"Progon" azbesta – državni projekat

Azbest, koji može da izazove rak pluća, od 2007. godine je zabranjen kao građevinski materijal. Još ga ima u starim, i javnim i privatnim objektima, pa je i pokrenut Nacionalni projekat trajnog uklanjanja azbesta.

Azbest je do 70-ih godina prošlog veka imao široku primenu kao protivpožarni i izolacioni materijal. Stavljane su i azbestne ploče na krovove a ima ga i u starim vodovodnim cevima. Štetan je jer tokom vremenom menja strukturu.

"Kada dođe do promene strukture, da li je to mehanički ili zbog vremenskih prilika, koje imaju uticaj na azbestne materijale, dolazi do oslobađanja azbestnih vlakana", objašnjava stručnjak za azbestni otpad Nebojša Stoiljković.

Upozorava da udisanje azbestnih vlakana može da izazove velike posledice po ljudsko zdravlje.

Prvi zadatak je da se što pre uradi Nacionalni registar azbestnih objekata sa podacima o lokaciji, količini, ali i njegovom bezbednom odlaganju.

"Cilj projekta je da se azbest mapira na celoj teritoriji Srbije, da se uradi Inventar azbesta i zajedno u parterstvu sa kompanijama sa direkcijama stambene gradnje u krene u proces njegovog uklanjanja", navodi Siniša Mitrović iz Centra PKS za cirkularnu ekonomiju.

Taj posao radiće specijalno obučeni timovi u čemu im pomažu holandski stručnjaci. Obuke su već počele.

Nije svaki azbest podjednako opasan

Heri Vonk iz holandske kompanije "Kiva" kaže da azbesta ima svuda u Evropi i da je njegova upotreba regulisana zakonom. "Mi smo tu da pomognemo Srbiji da se to i ovde uradi kako treba", dodaje Vonk.

Ukazuje da važno da se zna gde je azbest ugrađen jer, kako kaže, nije svaki azbest podjednako opasan. "Treba rešavati probleme prema prioritetu u skladu sa propisima", dodaje Vonk.

Siniša Mitrović očekuje da ceo posao potraje deset godina.

"Uveren a sam da u ovom trenutku postoji jak koncenzus u Vladi Srbije da ovaj projekt krene", kaže Mitrović.

Posao će se finasirati iz više domaćih izvora, računa se i na sredstva iz Evropskih fondova.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 19. maj 2019, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

azbest

konacnoo,,azbest treba ukloniti,,iz svih gradova