objavljenom na sajtu Regulatora.

Udruženje novinara Srbije podseća da je kablovski operator SBB marta 2017. godine promenio raspored kanala, pa je svoj prekogranični kanal, televiziju N1 stavio na prvo mesto na daljinskom upravljaču na kojem je do tada bio program RTS 1.

Ovaj operator danas je ponovo promenio poziciju RTS 1, pa ga je sa drugog mesta, gde je postavio svoj kanal TV Nova S, pomerio na treću poziciju, navodi UNS.

Inače, u članu 100 Zakona stoji da je "operator dužan da prilikom distribucije medijskog sadržaja poštuje logičku numeraciju kanala, koju određuje Regulator uzimajući u obzir prirodu medijske usluge i zonu pokrivanja za koju je izdata dozvola za pružanje medijske usluge".

U Zakonu o elektronskim medijima, u članu 22, stav 1, tačka 12 propisano je da Regulator "bliže utvrđuje logičku numeraciju kanala".

Na pitanje UNS-a da li je REM nadležan za utvrđivanje logičke numeracije kanala za operatore, generalni sekretar REM-a Nenad Janković je pre dve godine rekao UNS-u da je "REM-u stigao zahtev RTS-a da se preispita odluka SBB-a o novoj numeraciji kanala u digitalnoj ponudi i da će Savet REM-a narednih dana odlučivati o tom zahtevu".

UNS-u je tada generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević rekao da Javni servis od SBB-a nije prethodno dobio nikakvo obaveštenje da će se numeracija kanala promeniti.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 26. mar 2019, 11:40) - Žarko [neregistrovani]

Rem

Baš tako.

(utorak, 26. mar 2019, 08:41) - Simon [neregistrovani]

Na ovim reklamnim TV mozda nesto i vidimo .

Ovaj bezobrazluk nema kraja..

(utorak, 26. mar 2019, 08:31) - Atreides [neregistrovani]

:)

Pa i ovako sam posle rasporedis kanale. Recimo onaj happy mi je na milionitom mestu i tako jos neki...Pink itd...A normalno da ce kablovska svoj kanal da stavi na mesto broj 1

(utorak, 26. mar 2019, 08:26) - Zivorad [neregistrovani]

Besmisleno

Na svakom set top boksu postoji lista omiljenih kanala i svako moze da podesi koje kanale zeli da gleda a koje ne, takodje moze da se podesi i redosled.
Cela prica je toliko besmislena da zaista ne shvatam poentu.

(utorak, 26. mar 2019, 08:04) - anonymous [neregistrovani]

Ima jos....

Ukidanjem analognog signala u svom KDS-u SBB je ukinuo i svoju "osnovnu uslugu" inace jos uvek prisutnu u Opstim uslovima koriscenja. Naime, svi kanali su skremblovani, ukljucujuci i zemaljske kanale sa nacionalnom frekvencijom pa su dostupni samo onima koji, osim osnovne pretplate (tzv. "naknade za odrzavanje", inace ni malo jeftine), placaju i neki od "paketa".

(utorak, 26. mar 2019, 06:23) - anonymous [neregistrovani]

Не знају они наш народ колико год да га проучавају

Могу наш канал да склоне и са даљинског.... Наћи ћемо га још брже тада

(utorak, 26. mar 2019, 00:44) - anonymous [neregistrovani]

Selektivnost

Gle, REM se oglasio povodom nečega. A pa da, naravno da se nije oglasio da ukori neke televizije koje zloupotrebljavaju nacionalne zemaljske frekvencije.

(utorak, 26. mar 2019, 00:28) - Jovan [neregistrovani]

RTS

RTS može biti na bilo kom mestu, njibov prvi program neću gledati. Izuzetak je Slagalica kviz.

(ponedeljak, 25. mar 2019, 22:17) - Goran [neregistrovani]

moja lista

... ili da naučite ljude da koriste svoje STB uređaje, pa da na prvom mestu stave šta god hoće.

(ponedeljak, 25. mar 2019, 20:55) - Из Европе [neregistrovani]

Шта је тачно

Није тачно да европске земље на прво место стављају државне телевизије.
Прописи или договори се разликују од државе до државе.