Patrijarh pozvao Srbe na slogu i da ostanu na KiM

Srpski patrijarh Irinej u okviru predvaskršnje posete Kosovu i Metohiji boravio je u Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju i Gračanici. Noć će provesti u manastiru Banjska, a sutra će posetiti crkvu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice. U svim sredinama koje je posetio patrijarh je preostale Srbe pozvao da ostanu i opstanu, poručivši im da tako čuvaju Kosovo i Metohiju.

Patrijarha Irineja su u porti Crkve u Štrpcu dočekali episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i brojnim vernim narodom ovog kraja, saopštila je Televizija Hram.

"Srećan sam i blagodaran Bogu što sam danas ovde sa vama. Iako sam mnogo godina živeo u Prizrenu, ja sam danas po prvi put u ovom vašem divnom mestu i radujem se što vas vidim ovde u ovolikom broju. Vi ste ovde svoji na svome i znajte da je sa vama uvek bila i uvek će biti Crkva vaša, svi mi, naš narod srpski gde god on živeo", poručio je patrijarh i istakao da nisu zaboravljeni.

"Ostajte ovde, na svojoj zemlji, u svojoj kući, u svojoj domovini. Mi se Kosova i Metohije i svih vas nikada nećemo odreći, a razni moćnici ovoga sveta mogu da pričaju šta hoće", rekao je patrijarh Irinej.

Podsetio je da je sa Kosova i Metohije narod odlazio gonjen raznim mukama kroz vekove, ali se uvek vraćao i obnavljao svoj život na ovim prostorima. 

"Bog će pomoći i učiniti da to opet bude tako. Budite složni, budite jedinstveni i budite sa Crkvom svojom", rekao je patrijarh Srbima u Štrpcu.

"Ono što nam je potrebno kao narodu danas jeste da budemo jedinstveni u svemu dobrome, da pomažemo jedni drugima, da ne činimo ono što smo mnogo puta u istoriji činili, delili se, svađali se, gložili se, a to je sve koristilo samo našim neprijateljima. Onda kada su bili sjedinjeni, bili su moćni i činili dela kojima se i danas ponosimo", poručio je patrijarh.

Patrijarh će tokom dana posetu Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji nastaviti obilaskom Srba u Kosovskom pomoravlju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

Lako je to reci iz Beograda!

Po ko zna koji put!