Dan kada je rođena Bogorodica

Danas se slavi uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.

Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, ali im je Bog uslišio molitve i pod stare dane podario ćerku. Dali su joj ime Marija i zavetovali se da će ona služiti Gospodu.

Deva Marija, plod molitvi svojih roditelja, odvedena je u hram kada je imala tri godine, sa 14 godina se vratila u Nazaret gde joj je, kako uči hrišćanstvo, saopštena blagovest da će roditi Sina Božijeg.

Praznik rođenja Bogorodice obeležava se u našem narodu uz brojne živopisne običaje. Nekada je Mala Gospojina označavala početak jesenjeg oranja i setve. Počinjale su i jesenje svadbe, verovalo se da će ugovaranje braka na Malu Gospojinu doneti mladencima poseban blagoslov.

Slavi se kao krsna slava, održavaju se i brojni vašari i sabori. Po običajnom kalendaru, žene danas ne bi trebalo ništa da rade. Štaviše, veruje se, ne bi trebalo započinjati nove poslove, već to odložiti za naredne dane.

Veruje se da lepo vreme na ovaj praznik najavljuje vedru jesen i blagu zimu.

 

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 21. sep 2019, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

@A ko je svedok rođenja?

Bilo je to davno, nema zivih svedoka ako na to mislis. Konfuzija je u tvojoj glavi. Devica Marija je majka Isusa Hrista, naseg spasitelja, a ne Boga Tvorca. Bog je Isusov otac. On je stvorio sve, a ucinio je da se Isus Hrist, njegov prvi andjeo Mihail, rodi ponovo kao covek od strane jedne ciste zene Marije, da bi bio medju ljudima i bolje ih razumeo, i sto veci broj spasao ako poveruju u njega i njegovu misiju. Spas nije od fizicke smrti jer je nju i sam Hrist doziveo, nego spas za vecni zivot. Bogu Tvorcu je sve moguce, on je stvorio i andjele, i kao sto rekoh, svog prvenca i onoga u koga je najvise verovao poslao je na Zemlju kroz telo zene da spasava zabludele ljude.

(subota, 21. sep 2019, 13:37) - Petar [neregistrovani]

Ja vjerujem

Vjerujem u jedinoga Boga Oca,Svedrzitelja.Tvorca neba I zemlje...Hvala ti dragi Boze sto nam se rodi dijevica Marija.Amin.

(subota, 21. sep 2019, 13:01) - danijel [neregistrovani]

jednostavno

Pročitajte Simbol Vjere pravoslavne crkve. Od agresivnosti nemate ništa smirite se i pročitajte tamo tačno piše u šta pravoslavni hrišćani vjeruju.I Hristos nije polu čovjek ni polu Bog nego cijeli čovjek i cijeli Bog.

(subota, 21. sep 2019, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

Rodjenje

Veruje se da je tako, da je Jesus sin božji a ti ako neces da verujes a ti nemoj.

(subota, 21. sep 2019, 12:16) - anonymous [neregistrovani]

A ko je svedok rođenja?

Nema nikoga. Kako može biti bogorodica? Ko je Bog? Hrist? Onda nismo monoteistička religija. Ako je Bog sve oko nas, kako je onda moguće da je rođen? Sta je onda Hrist? Bog ili šta? Čemu onda silni koncili u srednjem veku? Polu Bog, polu čovek...
Totalna konfuzija u hrišćanstvu! Totalna! U šta se veruje? U koga? Šta sveci predstavljaju, ako nas Bog čuva?
Ajde, konačno objasnite : U šta verujemo!