Kada je pravo vreme da dete počne da se bavi informatikom

U Beogradu je završeno 21. državno takmičenje iz računarstva za učenike osnovnih škola. Znanje je testiralo 206 osnovaca. Pobednici - najtalentovaniji, predstavljaće Srbiju u svetu.

 Od debitanata do iskusnih takmičara. Svi sa istom željom - da vide gde su u svetu računarstva. 

"Informatika me interesuje zato što mogu da stvaram čaroliju, svoje snove mogu da ostvarim", kaže Jovana Hadži-Purić, učenica četvrtog razreda OŠ "Branko Radičević".

Ilija Radović, učenik šestog razreda OŠ "Veselin Masleša" ispričao je da ga je tata usmerio na put programiranja i da je sa pet godina počeo da radi u "Skreču".

"Zadaci su uglavnom zanimljivi. Tu ima i matematike, a spremam se preko inetrneta, moj brat se takođe takmiči i mogu njega da pitam kad nešto ne znam", kazao je Matija Vukelić, učenik osmog razreda pri Matematičkoj gimnaziji.

Cilj je da se đaci zainteresuju za programiranje, a da se takmičarske tehnike razvijaju.

Kao specifična takmičarska disciplina - kod učenika razvija logičko mišljenje i unapređuje znanje matematike i fizike.

"I očekujem da ćemo naše studente viđati, odnosno da će ova deca upisati naše fakultete, da će poći uspesima svih onih naših đaka koji nas sad predstavljaju u velikim kompanijama širom sveta i u zemlji", istakla je Jelena Hadži-Purić, predsednik državne komisije za takmičenje iz računarstva.

Konačna lista izlazi za 7 dana, a to će biti i spisak putnika za Evropsku olimpijadu i Balkanijadu.

broj komentara 0 pošalji komentar