Sadašnji i bivši pacijenti zajedno o važnosti transplantacije

Udruženje građana "Zajedno za novi život" podsetilo je u Boru na to koliko su važni transplantacija i doniranje organa. Za mnoge je to jedini način da nastave život. Prema novim propisima, nije potrebna donorska kartica, već samo saglasnost porodice da se posle moždane smrti doniraju organi.

Zbog autoimunog oboljenja jetre Slavica Obradović iz Beograda čeka odgovarajućeg donora i šansu da nastavi normalan život. "Na listi sam već četiri godine za transplantaciju i pozivana sam već četiri puta, ali ja odustati neću od moje borbe za život", kaže Obradovićeva.

Oni koji već imaju transplantirane organe, podrška su ljudima koji čekaju na operaciju.

"Pre godinu i po dana dobio sam novo srce. To je veoma lep osećaj kad znate da ćete da dobijete novu šansu za novi život i neki novi početak", kaže Dane Ljubić iz Beograda.

Taj novi život, ističe Dragana Florić iz Bora, ne može da se uporedi sa životom koji je bio prepun bola i tuge. "Jednostavno, mnogo je kvalitetniji", naglašava ona.

Udruženje "Zajedno za novi život" okuplja one koji su transplantirani, ali i pacijente koji čekaju transplantaciju. Pridružili su im se i stručni timovi koji pomažu u ovom složenom procesu.

"Naša ideja je bila da u direktnom kontaktu s našim sugrađanima, s našim stanovništvom, možemo na pravi način objasniti koliko je human gest doniranja organa", kaže Mladen Todić, predsednik udruženja "Zajedno za novi život".

Presađivanje jetre radi se uspešno u Srbiji. "Imamo zaista dobre rezultate. Ishodi su nam odlični, zato što radimo kao jedan tim, imamo dostupne sve lekove koji su bilo gde u svetu, u bilo kom transplantacionom centru na raspolaganju", kaže Milica Ćulafić, konsultant za terapiju u timu za transplantaciju jetre.

Prema novom programu, od 2013. godine kod nas su urađene pedeset dve transplantacije jetre, a na presađivanje ovog organa čeka pedesetak pacijenata.

broj komentara 0 pošalji komentar