Prvi "Erbasov" helikopter predat Srbiji

"Erbasov" helikopter H-145M, prvi od devet, stigao je u Srbiju i svečano je otkriven na početku Sajma naoružanja i vojne opreme u Beogradu. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je novi helikopter prava lepotica i da je ponosan na našu zemlju, jer je izašla iz krize i postala pouzdan partner svetskim kompanijama poput "Erbasa".

Ključeve helikoptera predsedniku Aleksandru Vučiću svečano je uručio izvršni direktor "Erbasa" Bruno Evan.

Nakon toga, za komande letelice seo je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ne skrivajući zadovoljstvo što će takva letelica biti u sastavu eskadrile srpske armije.

Reč je o višenamenskoj platformi koja se koristi za podršku specijalnim snagama.

Od devet helikoptera H-145M, koliko ih je naručeno, pet je za vojsku, a četiri za policiju.

Od pet letelica namenjenih za vojsku – tri će biti naoružane, a dve su predviđene za traganje i spasavanja i biće opremljene tako da će moći da prođu kroz oblake.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je ponosan na našu zemlju, jer je izašla iz krize i postala pouzdan partner svetskim kompanijama, poput "Erbasa", od kojeg je danas preuzela prvi od devet helikoptera H-145M.

Vučić je na sajmu naoružanja "Partner" rekao da je ukupna vrednost devet helikoptera koje nabavljamo od "Erbasa" 105 miliona evra i da Srbija svoje obaveze plaća bez dana kašnjenja.

Ukazao je da su helikopteri opremljeni različitom opremom i naoružanjem, te da je pet namenjeno za vojsku, a četiri za policiju.

Naručene su još tri "superpume", najbolji i najskuplji helikopteri, što je ukupno 12 "Erbasovih" helikoptera, rekao je Vučić i najavio da će biti još narudžbina za tu kompaniju.

"Mi ćemo ove godine dobiti više helikoptera nego što smo ih imali u naoružanju vojske i policije u prethodnim decenijama. Onda vam je jasno koliko je Srbija napredovala u finansijskom smislu i koliko može opreme da obezbedi", rekao je Vučić navodeći da je to važno u budućnosti i zbog vanrednih situacija, kao i zbog boljih uslova za očuvanje integriteta i odbrane zemlje. 

Zahvalio je izvršnom direktoru "Erbasa" što je prvi helikopter stigao na vreme i poručio i da će Srbija kao odgovorna država plaćati takođe sve na vreme i imati zadovoljstvo da i dalje sarađuje sa francuskom kompanijom.

Rekao je da je sa "Erbasom" uspostavljena dobra saradnja, a da je posebno značajno za nas da se uključi i "Moma Stanojlović", zbog rada sa "gazelom", sertifikata i jačanja naše dubinske strukture i mogućnosti za popravljanje i renoviranje naših helikoptera.

Za novi helikopter je rekao da je prava lepotica i da su građani to zaradili, a da će pomagati u poplavama, prevozu vatrogasaca, ljudi, za prevoz robe i druge namene.

"Mi ćemo ove i sledeće godine nabaviti 19 helikoptera, a zajedno sa dva od pre dve godine, biće ukupno 21 helikopter. Imamo nešto i odranije u policiji i vojsci", rekao je Vučić.

Sve smo ranije imali "na nula odsto od onoga što nam je bilo potrebno", dodao je Vučić.

Poručio je direktoru "Erbasa" da će Srbija nastaviti da naručuje i dodao da je važno da zemlja pritom ne ugrožava javni dug.

Predsednik kaže da će na kraju juna država imati od 350 do 400 miliona evra suficita, iako je bio očekivan minimalni deficit. "Sa 400 miliona evra znate šta sve možemo da kupimo. Želimo dodatno Vazduhoplovni zavod 'Momu Stanojlović' da osposobimo i kada podigne svoju snagu i kapacitete, onda će biti sve drugačije", dodao je Vučić.

A kada će "Moma" proizvoditi i delove za "Erbas" videćemo, samo da se mi prvo konsolidujemo, dodao je predsednik.

Evan: Dugoročna saradnja "Erbasa" sa Srbijom

Direktor kompanije "Erbas helikopters" Bruno Evan istakao je da je veoma zadovoljan što "Erbas" ima dugoročnu i globalnu saradnju sa našom zemljom.

Evan je pozdravio učesnike sajma i naglasio da "Erbas" slavi 50 godina postojanja i da je posebno zadovoljan što ujedno slave i veoma dobru dugoročnu saradnju "Erbas helikoptersa" i Srbije.

"Helikopter 'gazela H-145M', koji vidite ovde, pokazuje dugoročnu saradnju koja je pre 50 godina startovala sa 'gazelom', a sada je nedavno potpisan ugovor za helikoptere H-145M", rekao je Evan.

Kaže da je pre nekoliko meseci rekao predsedniku Vučiću da će uraditi sve što mogu da na vreme isporuče prvi helikopter i da se to upravo sada i desilo.

Evan je naglasio da su toj kompaniji veoma zadovoljni što mogu da doprinesu daljoj saradnji sa Srbijom, kao i da tu nisu u pitanju samo helikopteri, već da je reč o globalnoj kooperaciji sa Vazduhoplovnim zavodom "Moma Stanojlović", koji se kvalifikovao za održavanje "gazele" i H-145M. 

Dodao je da je reč i o saradnji u oblasti naoružanja.

"Zato što smo mi kupili sisteme koje vidite na ovim helikopterima, koji uključuju i srpsku vojnu opremu, koja je odgovarajuća i koja će doprineti izvoznom tržištu Srbije. Tako da je reč o globalnoj saradnji sa 'Erbasom' i veoma smo zadovoljni što 'Erbas' može da doprinese uspehu ovog projekta", naglasio je Evan. 

broj komentara 14 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 10:19) - Патриот [neregistrovani]

Одговор на: "Prijateljstvo"

Хеликоптери не служе у ПВО и они не бране ни небо ни земљу од окупационих авијација и ракета, то чини изванредна ПВО артиљерија и ракетне јединице поред ловаца бомбардера. Дакле промашио си тему 100%...

(sreda, 26. jun 2019, 01:07) - anonymous [neregistrovani]

Ugledna armija

Švajcarska je neutralna ali vojno veoma dobro opremljena zemlja. Sa obzirom na geostrateški položaj Srbiji je potrebna jaka i u pogledu žive sile ali pre svega tehnički opremljena armija.

(utorak, 25. jun 2019, 23:47) - Anaa [neregistrovani]

Bravooo

Srbija napokon ima modernu Vojsku kakva nam dolikuje.

(utorak, 25. jun 2019, 21:38) - anonymous [neregistrovani]

prava stvar

Helikopter je prelep

(utorak, 25. jun 2019, 20:04) - anonymous [neregistrovani]

@A od koga smemo da se branimo,

mi bez saveznika nijedan rat nismo dobili ..!! a saveznika vise nema..!?

(utorak, 25. jun 2019, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

Cudo

Ne znam gde se nadju ovi pametni da komentarisu , sto smo kupili avione, sto smo kupili helikoptere, sto ulažemo u vojsku , sto ovo , sto ono ... Da li oni vide u kom mi okruzenju živimo i da li znaju da se za vojsku i odbranu svoje zemlje mora izdvajati , ako želite spokojno da živite , isto kao sto svaki dan morate da jedete .

(utorak, 25. jun 2019, 18:27) - anonymous [neregistrovani]

@A od koga smemo da se branimo,

I po vama treba da raspustimo vojsku zato sto je nato na svim granicama u okruzenju? Mi ne pravimo oruzje da bi napadali i osvajali Ameriku ili bilo koga, vec da branimo nase. A ti ako mislis da se neko boji toga sto su neke drzave u okruzenju u nato onda si zaista naivan. Branili smo i uvek cemo braniti nase bez obzira ko nas napao!
Srbi smo, nismo neki koji se kro celu svoju 'kratotrajnu povijest' vode onom: ko god dosao, dobrodosao!

(utorak, 25. jun 2019, 18:02) - Boki [neregistrovani]

Za strašljivce

To što su zemlje u okruženju u NATOu ne znači ništa ukoliko one na svoju ruku nekoga napadnu, u tom slučaj Član 5 nije obavezujući za ostale članice.
NATO se ogradio odmah od Turske kada je oboren ruski avion iznad Sirije.
Ima se Srbija od koga braniti.

(utorak, 25. jun 2019, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

Re zaduzivanje

Koliko je meni poznato mi smo uzeli milijardu po maloj kamati da bi otplatili milijardu po dosta vecoj tako da to nije lose uopste. Ako nije tako onda je za kritiku

(utorak, 25. jun 2019, 17:26) - Protivnik lupanja! [neregistrovani]

A od koga smemo da se branimo,

kad je NATO na svim granicama u okruženju!!!