Mala matura na ispitu, Zaštitnik građana kontroliše Ministarstvo

Povodom odlaganja i pomeranja završnog ispita iz matematike za učenike osmih razreda Zaštitnik građana, postupajući po sopstvenoj inicijativi, pokreće postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ministar kaže da je test "provaljen" i da će pojedinci biti kažnjeni a Tužilaštvo traži od policije da istraži sve okolnosti u vezi sa polaganjem testova.

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, on će tražiti od ministarstva relevantne informacije o svim činjenicama i okolnostima koje su dovele do odlaganja završnog ispita iz matematike, koje je nedopustivo.

"Zaštitnik građana putem sredstava javnog informisanja došao je do saznanja da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odložilo polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita koje je bilo zakazano za 18. jun 2019. godine u devet časova za četvrtak, 20. jun 2019. godine", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, prema informacijama koje su prenela sredstva javnog informisanja, do odlaganja je došlo zbog toga što su se na društvenim mrežama pojavili rukom pisani zadaci iz matematike, koje je osmaci trebalo da imaju na testu.

Da neće biti testa iz matematike, učenici su saznali kad su stigli u školu.

Prosvetni savetnik Pčinjski okrug Jovica Stevanović navodi da su testovi na tom području deljeni između pet i 30 i sedam časova ujutru.

"Direktori škola u pratnji policijskih službenika su krenuli ka svojim školama. Već kad su pristizali negde oko osam časova smo saznali za da je školska uprava Leskovac obaveštena od strane ministarstva da test iz matematike neće biti rađen, odnosno da se on odlaže za četvrtak", objašnjava Stevanović.

Fotografije kombinovanih testova koje su se pojavile na društvenim mrežama su lažne, prema tome, testovi za polaganje tog dela male mature nisu "procurili", pa će sutra biti održano polaganje kombinovanih testova, tvrde nadležni. I sa testom iz srpskog jezika, kažu, sve je u redu.

Prethodno je Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo zahtev policiji da istraži sve okolnosti slučaja u vezi sa polaganjem testova iz matematike koji su jutros otkazani.

Ministarstvo prosvete je jutros saopštilo da osmaci danas neće polagati test iz matematike, već u četvrtak. Ministar Mladen Šarčević je rekao da je test "provaljen". 

Zbog toga su mali maturanti održali protest ispred resornog ministarstva i zgrade Vlade. Na protestu su saopštili da će zahtevati da se poništi ovogodišnja matura.

Koji su sledeći koraci? 

U sredu će se, prema prvobitnom planu, polagati kombinovani test, ali se ne zna koja verzija. Tu odluku će doneti ministar Mladen Šarčević. Test iz matematike maturanti će polagati u četvrtak. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja za RTS kažu da su testovi već odštampani. 

"Svi smo zatečeni ali smo spremljeni za ovakvu situaciju i svi testovi postoje i u rezervnoj varijanti i oni su napravljeni prema obrazovnim standardima", navela je Dragana Stanojević, rukovodilac centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Mala matura jedan je od važnih trenutaka u životu đaka, ali i test za obrazovni sistem i za sve koji su na bilo koji način uključeni u organizaciju.

"Mi u trenutku završnog ispita na kraju osnovne škole testiramo rad naših nastavnika u osnovnim školama kao što ćemo u jednom trenutku, za dve godine, na sličan način to raditi i na kraju srednje škole, zato je taj trenutak jako bitan za sve nas", kaže Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Pre šest godina su tri osobe uhapšene i osuđene zbog krađe testova za malu maturu. Jedna je osuđena na uslovnu kaznu zatvora od četiri meseca, sa rokom javljanja od dve godine, dok su druge dve osobe dobile nešto niže zatvorske kazne.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 22:51) - Маја [neregistrovani]

Решење је

Мала смо ми земља, а много превараната, свима пада на памет да се знање може купити, мада је јасно да не може и да ко упише школу која му по знању не одговара, тешко ће је завршити, јер, не лези враже, не може баш код свих и за сваку проверу знања да се вара.
Решење је да сваки ђак добије другачији тест. На пример, припремити по неколико хиљада питања за сваки тип теста и/или мењати комбинације и редослед задатака, свако дете под шифру или подела тестова ђацима по случајном избору. У том случају, чак и да неко провали сва могућа припремљена питања и задатке, мораће добрано да се помучи и научи доста, а преписивање у том случају немогуће.

(utorak, 18. jun 2019, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Zašto?

Deca koja su imala sve petice od 5 do 8 razreda će promašiti neko pitanje ili se neće setiti odgovora i zbog toga on/a neće upasti u školu koju želi i koju zaslužuje,za školu koju se borio/la 8 godina svog života,sram vas bilo!

(utorak, 18. jun 2019, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Kako vas nije sramota kao da diplomiramo a ne da radimo prijemni preterali ste u drzavi kojoj su niske plate ljudi neki ni za hleb nemaju trazite znanje genijalca trazite od dece 14 godina sramota

(utorak, 18. jun 2019, 19:29) - Mićko [neregistrovani]

OSTAVKA MINISTRA I NJEGOVOG KABINETA

Ko će da dokaže da je test iz srpskog regularan?? I testovi na svim takmičenjima koja se boduju su bili provaljeni!!! To je više nego očigledno!!! Potrebno je samo pogledati rezultate i škole!!!
Moje dete je vredno učilo 8 godina, platio sam 45 000 privatnoj školi za pripreme koje su trajale 6 meseci i plus nekoliko privatnih časova!!! Ko će meni i detetu da nadoknadi stres i novac i živce koje smo pogubili zbog idiota??? Ostavka ministra i svih njegovih pomoćnika , a sve koji su u tome učestvovali u zatvor bar 5 godina , pa više nikom ne bi palo na pamet da to radi!!! Nisam za to da se deca upisuju bez mature jer su ogromnom broju neznalica na kraju 8 razreda poklonjene ocene, pa se sada oni izjednačavaju sa onima koji urade test korektno!!! Dakle , treba test održati ali u regularim i fer uslovima!!!

(utorak, 18. jun 2019, 19:19) - Aleksandar [neregistrovani]

Pitanje

Zašto se na testovima prepisuje. Moje dete je učila srpski i počela pripreme još od januara meseca da bi juče na testovima njena drugarica koja nije učila za maturu i bila lošiji đak sa uspehom prepisivala zahvaljujući profesorima koji su nadzirali maturu. Sad je slučaj da će drugarica imati više bodova od nje na testu i možda ona upiše školu koju je htela a za moje dete koje je učila i nije prepisivala ne upiše željenu školu jer kompjuter računa bodove automatski. Čemu onda mala matura kad se ne pridržava pravila.

(utorak, 18. jun 2019, 18:43) - matrix [neregistrovani]

Potreban ili dovoljan uslov ?

Da li bi se znalo da je test "provaljen" da se nije pojavio na društvenim mrežama?

Moguće da je svaki test bio poznat i pre završnog ispita, ali su kupci bili pametniji pa se nije saznalo?
Kako se na neki drugi način može dokazati da test iz srpskog nije "provaljen" - nije valjda jedini dokaz to što se nije pojavio na društvenim mrežama.

(utorak, 18. jun 2019, 18:13) - Uciteljica [neregistrovani]

Kontrolisu nastavnike

Ako polaganjem zavrsnog ispita kontrolisete nastavnike, dajte onda njima da rade test, a ne deci

(utorak, 18. jun 2019, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

Opet?

Opet procurili testovi... po ko zna koji put. I? Ministar još uvek nije podneo ostavku? A pošto, naravno, nije, premijer još nije smenio ministra? Ni to? A predsednik? NIje prozvao premijera što nije smenio ministra?
Pa ima li igde, osim u srpskoj demokratiji, da imate sva ovlašćenja, o svemu odlučujete, a ni za šta niste odgovorni?