Leskovački roštilj zamirisao u Solunu, igralo se i kolo

U Grčkoj je u toku veliki turistički karavan tokom kojeg će se obići više gradova. Želja nam je da podsetimo grčke prijatelje da smo im blizu, da imamo mnogo toga zanimljivog da im ponudimo, i da su u Srbiji uvek dobrodošli. Prva stanica karavana bio je Solun.

Širio se obalom Egeja miris leskovačkog roštilja uz zvuke starogradske muzike i splet igara iz cele Srbije.

Prolaznicima se dopao i ples, ali i raznobojna srpska nošnja.

"Iz Mađarske sam. Imamo vrlo sličan folklor. Nisam bila u Srbiji ali nameravam da dođem ovog leta", kaže jedna turistkinja.

"Volim Srbiju. Vi ste naši prijatelji, pravoslavci, dobri i porodični ljudi", rekla je Grkinja kojoj se takođe dopao program srpskog karavana.

Svakoj zemlji turisti iz regiona su najvažniji.

"Mi smo pre dve godine započeli regionalnu kampanju u svim zemljama regiona i evo nas sada u Grčkoj. Ovde su domaćini divni, a mi se predstavljamo sa turističkom ponudom cele Srbije", kaže Olgica Miljković iz Turističke organizacije Srbije.

Turisti iz Grčke su tokom marta bili najbrojniji gosti prestonice.

"To nije iznenađenje. Tu su naši dobri odnosi, blizina, povoljne avio-karte, sada je tu i novi auto-put koji skraćuje vreme putovanja. Mi očekujemo da oni ne budu najbrojniji gosti samo u martu nego uvek", poručuje Ljiljana Alajbegović iz Turističke organizacije Beograda.

Tokom kratkog odmora, Beograd je za turiste iz Soluna prvi izbor.

"Poslovne veze Beograda i Soluna su višedecenijske i veoma snažne. Povezuju nas i lična prijateljstva. Moja je tetka bila udata za Srbina", ispričao je za RTS gradonačelnik Soluna Janis Butaris.

Svakodnevno, Solun i Beograd povezuju dve avio-linije.

"Ti avioni su uvek puni, pa smo odlučili da tokom jula i avgusta uvedemo i jedan čarter let", ističe Kiki Kolatskou, predstavnik "Er Srbije" u Solunu.

Kroz istoriju, mi i Grci smo delili sličnu sudbinu, negovali iste ljudske i nacionalne vrednosti, kada je bilo najpotrebnije, međusobno se podržavali.

Sve su to tarlozi zbog kojih danas rado idemo jedni drugima u goste.

broj komentara 0 pošalji komentar