Srpska odbrambena industrija na sajmu naoružanja "Partner"

Najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi "Partner", otvoren je u hali 4 Beogradskog sajma. Na sajmu prikazani najnoviji dometi srpske odbrambene industrije. Nisam nezadovoljan, pomoći ćemo namensku industriju, rekao predsednik Aleksandar Vučić. Nema slobode bez moderne, snažne, opremljene armije, rekao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je posle obilaska Međunarodnog sajma naoružanja da je zadovoljan onim što je video, jer se radi na modernizaciji, što će morati i da se nastavi, a u čemu će i država pomoći.

Srećan je, kaže, što je video nekoliko važnih stvari, od kojih je izdvojio to što će se na borbeno vozilo "Miloš" ubuduće stavljati onaj novi vid "getlinga", koji ispaljuje više od 3.000 metaka u minutu, za borbu protiv neprijateljske prešadije.

Takođe, pažnju su mu privukle i nove avio bombe, koje mogu u pokretu da se navode, a što će se raditi zajedno sa Minskom.

Vučić je ukazao i na novi odličan sistem "Tamnava", 122 milimetara i 96 raketa u nekoliko minuta, koji je, kaže, spreman za serijsku proizvodnju i naša vojska treba da ga prihvati.

Predsednik je istakao da je zadovoljan onim što ljudi u namenskoj industriji rade i to pre svega na modernizaciji, i to na optici i navođenim i polunavođenim rekatama, što je, ističe, važno za nas.

"Moraće još dodatno da se modernizuje, a mi ćemo gledati kako da pomognemo našoj namenskoj industriji. Sve u svemu, nisam nezadovoljan", rekao je predsednik.

Na pitanje šta je nasledio u vojsci i kakvo je bio naoružanje i vojna oprema pre nekoliko godina, Vučić je odgovorioda se zna šta je nasledio, ali da ne želi pred gostima da govori o takvim stvarima. 

On nije želeo da govori o situaciji na severu Kosova i Metohije.

Istakao je da "nije laka", ali da ni to nije tema danas, pred predstavnikom Erbasa.

"Neću pred njima da pričam o takvim stvarima. Ne što ne smem. Mogu to i pred Makronom i Merkelovom, ali neću da govorim o regionalnoj politici pred našim gostima", istakao je on zamolivši novinare da ta pitanja postave neki drugi put. 

"Nema slobode bez moderne, snažne, opremljene armije" 

Na sajmu naoružanja i vojne opreme, pred posetiocima je izložba odbrambene industrije Srbije, čiji je prvi i glavni zadatak razvoj i ekomnomija, ali više od svega dužnost da opremi, naoruža i pripremi Vojsku Srbije za njen zadatak – odbranu slobode, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On se, kako kaže, u ime 13.000 zaposlenih radnika odbrambene industrije zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je čvrsto verovao da ta industrija ima budućnost.

Vulin je istakao da je namenska industrija Srbije prošle godine imala izvoz veći od 500 miliona dolara, u odnosu na 2011. godinu, kada je, kaže, to bilo u tri puta manjem obimu.

Zahvalio je predsedniku što je, kaže, verovao u svoju industriju i veruje u svoju zemlju i vojsku.

Vojska Srbije je ponosna što sarađuje sa odbrambenom industrijom Srbije, dodao je Vulin.

On je istakao da je malo naroda koji kao srpski znaju šta znači sloboda i da ih je malo spremno da za slobodu urade sve.

"Zato znamo da nema slobode bez moderne, snažne, uspešne i opremljene armije", podvukao je Vulin.

Svaki narod, koji ceni slobodu, zna da mora da ceni i voli svoju vojsku, dodao je Vulin.

"Pred vama je naša pamet. Dajemo vam naše znanje, oružje, municiju, ali ono što nas je učinilo velikim – to ne možemo da vam damo – ljude koji čine odbrambenu industriju i vojsku. Za to, ipak, morate da se rodite među Srbima", rekao je Vulin.

Generlani direktor "Jugoimporta SDPR" Jugoslav Petković rekao je da to preduzeće slavi jubilej 70 godina postojanja i da su danas posle bogate prošlosti najveći proizvođač i trgovac vojnog naoružanja i opreme u ovom delu Evrope.

Kaže da su sledili viziju bivšeg premijera i sada predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina i započeli transformaciju da od najvećeg trgovca postanu i najveći proizvođač.

Ta vizija, kako je rekao, podrazumeva i to što je "Jugoimport" kroz osvajanje novih tehnologija postao konkurentno preduzeće na svetskim tržištima.

"U poslednjih šest godina investirali smo više od 100 milina evra u nove tehnologije i kapacitete, a otvorili smo i više od 1.000 novih radnih mesta", naglasio je Petković.

Dodao je da se sada najsavremenije fabrike za proizvodnju određenih vrsta naoružanja u Evropi nalaze upravo u Srbiji i da "Jugoimport" razvija brojna vojna sredstva koja su ostvarila veliki uspeh, od kojih su neka već u upotrebi, a neka će se tek koristiti.

Zahvalio je predsedniku Vučiću što je došao na otvaranje sajma i istakao da "Jugoimport" dostojno predstavlja mogućnost srpske vojne industrije širom sveta.

Otkriveno oklopno multifunkcionalno vozilo "despot"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao se na Devetom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" sa najnovijim dometima srpske odbrambene industrije.

Vučić je tokom obilaska poručio generalnom direktoru preduzeća "Jumko", koje pravi uniforme i drugu teksilnu opremu za vojsku, Branislavu Trajkoviću da će imati puno posla i da bi trebalo da radnicima podigne plate.

"Jumko" na sajmu izlaže svoj novi proizvod, tzv. nevidljivu tkaninu, koju ne registruju termokamere, a koja se koristi za pokrivanje naoružanja i opreme.

"Imaćete mnogo posla i snabdevaćete opremom Kobre i Vojsku Srbije, tako da su se stekli uslovi da podignete radnicima plate", kazao je Vučić.

U prisustvu predsednika otkriveno je oklopno multifunkcionalno vozilo "despot", koje je napravio Tehnički remont iz Bratunca, a čiji je prototip predstavljen na paradi 9. januara u Republici Srpskoj. Pet vozila "despot" treba da bude isporučeno do januara MUP-u Republike Srpske.

Vučić je razgovarao i sa Slavenom Ristićem, generalanim direktorom "TR Bratunac", koji je kazao da će to vozilo imati deset odsto nižu cenu nego slična vozila u istoj klasi.

Takođe, predsedniku je predstavljen i američki mitraljez "minigan Dilon", a u njegovom prisustvu je otkriven lanser raketa "tamnava" – samohodni višecevni modularni lanser, koji proizvodi "Jugoimport", a može da ispali za samo nekoliko minuta 100 raketa.

Pokazali su predsedniku Srbije i kako radi telekomunikacijski ometač.

Takođe, Vučiću su predstavljene dve daljinski upravljane borbene stanice, jednocevnu "kiklop" i trocevnu "kerber".

Predsednik će prisustvovati potpisivanju ugovora o Servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" i "Erbasa", kao i svečanom otkrivanju helikoptera H-145M. 

Koji su najzanimljiviji eksponati na sajmu naoružanja u Beogradu

Na devetom sajmu naoružanja "Partner" nastupa 128 izlagača – 96 iz Srbije i 32 iz inostranstva.

Izloženo je 400 eksponata koje je projektovao Vojnotehnički institut. Između ostalih model aviona "sova", bespilotna letelica "stršljen", izviđački dron "pegaz", daljinski upravljiva bezposadna platforma "miloš"...

Aleksandar Vučić će prisustvovati potpisivanju ugovora o Servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" i "Erbasa", kao i svečanom otkrivanju helikoptera H-145M.

Prema rečima Aleksandra Vulina, sajam "Partner" je odlična prilika da se domaća i svetska javnost upoznaju sa najnovijim proizvodima, tehnološkim mogućnostima i dostignućima preduzeća domaće Odbrambene industrije, koja će biti predstavljena na sajmu.

Primarni zadatak srpske odbrambene industrije je da opremi Vojsku Srbije najsavremenijim sistemima.

U toku je opremanje pešadijskih jedinica novom generacijom oklopnih borbenih vozila, streljačkim naoružanjem, optoelektronskim sistemima, raznim vrstama nove municije.

Zemlje učesnice su – Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Nemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka Republika, Belorusija, Slovačka i Srbija.

Novi avion "sova" 

Rukovodilac razvoja pančevačke "Utve" Aleksandar Petrović navodi da je fabrika aviona iz Pančeva posle više decenija samostalno napravila novi avion "sova".

"Fabrika 'Utva' na ovom sajmu izlaže model aviona 'sova' jer pravi avion trenutno leti i vrši razvojna i sertifikaciona letna ispitivanja", navodi Petrović. 

Dodaje da je u planu razvoj nove ultralake letelice, ali i multifunkcionalnog aviona koji bi bio korišćen u vojsci.

Ističe da je Srbija jedna od zemalja koja može samostalno da isprojektuje, proizvede letelicu, izvrši letna ispitivanja.

Dodaje da avion "lasta" koriste dve vojske. 

Dodaje da će građani na sajmu imati priliku da vide 'Utvin' avion, bespilotni helikopter, bespilotne letilice.

Pored poslovnog, "Partner 2019" će imati i promotivni karakter – medijima i zainteresovanoj publici biće predstavljeni najsavremeniji primerci naoružanja i vojne opreme.

Sajam će od 25. do 27. juna biti otvoren od 10 do 17 časova samo za poslovne posetioce, a u petak, 28. juna, biće otvoren i za građanstvo u vremenu od 10 do 19 časova.

Cena ulaznice je 350 dinara, grupna ulaznica košta 200 dinara, a cena parkinga je 150 dinara po satu parkiranja.

Pokrovitelj sajma "Partner 2019", koji traje do 28. juna, jeste Ministarstvo odbrane Srbije, suorganizator JP "Jugoimport SDPR", a izvršni organizator je "Beogradski sajam".

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

Nemas pojma

NIje samo izgled naoruzanja bitan, tj. najmanje je bitan.

Sistem rukovodjenja vatrom, brzina paljebe, broj vojnika koji opsluzuju sistem, sistem uravljanja itd itd.

Sto se tice Sove elektonika je nova ima milion sitnica, sto ga cini drugacijim, novim u odnosu na predhodnika.

Avion MiG 29 koji smo mi imali do pre par god i ovi sad jedino imaju zajednicki izgled sve ali sve je drugacije.

(utorak, 25. jun 2019, 21:57) - anonymous [neregistrovani]

@Nije baš sve tako sjajno kako se predstavlja

Ocigledno niste upuceni. Vecina oruzja i orudja je vec izvozeno i izvozi se sirom sveta. Srbija svake godine izveze vise oruzja i vojne opreme nego sve bivse Jugo republike zajedno. To vam valjda nesto govori.
Sto ste tice Bratunca i vozila Despot, cemu ljubomorisanje? Pa napravite i vi nesto ako znate, a ne samo da omalovazavate tudje a niste u stanju da napravite tocak za oklopno vozilo kamoli nesto vise...

(utorak, 25. jun 2019, 21:36) - anonymous [neregistrovani]

575 000

HS....Hrvatskih smokresa(pistolja)......nije zaradilo vise dolara nego JEDNA Nora haubica.....pa neka gospodin provjeri koliko je Srbija prodala Nori i koliko ima naruđbi.......kad vec raspolaze informacijom o SAD vojnim magacinima.....mozda zna i o Africkim.....koje skladiste srpske Nore????

(utorak, 25. jun 2019, 20:39) - anonymous [neregistrovani]

Komentar o veličanstvenom izvozu srpskog oružja

2016. Hrvatska je proizvela u HS Karlovac i izvezla samo u USA ukupno 575.000 pištolja , a Srbija 12.800 !
Treba li komentar ? Podaci se mogu provjeriti u američkim vojnim magazinima.
Hrvatska je bila na 3. mjestu, a Srbija na 12. po izvozu pištolja u USA.

(utorak, 25. jun 2019, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

@Seci, krpi

Pa to vam je praksa svuda u svetu, pogledajte kako je kod Amerikanaca. Napravili avion F-16 a kasnijom modernizacijom iz istog aviona nastalo je desetak verzija F-ova, sto ne znaci da je to isti avion, vec kud i kamo moderniji avion od prvog F-16. Isti slucaj je i sa visecevnim lanserima, artiljerijom itd.
Ako je nesto bilo izlozeno i na proslom i preproslom sajmu, pa se izlaze i na ovom to ne znaci ama bas nista. Ipak je vojna tehnika skup 'sport', ni u mnogo razvijenijim i bogatijim zemljama od Srbije ne izbacuju svake godine nove sisteme za vojsku, vec modernizuju i unapredjuju vec postojece. Nisu to automobili da svake godine izlazi nov model. Da ste samo svesni koliko je godina, novca i rada potrebno da bi se razvio i proizveo jedan slozeni borbeni sistem ne bi ovako pisali...
I za kraj, Srbiji su ne tako davno ('99-te) poravnali 95% fabrika vojne industrije. Vojna industrija nam je bukvalno podignuta iz pepela nakon agresije. I Srbija danas svake godine proizvede i proda vojne opreme i tehnike u vrednosti od milijardu 'necega' godisnje, vise nego sve druge Jugo republike zajedno kojima niko nije rusio vojne fabrike...Valjda vam to nesto govori!

(utorak, 25. jun 2019, 18:42) - pavle [neregistrovani]

pazljivo

Republika Srpska je poseban entitet (drugi entitet je Federacija BiH), unutar Bosne i Hercegovine. Kao poseban entitet nuzno je naglasiti ime tog entiteta. Kako je BiH, po svim karakteristikama, vise protektorat nego drzava u punom kapacitetu, to je jos jedan razlog za preciznije odredjenje o kom entitetu govorimo.

(utorak, 25. jun 2019, 18:36) - anonymous [neregistrovani]

Nije baš sve tako sjajno kako se predstavlja

Velika većina oružja prikazana na Sajmu još su u fazi prototipova bez ikakve naruđbe za serijsku proizvodnju. Dio oružja već davno prikazano i nije ništa novo. U Bratuncu sklepali nekakvo improvizirano oklopno vozilo i hvale se naruđbom od 5 komada. Ovakvi sajmovi i služe za hvalisanje, sajam se zatvori i nema nikakvih ozbiljnih naruđbi.

(utorak, 25. jun 2019, 16:28) - anonymous [neregistrovani]

Seci, krpi

Ubace vise raketa na lanser i odmah dobiju "novi" artiljerijski sistem Tamnava...
Da se ne lazemo - na ovogodisnjem sajmu neva ama bas niceg novog, sve su stari projekti.
I ovaj avioncic Sova - pa bio je vec prikazan na proslom Partneru 2017.
Istinski novitet je vozilo Despot 4x4 iz TRZ Bratunac. Pokazali su da su u stanju da proizvedu dobro oklopno vozilo u veoma kratkom roku i pronadju kupce za isto.

(utorak, 25. jun 2019, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Dve zemlje a jedna?

Zašto pišete Velika Britanija, BiH , Republika Srpska....itd! ?? Rep.Srpska je u Bosni i nije samostalna drzava iako bi to mozda mnogi hteli i voleli. Ali nije tako. Prema tome pisite realno a ne huškajte narod bespotrebno skrivenim rečima.