Dometi domaće odbrambene industrije pred očima sveta

Najnoviji dometi domaće odbrambene industrije domaćoj ali i svetskoj javnosti biće predstavljeni na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", koji počinje sutra i traje do petka.

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović rekao je za RTS da se sajam, za 15 godina koliko postoji, mnogo promenio i da ima mnogo više izlagača.  

Kako kaže, tajming nije baš najbolji pošto je prošle nedelje bio sajam u Parizu, a ove nedelje je u Moskvi. Međutim, sajam u Beogradu je ipak privukao pažnju, što govori o poziciji srpske odbrambene industrije na tržištu, poručio je Miloradović.  

Navodi da je primarni zadatak srpske odbrambene industrije da opremi Vojsku Srbije najsavremenijim sistemima.  

Ističe da se u ovom trenutku dešava opremanje pešadijskih jedinica novom generacijom oklopnih borbenih vozila, streljačkim naoružanjem, optoelektronskim sistemima, raznim vrstama nove municije.

"Zatim, najsavremenijim artiljerijskim sistemima sa visokim nivoom automatizacije, sa vođenim raketama. To je nešto što značajno podiže sposobnost naše artiljerije", kaže Miloradović i dodaje da sledi modernizacija oklopnih borbenih vozila i tenkova. 

Prema njegovim rečima, vojska je imala dug period zaostajanja iz raznih razloga, ali Ministarstvo i država čine napore da se na najefikasniji mogući način to stigne i da budemo na nivou zbivanja u regionu. 

Kaže da Srbija računa na sopstvenu odbrambenu industriju i da je to tradicija duga skoro dva veka. 

Pokrovitelj sajma "Partner 2019" je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, suorganizator JP "Jugoimport SDPR", a izvršni organizator "Beogradski sajam".

Na sajmu će nastupiti 128 izlagača, 96 iz Srbije i 32 iz inostranstva. Zemlje učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Nemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina – Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka Republika, Belorusija, Slovačka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. jun 2019, 16:04) - anonymousD.M [neregistrovani]

Doslo vreme

Ako udjemo u NATO izgubicemo deo teritorije ako ne udjemo imacacemo nasu teritoriju mozda i jos nesto zavisi koliko smo sposobni.

(ponedeljak, 24. jun 2019, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

Sve ljude, nase strucnjake raznih profila i oblasti,

koji su radili na osavremenjavanju i unapredjenju naouruzanja i orudja VS, treba nagraditi i dobro platiti. Njihova zasluga u odbrani drzave nije nista manja od ljudi koji ce sutradan u eventualnoj odbrani drzave rukovati tim orudjima i oruzjem.

(ponedeljak, 24. jun 2019, 14:43) - milan [neregistrovani]

Nivo!

"...i da budemo na nivou zbivanja u regionu...?"

Nadam se da je to lapsuz. Gornji zapis govoru da Srbija
nije na nivou u regionu što me skoro užasava.Pa u kojem
ste vi to regionu sa kojim u usporedbi niste na nivou? Sa
kojim državama to niste na nivou?

(ponedeljak, 24. jun 2019, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

kranj

Baš mi se dopada koje države nastupaju: Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Nemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina – Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka Republika, Belorusija, Slovačka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.

(ponedeljak, 24. jun 2019, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

Udjite u nato

Dok ne izgubite svu teritoriju.
Ili kraljevina,