Sigurno znate imena bar dve starlete, a znate li ime nekog mladog naučnika?

Naučnici su najumniji deo društva, ali nemaju ni bogatstvo ni slavu. U drugom su planu u odnosu na rijaliti zvezde, starlete, političare, pevače, koji su preplavili medije i društvene mreže.

Jelena Ivančić, učenica četvrte godine Matematičke gimnazije, najbolja je mlada matematičarka Evrope, osvojila je preko 20 medalja na takmičenjima u zemlji i svetu.

Iako bi mladi poput nje imali mnogo toga da kažu, medijski prostor uglavnom dobiju tek kada osvoje nagradu i to najčešće ne ode dalje od vesti i kratkih izjava. Nisu dovoljno zastupljene ni teme kojima se naučnici bave.

"Moglo bi stvarno više da bude, na primer, na srpskom jeziku emisija o našim naučnicima, ne mora samo o naučnicima, može o nekim dizajnerima, bilo kome ko je uradio nešto. Da samo pokrenu svakog ko to gleda, da im bude zanimljivo, da bude nešto što je produktivno. Meni lično nije bitno mnogo da imam novca i slave, nego samo da radim ono što volim", kaže Ivančićeva.

"Prajmtajm" za nauku

U nauci nema velikih para – naučnike pokreće rešavanje problema, uživanje u otkrivanju novog, druženje sa intelektualcima, putovanja, kaže potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Smatra da bi u promociji nauke, pa i mladih, pomoglo uspostavljanje nacionalne nagrade za naučna ostvarenja, što je, navodi, predloženo resornom ministarstvu.

Mediji sa nacionalnom frekvencijom trebalo bi da svakodnevno emituju kratke vesti iz nauke, a malobrojne emisije o tome da dobiju bolje termine.

"Kod nas sve drugo je važnije, naročito je važno ono što je dnevna politika u odnosu na sve ostalo i to guši sve, ta opsednutost političara da budu stalno u prvom planu guši sve druge stvari koje bi mogle da se nađu na televiziji i onda se posle puštaju ti zabavni programi da se narod relaksira posle toga. To donosi veliku štetu, jer vi faktički nemate prave informacije o tome šta se dešava u zemlji, koji su problemi tih mladih ljudi", smatra Zoran Popović, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Nauku približiti građanima 

Mladi naučnici se, kaže sociolog, trude da prilagode svoje obraćanje javnosti i tako budu prihvatljivi za medije. Međutim, mediji su uglavnom okrenuli leđa edukativnoj ulozi i forsiraju zabavu zbog gledanosti.

"Ako vi ne finansirate naučni program na tom mediju, već mu kažete da on mora isključivo da se bazira na tržišnoj utakmici, onda će i sadržaji koje će on plasirati biti isključivo u funkciji te komercijalizacije bez ikakvog interesa da li je to dobro i zdravo za publiku. Primat imaju ljudi koji su negde na društvenoj margini i moral i moralnost im nisu u prvom planu, ali dobijaju jedan neumereno veliki prostor u našim medijima", ističe sociolog Dalibor Petrović.

Naučnike, istraživače, smatraju stručnjaci, treba približiti građanima, objasniti im da su upravo oni ti koji zemlju mogu da vode napred svojim znanjem, talentom, radom, dostignućima.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 17. okt 2019, 11:05) - anonymous [neregistrovani]

Nauka

Osvajanje nagrade na nekom takmicenju vas ne cini naucnikom.
Nauka je kada objavite nesto novo. Dakle radovi, projekti, a ne srednjoskolska takmicenja.

(četvrtak, 17. okt 2019, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

Mediji

Vi kao mediji ste krivi za sve ovo

(četvrtak, 17. okt 2019, 09:04) - Mile Damjanovic [neregistrovani]

Bravo

Svaka čast na temi.. Ali nije Problem u gledaocima i publici... Već u medijima koji nas truju Tim stvarima... Jer danas gledalac, čitalac itd i Nema prevelik izbor, ustvari je primoran da upija pkasiranu malogradjanštinu koja mi se na silu servira...

(četvrtak, 17. okt 2019, 08:56) - Nenad [neregistrovani]

Znanje

Odlican prilog, podrska za sve mlade naucnike i ljude koji se bore da pokazu da u ovoj zemlji jos uvek ima onih koji se zalazu za prave vrednosti.

(četvrtak, 17. okt 2019, 08:34) - anonymous [neregistrovani]

Sigurno znate...

Da su skoro sve novine pune vesti i clanaka o starletama, kao i internet portali.
Jeste li pokusali da pronadjete neki clanak o tim nepoznatim naucnicima?

(četvrtak, 17. okt 2019, 07:06) - anonymous [neregistrovani]

Тако је

Да, тако је. Уведите једну рубрику на ту тему. А читаоци нека подрже и нека се укључе својим коментарима. Проблем је што су истински значајни и вредни људи скромни, њима публицитет не прија, не зову новинаре да се похвале својим успесима као што то чине неки други.

(četvrtak, 17. okt 2019, 06:34) - Ђорђе Јовановић [neregistrovani]

браво за чланак

свака вам част за овај чланак...надам се да ће га неко и из Владе прочитати и потрудити се да сходно законима што више стимулишу памет,младе и праве вредности али упоредо и да спрече генетске дегенеративне мутације дела нације која прати ријалитије које промовишу чак и врло тешко насиље...очистимо медије од насиља и смећа...више времена за памет,младе и позитивне вредности друштва и нације.

(četvrtak, 17. okt 2019, 06:09) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Ne

znam sta je to "starleta".